Μέγαρο Μαξίμου
  Ηρώδου Αττικού 19
  TK: 106 74 Αθήνα

  Τηλ: 210-33 85 241-244
  Φαξ: 210-33 85 274

  E-mail: ypep@primeminister.gr

 

 

Θέλω να ξεκινήσω αν μου επιτρέπει το σώμα με μία εξομολόγηση. Αισθάνομαι στην πορεία όλης αυτής της υπόθεσης ότι σα να βρήκαμε ένα πολυτραυματία   στο δρόμο, ένα ασθενοφόρο παρκαρισμένο δίπλα, να τον πήραμε στο νοσοκομείο και να μας σταματήσανε στο δρόμο να μας πουν ότι δε δικαιούστε εσείς να οδηγείτε το ασθενοφόρο, πρέπει να γυρίσετε τον πολυτραυματία πίσω στο σημείο που βρίσκεται και να τον πάει ο μοναδικός αρμόδιος για την οδήγηση του ασθενοφόρου. Λίγο πριν μπούμε στο θεραπευτήριο. Ο πολυτραυματίας ήτανε το τηλεοπτικό τοπίο και εμείς που εξαναγκαστήκαμε εκ των πραγμάτων να πάρουμε την αρμοδιότητα για μία και μόνη φορά για να το ρυθμίσουμε. Αυτή νομίζω ότι είναι η πραγματικότητα.

Εν πάση περιπτώσει αναγκάζομαι να πω για άλλη μια φορά, να αναφερθώ στο ζήτημα του ΕΣΡ. Το ΕΣΡ δεν είχε νόμιμη σύνθεση και επειδή δεν είχε νόμιμη σύνθεση το ΣτΕ απέρριπτε πολλές φορές, δέκα αποφάσεις έχω πρόχειρες εδώ, τα πρόστιμα τα οποία επέβαλλε στα κανάλια. Τα ίδια τα κανάλια λοιπόν τα οποία βγήκαν ως υπερασπιστές του θεσμικού ρόλου του ΕΣΡ προσέφευγαν στο ΣτΕ για να πουν και να υποστηρίξουν και να δικαιωθούν ότι δεν έχει καμία αρμοδιότητα, δεν έχει νόμιμη σύνθεση το ΕΣΡ και άρα δεν μπορεί να βάζει τα πρόστιμα. Αυτή ήταν η πραγματικότητα. Και μας λέτε τώρα ότι σε αυτή την πραγματικότητα μπροστά εμείς έπρεπε να κάνουμε διαγωνισμό με εκείνο το ΕΣΡ. Πραγματικά πιστεύετε ότι θα άντεχε έστω και ένα δευτερόλεπτο αυτός ο διαγωνισμός; Στην πρώτη δικαστική δοκιμασία; Από τις πολλαπλές στις οποίες θα είχε υποβληθεί. Και βεβαίως θα υπενθυμίσω στο σώμα ότι στη συζήτηση στο επίπεδο των επιτροπών στο 4339, αναρωτιέμαι αν άλλος νόμος έχει συζητηθεί τόσο εκτενώς και στην εθνική αντιπροσωπεία και δημοσίως, σε εκείνη τη συζήτηση το εναπομείναν ΕΣΡ δήλωσε πλήρη αδυναμία να αποφανθεί για μία σειρά από ζητήματα τα οποία ήτανε προαπαιτούμενα για τη διοργάνωση του διαγωνισμού.

Αυτή την κατάσταση παραλάβαμε και νομικά και επί της ουσίας και έπρεπε με κάποιο τρόπο να κινηθούμε. Γιατί να κινηθούμε όμως, κυρίες και κύριοι βουλευτές; Ακριβώς για να εφαρμόσουμε το Σύνταγμα και να τηρήσουμε τις αποφάσεις του ΣτΕ που έλεγαν ότι η παράταση της «νόμιμης» λειτουργίας των καναλιών άνευ αδείας δε συνάδει με το Σύνταγμα. Ρωτάω για πολλοστή φορά, όλοι όσοι άσκησαν σφοδρή κριτική στην Κυβέρνηση για την πορεία των εξελίξεων και τις επιλογές μας να διοργανώσουμε το διαγωνισμό, εάν εγώ ο ίδιος στην αρχή του τρέχοντος έτους είχα υπογράψει την παράταση, την αντισυνταγματική παράταση, της λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών θα διαμαρτύρονταν; Λυπάμαι που το λέω και πολύ φοβάμαι πως όχι. Λυπάμαι που το λέω. Λυπάμαι ειλικρινώς που το λέω ότι αν εγώ 31/12 είχα υπογράψει αυτές τις τροπολογίες που παρέτειναν το status quo το τηλεοπτικό δε θα είχαμε διαμαρτυρίες καθόλου. Δε συζητάμε για τέτοιας κλίμακας διαμαρτυρίες, ούτε κατά φαντασία. Θα ήταν ένα απλό χαρτί, μία απλή τροπολογία.

Έχει κυλήσει όμως νομίζω πάρα πολύ νερό στο αυλάκι. Και τώρα έχουμε συνειδητοποιήσει άπαντες ότι και ΕΣΡ πρέπει να συγκροτηθεί με νόμιμη σύνθεση και διαγωνισμός να γίνει και τίμημα να καταβληθεί. Πραγματικά δεν άκουσα εκτός από την πρόταση της ΝΔ στην οποία δεν είναι πολύ καθαρό το πώς θα εξασφαλισθεί το τίμημα, δεν άκουσα κάποια πρόταση που να λέει ότι δεν πρέπει να καταβληθεί το τίμημα. Και αυτό είναι ένα κεκτημένο. Και είναι κεκτημένο, γιατί; Γιατί διεξήχθη διαγωνισμός. Και απεδείχθη ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι διατίθενται να πληρώσουν. Απεδείχθη ότι υπάρχει αξία επάνω στον σπάνιο πόρο που λέγεται τηλεοπτικές συχνότητες, επάνω στην υπηρεσία που λέγεται πανελλαδική εκπομπή. Μια αξία την οποία συστηματικά η πολιτική εξουσία χάριζε ως μη όφειλε και θα το πω με λύπη, διότι εδώ άκουσα ομιλίες και απέκτησα την αίσθηση ότι ορισμένοι αισθάνονται ότι δικαιώθηκαν για τα 27 χρόνια ανομίας. Να έχουμε κάποιο μέτρο! Δεν έχει δικαιωθεί, κάθε άλλο. Τα 27 χρόνια ανομίας είναι αυτά που κανείς πλέον εδώ δε δύναται να ανέβει στο βήμα εδώ και να πει ότι ήταν καλώς καμωμένα τα πράγματα. Ούτε ένας! Ούτε ένας! Και αυτό μας χαροποιεί εμάς και είναι μια δικαίωση.

Περνάμε λοιπόν τώρα στις τροπολογίες. Στις τροπολογίες έχουμε τη σύμφωνη γνώμη και για την τιμή εκκίνησης κύριε Δένδια. Νομίζω ότι είναι δευτερεύον σε σχέση με το προηγούμενο διότι η τιμή εκκίνησης αποδείχθηκε ότι εάν με άρτιο τρόπο και καλό σχεδιασμό οργανωθεί ένας διαγωνισμός, το τίμημα θα είναι πολύ μεγαλύτερο από οποιαδήποτε τιμή εκκίνησης. Υπάρχουν νομίζω όλες οι προϋποθέσεις και η συσσωρευμένη πείρα για να γίνει αυτό.

Τώρα, έχουμε πάρα πολύ – και θα ολοκληρώσω με αυτό και ευχαριστώ για την ανοχή κύριε Πρόεδρε- έχει συζητηθεί πάρα πολύ το αν βγήκε αντισυνταγματικός ο ν.4339 και αν πρέπει να αποσυρθεί. Δράττομαι της ευκαιρίας να επαναλάβω ότι όταν ψηφίζαμε τον 4339 ξοδέψαμε πάρα πολλή ώρα για να οικοδομήσουμε συναινέσεις, τις ευρύτερες δυνατές. Από τα 15 άρθρα τα οποία αφορούν τον διαγωνισμό και ένα άρθρο το οποίο αφορά τη σύσταση της ΕΡΤnet -της εταιρείας που είναι συνδεδεμένη με την ΕΡΤ για να γίνει ψηφιακός πάροχος- η Δημοκρατική Συμπαράταξη ψήφισε τα 9, η Ένωση Κεντρώων τα 8 και το Ποτάμι τα 5. Προϋποθέσεις: προέλευση κεφαλαίων, τεχνολογικός εξοπλισμός, κτιριακή υποδομή, προεπιλογή αιτήσεων. Βεβαίως τα ξέρετε και τα ψηφίσατε. Γιατί ανεβαίνετε σε αυτό το βήμα και λέτε εμάς μας ενδιέφερε μόνο το τίμημα; Γιατί ακούγεται λοιπόν αυτή η κριτική, εφόσον έχουμε ψηφίσει μαζί άρθρα τα οποία ανέβαζαν πολύ ψηλά τον ποιοτικό πήχη; Αυτή είναι η αλήθεια! Τώρα έρχεται μια κριτική η οποία -για να πω την αλήθεια- ήταν μηδενιστική τις προηγούμενες ημέρες. Σήμερα ήταν πιο μετριασμένη.

Αλλά να επανέλθουμε λίγο, να ξαναθυμηθούμε τι είχε γίνει, όχι μόνο στη φορτισμένη μέρα όπου είχαμε τη σφοδρή σύγκρουση γύρω από τις αρμοδιότητες. Αλλά να θυμηθούμε τις ημέρες της ψήφισης του 4339,ο οποίος είναι ψηφισμένος νόμος του κράτους, στη βάση του οποίου βεβαίως η ανεξάρτητη αρχή -είναι ευχή όλων μας- θα διεξάγει τον διαγωνισμό. Όλοι το επιθυμούμε αυτό. Δε θα πάμε βέβαια σε μια κατάσταση οπού νομοθετούν οι ανεξάρτητες αρχές. Οι ανεξάρτητες αρχές εφαρμόζουν τους ψηφισμένους νόμους. Είναι ένας νόμος ο οποίος πήρε ψήφο και από κόμματα της αντιπολίτευσης, το λέμε και το δηλώνουμε με χαρά. Ξανά για άλλη μια φορά.

Η Δευτέρα είναι μπροστά, προσχήματα πλέον δεν υπάρχουν κατά τη γνώμη μας και προφανώς ο ομιλών ως μέλος της Κυβέρνησης δε θα κάνει κανένα σχόλιο για κανένα πρόσωπο διότι αυτό είναι αρμοδιότητα της Βουλής και της Διάσκεψης των Προέδρων να ανιχνεύσει -όπως καλώς κάνει μέχρι τώρα- τις δυνατότητες συναίνεσης αλλά νομίζω ότι πρέπει το πολιτικό σύστημα να περάσει στον επόμενο βαθμό ωρίμανσης, να κοιτάξει αυτοκριτικά το παρελθόν και να συμφωνήσουμε όλοι μαζί, ούτως ώστε πάρα πολύ γρήγορα και ΕΣΡ να συγκροτηθεί και διαγωνισμός να γίνει και τίμημα να καταβληθεί. Αλλιώς νομίζω ότι θα είμαστε υπόλογοι για άλλη μια φορά στις επόμενες γενιές.

Ευχαριστώ πάρα πολύ.