Μέγαρο Μαξίμου
  Ηρώδου Αττικού 19
  TK: 106 74 Αθήνα

  Τηλ: 210-33 85 241-244
  Φαξ: 210-33 85 274

  E-mail: ypep@primeminister.gr

 


«Το μαρτύριο της οικονομικής “ασφυξίας” φτάνει στο τέλος του» *

pappas efsyn«Εφημερίδα των Συντακτών» - Σάββατο 16/5/2015 | Συντάκτης: Φώτης Παπούλιας

 

 

 

 

«Η λύση του ελληνικού προβλήματος δεν μπορεί παρά να είναι πρωτίστως πολιτική», επισημαίνει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ασκεί δριμεία κριτική σε ακραίους κύκλους στη Γερμανία, «όχι γύρω από την καγκελαρία», οι οποίοι «προτείνουν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ».
Τονίζει ότι «οι κόκκινες γραμμές της ελληνικής κυβέρνησης δεν παραβιάζονται» και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι «το μαρτύριο της σταγόνας φτάνει στο τέλος του».
Απευθύνεται σε όσους σκέφτονται «ανταρσία» λέγοντας «θα κριθούμε όχι από το τι λέμε στα τηλεπαράθυρα αλλά το τι θα πράξουμε μέσα στο Κοινοβούλιο» και απαντά για τον Γ. Στουρνάρα ότι «δεν είναι πλέον υπουργός Οικονομικών του κ. Παπαδήμου».
Αναφερόμενος στην ΕΡΤ τονίζει πως «είναι λυπηρό ένα τμήμα της ΠΟΣΠΕΡΤ να μιλά για ταφόπλακα» και επισημαίνει με νόημα ότι «υπάρχουν πάρα πολλά κανάλια στη χώρα».

Κύριε υπουργέ, οδεύουμε προς έναν μάλλον «επώδυνο» αντί έντιμου συμβιβασμού;
Επώδυνη είναι η κατάσταση που η ελληνική κοινωνία βιώνει εξαιτίας των πολιτικών της λιτότητας των τελευταίων χρόνων. Αυτό είναι το κυρίαρχο πρόβλημα. Σε αυτό το πρόβλημα πρέπει να βρούμε λύση. Γι’ αυτό και λέμε ότι αναζητούμε λύση. Οχι απλώς μια συμφωνία. Συμφωνία θα ήταν εύκολο να βρούμε υπογράφοντας την 5η αξιολόγηση και το mail Χαρδούβελη.


• Ο πρωθυπουργός επιμένει να αναζητά πολιτική λύση και συνομιλεί με τους Ευρωπαίους ηγέτες. Τα τεχνικά κλιμάκια είναι τελικά αυτονομημένα από τις πολιτικές ελίτ;
Η λύση του ελληνικού προβλήματος δεν μπορεί παρά να είναι πρωτίστως πολιτική. Τα τεχνικά κλιμάκια εκ των πραγμάτων δεν γίνεται να λειτουργούν αυτονομημένα, αλλά οφείλουν να τηρούν τους κανόνες της διαπραγμάτευσης, της δημοκρατικής νομιμοποίησης και της ευρωπαϊκής κοινής πορείας και στόχευσης.
Ως προς αυτά λογοδοτούν στους θεσμούς τους οποίους εκπροσωπούν και συνεπώς λογοδοτούν και έναντι της ελληνικής κυβέρνησης.


• Ο κ. Τσίπρας συζητά τακτικά με τη Γερμανίδα καγκελάριο, όμως η γερμανική αδιαλλαξία οδηγεί σε ακαμψία. Οι πρόσφατες δηλώσεις Σόιμπλε σας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι επιμερίζονται οι ρόλοι «καλού - κακού»;
Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι, ειδικά αυτή την ώρα, δεν βοηθά καθόλου εάν ορισμένοι ακραίοι κύκλοι στη Γερμανία, όχι γύρω από την καγκελαρία, εμφανίζονται ως προτείνοντες την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Ζητούν δηλαδή να αποδεχθούμε τη λογική ότι ο μόνος τρόπος συνύπαρξης είναι η εφαρμογή των μνημονίων της απόλυτης αποτυχίας.
Η Ελλάδα έχει προσέλθει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης αποδεδειγμένα με διάθεση για την εξεύρεση λύσης και οποιαδήποτε προσπάθεια, εκούσια ή ακούσια, υπονόμευσης της διαπραγμάτευσης θα είναι αυτή που θα καταλήξει «στα βράχια».


• Επιτρέψτε μου, μήπως η κυβέρνηση έχασε πολύτιμο χρόνο ερμηνεύοντας τις προθέσεις των εταίρων σύμφωνα με τις δικές της επιθυμίες;
Η κυβέρνηση έχει κινηθεί γρήγορα και αποφασιστικά. Στις εκατό πρώτες ημέρες διαπραγματευόμαστε και ταυτόχρονα νομοθετούμε.
Πολύτιμος χρόνος δεν έχει χαθεί, αρκεί να σκεφτούμε ότι αυτή η κυβέρνηση έχει, για πρώτη φορά, θέσει η ίδια τους όρους της διαπραγμάτευσης.
Να σκεφτούμε ότι είχε πλέον ομολογημένα στηθεί μια παγίδα έλλειψης ρευστότητας την οποία με κόπο αποφύγαμε τον Μάρτιο που πέρασε.
Πολύτιμος χρόνος χάθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όπου ο όρος και μόνο «διαπραγμάτευση» ήταν συνώνυμο των μονομερών ενεργειών που εκτελούσαν τις εντολές της τρόικας και που νομοθετούσαν μέσω μετάφρασης των διαφόρων mails.


• Το μαρτύριο της σταγόνας, ή αν προτιμάτε της «ασφυξίας», εκτιμάτε ότι θα τελειώσει σύντομα;
Γνωρίζουν άπαντες ότι αυτό δεν πρόκειται να συνεχιστεί. Παρά την όποια κινδυνολογία, η ελληνική κυβέρνηση είναι συνεπής προς τις εντός και εκτός υποχρεώσεις της και, παρά το γεγονός ότι ακόμη αυτό το «μαρτύριο» αντίκειται στην ουσία ακόμη και στις δεσμεύσεις των πιστωτών και εταίρων μας, είμαι σίγουρος ότι και αυτό το μαρτύριο φτάνει στο τέλος του.
Η ομαλότητα στη ρευστότητα έπρεπε ήδη να έχει αποκατασταθεί.


• Υπό ποιες προϋποθέσεις θα υπάρξει υποχώρηση από τις κόκκινες γραμμές;
Οι κόκκινες γραμμές της ελληνικής κυβέρνησης δεν παραβιάζονται. Αλλιώς , θα είχαμε υποχωρήσει από την πρώτη στιγμή και σήμερα θα προσπαθούσαμε να εμφανίσουμε ένα δικό μας success story, παραπλανώντας τον ελληνικό λαό, ο οποίος έχει συνηθίσει στις κυβιστήσεις.
Γι’ αυτόν τον λόγο μάς εμπιστεύτηκε, γι’ αυτόν τον λόγο μας στηρίζει.
Η συμφωνία πρέπει να είναι ρεαλιστική και εφαρμόσιμη. Κυρίως όμως να χαράζει την καινούργια ημέρα για τη χώρα, την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και την ανάπτυξη.


• Σύμφωνοι, σε μια συμφωνία βρίσκεις το «μέσον» του δρόμου, όμως δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης;
Ο νόμος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, οι 100 δόσεις στα ασφαλιστικά ταμεία και στις φορολογικές αρχές, το άνοιγμα της ΕΡΤ, το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες που επίκειται, η κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’, η αποκατάσταση των αδικιών στην εργασία, το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση, για την παιδεία, για τον αθλητισμό είναι μέρος του προγράμματος της Θεσσαλονίκης.
Θα θέλαμε να υπάρχει το οικονομικό κλίμα και η δυνατότητα να προχωρήσουμε ακόμα περισσότερο.
Σε κάθε περίπτωση οι προγραμματικές δηλώσεις μάς δεσμεύουν.


• Και πώς θα αντιμετωπίσετε το ενδεχόμενο μιας κυβερνητικής «ανταρσίας» αν βουλευτές σας ή και υπουργοί δεν ψηφίσουν τη νέα συμφωνία;
Οι διαφορετικές γνώμες διατυπώνονται. Ομως η ευθύνη που έχουμε όλοι μας είναι ιστορικών διαστάσεων. Και θα κριθούμε όχι από το τι λέμε στα τηλεπαράθυρα, αλλά από το τι θα πράξουμε μέσα στο κοινοβούλιο. Από την πράξη και όχι από την εντύπωση και το κυνήγι της εντύπωσης.
• Το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει η συζήτηση από ευρωπαϊκούς και εγχώριους κύκλους να «αποχωρήσουν» από την κυβέρνηση η Αριστερή Πλατφόρμα και οι ΑΝ.ΕΛΛ. και να συμμετάσχουν το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ...
Ο καθένας μπορεί να ονειρεύεται. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. προέκυψε από το εκλογικό αποτέλεσμα και τις προγραμματικές συγκλίσεις.
Η συζήτηση την οποία αναφέρετε υπερβαίνει την απόφαση του εκλογικού σώματος και αντανακλά ξεπερασμένους ή όψιμους, εγχώριους και ξένους, σχεδιασμούς οι οποίοι στερούνται πολιτικού περιεχομένου και νομιμοποίησης.

 

 • Ζήτημα παραίτησης του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος υπάρχει, κύριε υπουργέ;
Ο κ. Στουρνάρας δεν είναι πλέον υπουργός Οικονομικών του κ. Παπαδήμου. Οι υποχρεώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος είναι δεδομένες και προβλέπονται από το καταστατικό της Τράπεζας, αλλά και από αυτό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η πολιτική ουδετερότητα και η προάσπιση των συμφερόντων της χώρας είναι οι δύο απαράβατοι κανόνες που ο εκάστοτε διοικητής υποχρεούται να τηρεί απαρεγκλίτως.
Συνεπώς, το πλαίσιο υπάρχει και φρονώ πως και ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας γνωρίζει τις υποχρεώσεις του και οφείλει να τις τηρεί όπως όλοι μας.


• Η ΕΡΤ άνοιξε, όμως οι επιλογές των προσώπων προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, ακόμα και από βουλευτές σας...
Τις αντιδράσεις τις ακούμε και τις κατανοούμε. Αυτό που έχω να πω είναι ότι θα ήταν κακό μήνυμα να κάνουμε επιλογές με κριτήρια κομματικής πίστης. Ούτε να θεωρούμε ότι υπάρχουν λύσεις από παρθενογένεση.
Το βασικό πρόβλημα που θα έχει το νέο Δ.Σ. να λύσει, εκτός από την αποκατάσταση των δομών της ΕΡΤ, θα είναι και η αποκατάσταση ενός κλίματος αρμονίας ανάμεσα στους εργαζόμενους.
Είχαμε πει από την αρχή ότι θέλουμε η ΕΡΤ να ανοίξει χωρίς «μαύρο» και χωρίς ρεβανσισμούς. Χωρίς τις παθογένειες του παρελθόντος.
Δεχτήκαμε εισηγήσεις και πιέσεις να ανοίξουμε την ΕΡΤ με μια απλή υπουργική απόφαση η οποία θα επανέφερε όλες τις δυσλειτουργίες του παρελθόντος.
Αυτές τις εισηγήσεις τις ακούσαμε αλλά δεν θα μπορούσαμε να τις κάνουμε αποδεκτές.

 

• Η ΠΟΣΠΕΡΤ αποκάλεσε το νομοσχέδιο «ταφόπλακα» για την ΕΡΤ, ενώ σε νεότερη ανακοίνωση μιλάει για έπεα πτερόεντα και ταύτιση με μνημονιακές πολιτικές...
...Είναι λυπηρό, την ώρα που η διαδικασία επιστροφής των εργαζομένων ξεκινά, ένα τμήμα της ΠΟΣΠΕΡΤ να μιλά για ταφόπλακα. Προσπάθησαν να συνδέσουν μια άνευ νομικού και ουσιαστικού περιεχομένου και αντίθετη προς τα όσα προβλέπει ο νέος νόμος προαγωγή εργαζομένου της ΕΡΑ Ζακύνθου με επιλογές του υπουργείου.
Η ΠΟΣΠΕΡΤ διατύπωσε διαφωνίες. Καταλαβαίνω ότι δεν αρέσει σε πολλούς το γεγονός ότι δεν μπορεί να είσαι στο διοικητικό συμβούλιο και του συνδικαλιστικού οργάνου και της εταιρείας.
Ομως όπως είπα ξανά, παθογένειες του παρελθόντος δεν μπορούμε να επαναλάβουμε. Τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουμε.
Και όσοι κραυγάζουν άναρθρα προσβάλλουν όχι μόνο όσους ανιδιοτελώς αγωνίστηκαν, αλλά και όσους αυτή τη στιγμή αγωνίζονται καθημερινά και προσπαθούν να επιβιώσουν.


• Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι επιδιώκετε να δημιουργήσετε μια κομματική ΕΡΤ. Ζηλώσατε -όπως επιμένει- τη δόξα του Μαρούδα;
Κοιτάξτε, κάποιοι μας λένε ότι κάναμε κομματικές επιλογές, άλλοι μας κατηγορούν ότι δεν κάναμε επαρκώς κομματικές επιλογές. Τίποτα από τα δύο δεν ισχύει. Κανέναν από τους υποψηφίους δεν ρωτήσαμε τι ψήφισε.
Ας το ξανασκεφτούν λοιπόν όσοι μας κατηγορούν με αλληλοακυρούμενα επιχειρήματα. Στην αντιπολίτευση απλώς λέω να μην κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια.


• Εχετε δεσμευτεί για την εκκαθάριση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Θα συγκρουστεί η κυβέρνηση με τους καναλάρχες;
Δεν θέλουμε να συγκρουστούμε με κανέναν. Θέλουμε να μπει τάξη στο άναρχο τηλεοπτικό τοπίο. Η υλοποίηση της δέσμευσής μας έχει ήδη δρομολογηθεί.
Η λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών, αλλά και εν γένει των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης είναι ζήτημα δημοκρατίας. Αυτή η ιδιότυπη ασυλία και ταυτόχρονη ομηρία τελειώνει.
Πέραν του γεγονότος ότι ήδη με σχετικές αποφάσεις οι σταθμοί κλήθηκαν να πληρώσουν, για πρώτη φορά, τις υποχρεώσεις τους, το νομοσχέδιο για την προκήρυξη των αδειών για τους τηλεοπτικούς σταθμούς θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός του μήνα.
Με δεδομένο το πράγματι άναρχο τοπίο, αλλά και το γεγονός ότι ήδη υπάρχουν πάρα πολλά κανάλια στη χώρα, ο νέος νόμος θα ρυθμίσει τις τεχνικές, νομικές και οικονομικές προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούνται, καθώς και τα εχέγγυα νομιμότητας και διαφάνειας που θα θωρακίζουν τη νόμιμη λειτουργία τους.


• Συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας κ.Νίκου Πάππα στον Φώτη Παπουλια