Μέγαρο Μαξίμου
  Ηρώδου Αττικού 19
  TK: 106 74 Αθήνα

  Τηλ: 210-33 85 241-244
  Φαξ: 210-33 85 274

  E-mail: ypep@primeminister.gr

 

Δηλώσεις Μέγαρο Μαξίμου 26/6/2015

-Είναι πάρα πολύ σαφές το ερώτημα, προκύπτει από την δήλωση του Πρωθυπουργού. Υπάρχει μία πρόταση των θεσμών στο τραπέζι η οποία είναι ασύμβατη με τη λαϊκή εντολή και με το ομαλό μέλλον της Ελλάδας προς την ανάπτυξη. Συνεπώς νομίζω ότι είναι μια πολύ καλή νύχτα σήμερα, θα ξημερώσει μια πολύ όμορφη μέρα, στην οποία ο ελληνικός λαός σε μερικές μέρες θα μπορεί να αποφασίσει με ψυχραιμία για το αν αυτή η πρόταση μπορεί να γίνει αποδεκτή.

-Τι έχετε να πείτε για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας σ’ ένα ενδεχόμενο «όχι»;

Υπάρχουν κάποιοι ακραίοι κύκλοι στη Γερμανία οι οποίοι σε συνεργασία με το ΔΝΤ θέλουν να ταυτίσουν την εφαρμογή των μνημονίων με την ύπαρξη του κοινού νομίσματος. Αυτό είναι απαράδεκτο ως μήνυμα και προς την Ελλάδα και προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Καλώ αυτούς τους ακραίους κύκλους να μην παίξουν με τη σταθερότητα του κοινού μας νομίσματος, είναι ανώφελο κι εμείς έχουμε λάβει όλες τις διαβεβαιώσεις ότι τέτοιο θέμα δεν υπάρχει, έχουμε δώσει διαβεβαιώσεις ότι τέτοιο θέμα δεν υπάρχει και ας συζητήσουμε για την ουσία της πολιτικής. Έχω την αίσθηση ότι αυτοί που επαναφέρουν αυτά τα ερωτήματα είναι φανατικοί του μνημονίου που απλά δεν θέλουν να το πουν.

-Υπάρχει συνάντηση του κ. Δραγασάκη με τον κ. Ντράγκι;

-Ναι.

Υπάρχει ένα ερώτημα άσκησης πολιτικής. Στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα. Όποιος αυτή τη στιγμή, θεσμικός ή πολιτικός παράγοντας, παίζει με σενάρια ακραία αναλαμβάνει ιστορική ευθύνη. Καλούμε να ακουμπήσουν όλοι τα πολιτικά τους επιχειρήματα στο τραπέζι. Να μην παίζουν ούτε με τις καταθέσεις των πολιτών, ούτε με την ψυχραιμία τους και καλούμε και κάθε θεσμικό παράγοντα και του τραπεζικού συστήματος να παίξει το ρόλο που απορρέει από την δική του ιδιότητα.

Αληθεύει ότι η κυρία Μέρκελ είπε ναι στο δημοψήφισμα αλλά με το ερώτημα ευρώ ή δραχμή; Είναι πολύ σημαντικό αυτό.

Επαναλαμβάνω. Δε θα σας πω τι είπε η κυρία Μέρκελ, αυτό νομίζω ότι μπορείτε να το μάθετε από την πλευρά της Γερμανίας. Όποιος ταυτίζει αυτή τη στιγμή το κοινό νόμισμα με τη διαρκή φτώχεια και τα μνημόνια κάνει πολύ κακή υπηρεσία στην Ευρώπη. Η Ευρώπη κατά τη γνώμη τη δική μας έχει και το θεσμικό εκτόπισμα και την πολιτική δυνατότητα να χειραφετηθεί και να βρει λύσεις που υπερβαίνουν την κρίση χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.