Μέγαρο Μαξίμου
  Ηρώδου Αττικού 19
  TK: 106 74 Αθήνα

  Τηλ: 210-33 85 241-244
  Φαξ: 210-33 85 274

  E-mail: ypep@primeminister.gr

 

 

  1. )Αναστολή εφαρμογής άρθρου 2Α Ν4339/2015
  2. )Καθορισμός αριθμού αδειών από τον αρμόδιο Υπουργό με σύμφωνη γνώμη ΕΣΡ

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, νομίζω ότι μετά από πολλά επεισόδια στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών αυτή τη στιγμή διαγράφεται στην πολιτική ατμόσφαιρα μια πορεία σύγκλισης μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και θέλουμε να μιλήσουμε επί της ουσίας. Υπήρξε η προχθεσινή Διάσκεψη των Προέδρων, όπου διαφαίνεται διάθεση πέραν των πολιτικών βαθιών διαφωνιών από πολλά κόμματα να ανταποκριθούν στη θεσμική συνταγματική τους υποχρέωση και να συμβάλλουν στην συγκρότηση ΕΣΡ.

Φέρνουμε λοιπόν σήμερα δύο τροπολογίες προς ψήφιση τις οποίες θα καλούσα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν οι οποίες αφορούν δύο ζητήματα του Νόμου 4339 τα οποία απασχόλησαν πάρα πολύ την κοινή γνώμη και τη συζήτηση μέσα στην ολομέλεια της Βουλής.

Το πρώτο ζήτημα, η πρώτη τροπολογία αφορά στη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης. Θέλω να θυμίσω στο σώμα ότι η τροπολογία η περιβόητη πια η 2Α μετέφερε για την πρώτη και μόνη εφαρμογή γι αυτό και μόνο είδος αδειών την αρμοδιότητα διεξαγωγής του διαγωνισμού από το ΕΣΡ στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης.

Καθώς φαίνεται , όπως πληροφορούμαστε αυτή η τροπολογία γέννησε διοικητικές πράξεις, οι οποίες έχουν κριθεί με οριακή πλειοψηφία αντισυνταγματικές. Κι έρχεται αυτή η κυβέρνηση ακόμα πριν τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ να προσαρμόσει τη νομοθεσία σε σχέση με αυτό το ζήτημα στις αποφάσεις του ΣτΕ. Ορθώς ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι δεν ήταν αυτή η πρακτική. Δεν ήταν αυτή η πρακτική, διότι η δική μας κυβέρνηση κινήθηκε, νομοθέτησε ακριβώς για να θεραπεύσει τις κραυγαλέες αντισυνταγματικότητες μπροστά στις οποίες βρισκόμασταν σε σχέση με το τηλεοπτικό πεδίο. Υπήρχαν τηλεοπτικοί σταθμοί χωρίς άδεια και κάτι έπρεπε να κάνουμε και υπήρχε ΕΣΡ του οποίου η νόμιμη σύνθεση έχει αμφισβητηθεί και από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και από το ΣτΕ.

Ερχόμαστε λοιπόν να αναστείλουμε την εφαρμογή αυτής της τροπολογίας, η οποία θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι είναι σχεδόν εκ του περισσού, διότι ακριβώς αυτή η τροπολογία προέβλεπε την εφαρμογή, τη διεξαγωγή του διαγωνισμού από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης για μία μόνη και πρώτη φορά. Είναι προφανές, είναι πρόδηλο, ότι οποιοσδήποτε διαγωνισμός γίνει από δω και μπρος θα διεξαχθεί από το ΕΣΡ στα πλαίσια της ισχύουσας νομοθεσίας. Άρα νομίζω είναι ένα βήμα στο οποίο πρέπει σήμερα να προστρέξουμε και καλώ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης αυτήν την τροπολογία να την ψηφίσουν.

Η δεύτερη τροπολογία, αφορά στον αριθμό των αδειών. Θέλω να θυμίσω για άλλη μία φορά στο Σώμα ότι σε όλα τα προηγούμενα νομοθετήματα ο αριθμός των αδειών ήταν ζήτημα Υπουργικής Απόφασης και στο λεγόμενο νόμο «Βενιζέλου» και στο νόμο «Ρουσόπουλου» και στις ρυθμίσεις που έφερε ο κύριος Βορίδης και ενσωματώθηκαν στον 4070 του 2012. Υπουργική απόφαση με γνώμη του ΕΣΡ.

Αυτή η ρύθμιση ήταν σχεδόν αυτόματη, σχεδόν αυτονόητη για τις προηγούμενες νομοθεσίες. Δυστυχώς αποτέλεσε την πέτρα του σκανδάλου και την αφορμή για σφοδρή -θα έλεγα και ανήθικη ορισμένες φορές- κριτική.

Τα σημερινά που ακούστηκαν για τον ομιλούντα και για την Κυβέρνηση τηρουμένων των αναλογιών είναι πάρα πολύ σεμνές και μετριοπαθείς τοποθετήσεις. Σας καλώ όλους μαζί να θυμηθούμε τι έχει ακουστεί γι’ αυτή τη ρύθμιση.

Φέρνουμε, λοιπόν, τη ρύθμιση όπου η αιτιολογημένη γνώμη του ΕΣΡ γίνεται σύμφωνη γνώμη. Είναι ένα γενναίο βήμα από την Κυβέρνηση και καλώ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης αυτό να το ψηφίσουν. Αιτιολογημένη γνώμη σημαίνει ότι προφανώς θα ανοίξει μια συζήτηση. Η θέση της κυβερνητικής παράταξης , της πλειοψηφίας της Βουλής είναι γνωστή για τον αριθμό των αδειών. Αλλά η αιτιολογημένη γνώμη, αυτό ακριβώς υπογραμμίζει, ότι εάν υπάρξουν άλλες απόψεις βεβαίως θα είμαστε υποχρεωμένοι πλέον να τις συζητήσουμε και με όρους σύγκλισης και σύνθεσης να καταλήξουμε σε αυτό το ζήτημα.

Θέλω να πω ότι η ελληνική πολιτεία βγαίνει πιο πλούσια, πιο κερδισμένη από αυτή τη διαδικασία ακόμη και εδώ που είμαστε. Διότι έχει αποδειχθεί, πρώτον, ότι υπάρχει τρόπος και πρέπει και οφείλει το πολιτικό σύστημα να τηρήσει το Σύνταγμα και να αποδώσει άδειες. Έχει αποδειχθεί, δεύτερον, ότι το ελληνικό δημόσιο εάν υπάρχει πολιτική αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση να διοργανώσει διαγωνισμό. Τρίτον και σημαντικότερο, έχει αποδειχθεί ότι υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια τα οποία θα έπρεπε να καταβάλλονται και τα προηγούμενα χρόνια και τα οποία δεν καταβάλλονταν και υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα δεδικασμένο, ένα τίμημα για τη χρήση του ραδιοτηλεοπτικού φάσματος σε πανελλαδική εμβέλεια το οποίο είναι 250 εκατομμύρια.

Θα πρέπει, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, να συζητήσουμε με βάση τα νέα δεδομένα, το πώς αυτό το τίμημα θα εισπραχθεί. Αλλιώς νομίζω θα είμαστε υπόλογοι στις επόμενες γενιές που θα κοιτάνε και αυτή τη σύνθεση της Βουλής και θα συμπεραίνουν ότι έγιναν μια από τα ίδια.

Θέλω να πω ότι αυτή η πλειοψηφία είναι απολύτως αποφασισμένη. Και άδειες θα δοθούν βεβαίως -είμαστε αισιόδοξοι ότι θα συγκροτηθεί ΕΣΡ- και τίμημα θα υπάρξει. Αυτή νομίζω είναι μια μεγάλη τομή. Είναι μια μεγάλη τομή, διότι θέλω να θυμίσω πως όταν ξεκίνησε αυτή η συζήτηση, από τη μεριά της αντιπολίτευσης, η πολιτική γραμμή ήταν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για αδειοδότηση. Ότι έχει δοθεί μια άδεια άπαξ στον ψηφιακό πάροχο και ότι αυτό είναι αρκετό. Ότι όποιος θέλει να εκπέμψει δεν έχει πάρα να συμβληθεί με τον ψηφιακό πάροχο, που όλως τυχαίως ήταν η εταιρεία του καρτέλ των ιδιοκτητών των καναλιών εθνικής εμβέλειας και να εκπέμπει.

Έχει διανυθεί, λοιπόν, πάρα πολύ μεγάλο διάστημα από τότε και έχει μετακινηθεί και η αντιπολίτευση. Αυτό θα θέλαμε να το χαιρετήσουμε και να συμβάλλουμε όλοι ούτως ώστε τη Δευτέρα που έρχεται η χώρα να έχει ΕΣΡ. Δεν χρειάζονται αυτή τη στιγμή μεγαλοστομίες. Αυτό που χρειάζεται είναι αυτογνωσία. Η αυτογνωσία πρέπει να οδηγήσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ούτως ώστε να κάνουν το ένα και τελευταίο βήμα, διότι αν συγκροτηθεί ΕΣΡ νομίζω ότι όλοι θα είμαστε σε θέση να πιέσουμε, να συμβάλλουμε για να ολοκληρωθεί και αυτός -ο πολυπόθητος πλέον- διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες.

Δυστυχώς η απόφαση του ΣτΕ η οριακή -με 14-11 λένε οι φήμες- παρήγαγε δύο αποτελέσματα. Το πρώτο είναι το οικονομικό αποτέλεσμα. Το οικονομικό αποτέλεσμα για εμάς συνιστά μια αδικία, διότι μεταφέρει πόρους από τους φτωχούς συμπολίτες μας, από συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη σε συμπολίτες μας που κατά τεκμήριο, διότι είχαν καταβάλλει και την 1η δόση πρέπει να θυμίσω στο Σώμα, έχουν μεγάλη οικονομική επιφάνεια.

Το δεύτερο αποτέλεσμα είναι ένα τεράστιο νομικό, συνταγματικό κενό. Η διοίκηση δεν μπορεί να αποδώσει άδειες. Είναι υποχρέωση κατά το Σύνταγμα η ύπαρξη των αδειών και δεν υπάρχει ΕΣΡ. Για τη συγκρότηση του ΕΣΡ χρειάζονται τα 4/5 της Διάσκεψης των Προέδρων.

Νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα αυτό το κενό, αυτό το αδιέξοδο να το υπερβούμε και να κάνουμε και όλοι την αυτοκριτική μας. Βεβαίως. Και με γενναιότητα! Αλλά όλοι! Διότι 27 χρόνια, ενώ το έλεγε και το Σύνταγμα, ενώ το έλεγαν και οι νόμοι δεν εισπράχθηκε ούτε ένα ευρώ. Αυτή η κατάσταση πρέπει να ανήκει από σήμερα και στο εξής οριστικά στο χθες!

Ευχαριστώ πολύ.