Μέγαρο Μαξίμου
  Ηρώδου Αττικού 19
  TK: 106 74 Αθήνα

  Τηλ: 210-33 85 241-244
  Φαξ: 210-33 85 274

  E-mail: ypep@primeminister.gr

 

 

Αφού λοιπόν λύσαμε το ασφαλιστικό ελάτε να λύσουμε και το τηλεοπτικό και ευρύτερο που λένε με τον Υπουργό Επικρατείας τον κ. Νίκο Παππά που είναι μαζί μας. Καλημέρα κ. Υπουργέ.

Καλημέρα. Να ζητήσω συγγνώμη και από εσάς και από την παραγωγή γιατί έπρεπε να αναβάλουμε τη χθεσινή προγραμματισμένη.

Δεν πειράζει την κάνουμε σήμερα. Συμβαίνουν αυτά.

Για λόγους απρόβλεπτους.

Ανωτέρας βίας που λένε. Δεν πειράζει, θα τα λύσουμε σήμερα.

Δεν είχε πάει στη Βενεζουέλα.

Όχι αλλά θα μας πει και για τη Βενεζουέλα.

Εν Αθήναις.

Δεν ξεκινάμε από αυτό μιας και το έθιξε ο κ. Λυριτζής. Επανέρχεται ο Ελεύθερος Τύπος στο θέμα αυτό λέγοντας ότι ήσασταν μαζί με τον κ. Αρτεμίου, το γνωστό δικηγόρο και κάνατε μαζί δουλειές. Τώρα τι δουλειές είναι αυτές κ. Υπουργέ; Να το ξεκαθαρίσουμε λίγο; Τι αφορούσε αυτό το ταξίδι; Όντως είχε σχέση με τα ενεργειακά;

Ακούστε λίγο. Αυτό το ταξίδι καταρχήν έγινε ενάμισι χρόνο πριν έρθουμε εμείς στην Κυβέρνηση.

Ναι το δεκατρία.

Ήταν ένα ταξίδι, το οποίο οργανώθηκε από την πρεσβεία της Βενεζουέλας σε μία περίοδο όπου η συγκεκριμένη χώρα αναζητούσε την ανάπτυξη των σχέσεών της με χώρες της Ευρώπης. Αντιλαμβάνεστε ότι η τότε Κυβέρνηση Σαμαρά δεν ήθελε απολύτως καμία σχέση, κακώς κατά τη γνώμη μας, γιατί η Βενεζουέλα, τώρα βέβαια έχει τρομακτικά οικονομικά προβλήματα για διαφόρους λόγους, αλλά πρέπει να ξέρετε ότι είναι η χώρα με τα μεγαλύτερα βεβαιωμένα αποθέματα πετρελαίου. Και δεν υπάρχει κανένας λόγος νομίζω για μία χώρα προηγμένη, όπως η Ελλάδα, να μην επιδιώκει να αναπτύσσει οικονομικές σχέσεις. Η Ιταλία ας πούμε και η Ισπανία, η Κίνα έχουν πάρα πολύ ανεπτυγμένες σχέσεις στη βάση των αμοιβαίων συμφερόντων. Η βασική, η δική μου παρουσία ήταν πολιτική, ήταν η γνωριμία μου με την ηγεσία εκεί πέρα της χώρας της λατινικής Αμερικής και η διερεύνηση δυνατοτήτων μάλιστα για επίσκεψη.

Η κουβέντα δεν γίνεται μόνο αν πήγατε ως πολιτικός στέλεχος.

Προφανώς. Η υπόλοιπη κουβέντα όμως φοβάμαι…

Βρεθήκατε με τον κ. Αρτεμίου, ο οποίος βρέθηκε ξανά στο Μέγαρο Μαξίμου προχθές κτλ.

Ήσασταν μαζί με τον κ. Αρτεμίου γιατί ο ίδιος λέει ότι κάνατε ξεχωριστά δουλειές. Εγώ λέει έκανα άλλα πράγματα, άλλα ο κ. Παππάς. Έτσι δήλωσε ο ίδιος χθες.

Ακούστε να δείτε ο κ. Αρτεμίου είναι αρμόδιος να αποκαλύψει ότι θέλει για την επαγγελματική του δραστηριότητα. Εγώ εκεί πέρα είχα παρουσία και έκανα συγκεκριμένες πολιτικές συναντήσεις και εν πάση περιπτώσει νομίζω αντιλαμβάνεται και ο κόσμος ότι το να ξεθάβετε ένα ταξίδι που έγινε πριν 3 χρόνια και να επιχειρείτε να φτιαχτούν σκιές γύρω από αυτό, είναι νομίζω μία ανεπιτυχής προσπάθεια συμψηφισμών.

Ήταν πρωτοσέλιδο όμως σαν συμφορά, δεν μπορεί να μην ρωτήσουμε για το θέμα.

Η ΝΔ και ο Ελεύθερος Τύπος ας πούμε. Η ΝΔ θυμάμαι εγώ πάρα πολύ καλά τους βουλευτές της να τρέχουν πανικόβλητη προς την έξοδο, όταν εμείς ψηφίζαμε τη ρύθμιση απαγόρευσης του να έχουν οι πολιτικοί…

Offshore.

Όχι offshore, και εταιρίες στο εξωτερικό. Λοιπόν αυτή είναι νομίζω μία κουβέντα, η οποία έχει κατασταλάξει και στο μυαλό του κόσμου, το τι ρόλο παίζει ο καθένας και θα σας έλεγα είναι μία έτσι εισαγόμενη προπαγάνδα, η οποία δοκιμάστηκε και στην Ισπανία έξω όσο γνωρίζω, ότι η αριστερά χρηματοδοτείται από άλλα κράτη.

Όχι δοκιμάστηκε. Ήταν δεδομένο ότι έγινε.

Όχι, όχι

Τι όχι όχι; Αφού είναι στα δικαστήρια η υπόθεση, δεν είναι στη δικαιοσύνη;

Στα δικαστήρια να σας πω ποια υπόθεση βρέθηκε και τελεσιδίκησε, ήταν η υπόθεση της Siemens, που έβγαλε ότι χρηματοδοτούνταν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ από τα μαύρα ταμεία της γερμανικής εταιρίας.

Μην πάμε αλλού τώρα. Μην πετάμε τη μπάλα.

Όχι δεν την πετάω.

Γιατί πρέπει να ξεκαθαρίσετε κ. Υπουργέ ποια είναι η σχέση σας με τον Αρτεμίου, αυτόν τον περίφημο Αρτεμίου, γιατί λέγονται πάρα πολλά από την αντιπολίτευση. Ότι έχει σχέση με τις offshore, ότι έχει σχέση με την offshore που είναι πίσω από την Αυγή και πρέπει να βρούμε ποιοι κρύβονται, ότι πηγαινοέρχεται στο Μαξίμου, θέλετε να το ξεκαθαρίσετε αυτό μία και καλή;

Ξέρετε τι έχει ειπωθεί για μένα στην πορεία αυτού του ενός ενάμιση χρόνου; Δεν μπορείς να παρακολουθείς τα πάντα. Εγώ έχω δει 100-150 επενδυτές. Τι να κάνω δηλαδή; Να κυνηγάω την κάθε σπέκουλα και την κάθε λάσπη ας πούμε που εκτοξεύεται εναντίον εμού προσωπικώς και της Κυβέρνησης;

Κύριε Υπουργέ ξέρετε πολύ καλά ότι επειδή υπάρχει ένα παρελθόν στην πολιτική ζωή της χώρας, αυτό που πολλοί λένε διαπλοκής πολιτικής και επιχειρηματικών συμφερόντων, όταν ο πολίτης βλέπει τον πολιτικό να έχει μία σταθερή σχέση και από τα πίσω, με ανθρώπους που εμπλέκονται με επιχειρηματικές δραστηριότητες, θέλει διαφάνεια και καθαρότητα. Είχατε κοινές δουλειές με τον Αρτεμίου;

Όχι βέβαια.

Ήρθε για δουλειές και ποιές εδώ;

Επιτρέψτε μου. Ο κύριος Αρτεμίου είναι ο αρμόδιος να αποκαλύψει ότι νομίζει ότι μπορεί να αποκαλύψει. Έχουν δει και το φως της δημοσιότητας ορισμένα πράγματα. Τώρα να μην περάσουμε ούτε στην ονοματολογία επιχειρήσεων, ούτε τίποτα. Εντάξει έχει βγάλει ο κόσμος τα συμπεράσματά του εν πάση περιπτώσει.

Ούτε οικονομική σχέση με τη Βενεζουέλα είχατε;

Δεν έχουμε όχι. Θα ήταν ευχής έργον βέβαια να έχουν αναπτυχθεί και να έχει η χώρα κάποια ωφελήματα, γιατί σας λέω είναι η χώρα με τα μεγαλύτερα βεβαιωμένα αποθέματα πετρελαίου. Θα μπορούσε δηλαδή να…

Εσείς γι’ αυτό πήγατε εκεί κατ’ ουσίαν; Για να διερευνήσετε τις σχέσεις μας τις εμπορικές;

Όχι. Εγώ έκανα πολιτικό ταξίδι και στο πολιτικό ταξίδι αυτό με τις αντιπροσωπείες, με τις οποίες συναντήθηκα, βεβαίως αναπτύξαμε και τις ιδέες και τις δυνατότητες που θα μπορούσαν δύο χώρες να έχουνε.

Άρα αυτό με τα super market δεν έχει κανένα νόημα. Το είπατε για αστείο περισσότερο;

Όχι όχι καθόλου.

Αλλά τί; Για να ψωνίσουμε;

Όχι το ανάποδο.

Να τους δώσουμε;

Βεβαίως. Τα κρατικά super market εκεί προμηθεύονται.

Να παίρναμε πετρέλαιο και να δίναμε εμείς τρόφιμα; Με αυτή την έννοια;

Με άλλες χώρες κάναμε και κλείναμε αλλά εν πάση περιπτώσει. Εκεί τα κρατικά super market προμηθεύονταν με διακρατικές συμφωνίες από άλλες χώρες προϊόντα και επειδή η Ελλάδα έχει και προϊόντα μοναδικά.

Καλώς πάμε τώρα στα υπόλοιπα.

Το αφήνουμε πίσω. Πάμε στα τηλεοπτικά τώρα. Σήμερα είναι μία κρίσιμη μέρα.

Θα καταθέσετε την τροπολογία. Θα επιμείνετε στον όρο αναστολή και όχι κατάργηση; Και θα διαμορφωθεί όντως όπως λένε οι πληροφορίες και μία πρόταση, η οποία θα περιλαμβάνει και τη σύμφωνη γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών;

Ναι σε όλα.

Ναι σε όλα.

Δηλαδή και θα επιμείνουμε στον όρο αναστολή και θα φέρουμε και μία ρύθμιση, η οποία την αιτιολογημένη γνώμη που προέβλεπε ο νόμος 4339 θα την κάνει σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ. Εκεί βέβαια πρέπει να είμαστε προσεχτικοί.

Άρα δε θα επιμείνετε στο τέσσερα. Αυτό λέτε.                 

Πρέπει να είμαστε προσεχτικοί. Εμάς αυτή είναι η πολιτική μας άποψη και θα την υποστηρίξουμε και στην επόμενη περίοδο.

Εσείς μισό λεπτό κ. Υπουργέ, για να το ξεκαθαρίσουμε, γιατί θα γίνει κανένα λάθος, μια παρερμηνεία. Εσείς θα επιμείνετε σαν Υπουργός στο τέσσερα.

Μα προσέξτε, ο αριθμός αυτός είναι ο αριθμός τον οποίο ψήφισε η ελληνική Βουλή με 154 ψήφους.

Τέλειωσε αυτός ο νόμος, δεν υπάρχει πια. Υπάρχει αυτός ο νόμος;

Βεβαίως πως δεν υπάρχει;

Τι έκανε το ΣΤΕ;

Να σας πω τι έκανε το ΣΤΕ.

Ξέρουμε τι έκανε το ΣΤΕ;

Ότι ξέρουμε. Ότι ερμηνεύουμε αυτή την ώρα.

Ξέρουμε ότι προσεβλήθησαν οι διοικητικές πράξεις που γεννήθηκαν από την τροπολογία, την περιβόητη πια 2Α. Ποια ήταν αυτή η τροπολογία; Η τροπολογία, η οποία μετέφερε την αρμοδιότητα. Θέλω λοιπόν να ξεκαθαρίσω το εξής. Εάν οι διοικητικές αυτές πράξεις ακυρωθούν κατά πως φαίνεται με την οριακή πλειοψηφία 14-11 κατά πως λέγεται. Κακώς υποτίθεται οτι είναι και εντελώς παράνομο να διαρρέουν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας έτσι. Υπήρχε λοιπόν αυτή η οριακή πλειοψηφία. Εάν αυτό καταργηθεί γυρίζουμε στο 4339 ως είχε. Θέλω να θυμίσω και κυρίως στους τηλεθεατές μας διότι έχει γίνει τρομερή σπέκουλα γύρω από το ζήτημα. Το 4339 τον ψήφισαν εντελώς τα κόμματα της συμπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και σε αρκετά άρθρα και κόμματα της μείζονος αντιπολίτευσης. Εδώ έχω ένα πινακάκι, θα σας το αφήσω και για τη δική σας ενημέρωση. Να πω και στους τηλεθεατές ότι από τα άρθρα αυτά.

Έχει και ΠΑΣΟΚ, έχει και ΠΟΤΑΜΙ μέσα.

Εννέα άρθρα από τα δεκαέξι κρίσιμα που αφορούν τη διαγωνιστική διαδικασία τα ψήφισε το ΠΑΣΟΚ.

Οχτώ από τα δεκάξι η Ένωση Κεντρώων και πέντε από τα δεκάξι το ΠΟΤΑΜΙ.

Γυρίζουμε λοιπόν σε ένα νόμο, του οποίου η ψυχή, η καρδιά έχει ψηφιστεί και από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης και εδώ νομίζω ακριβώς βρίσκεται η βάση των συναινέσεων, οι οποίες έχουν αρχίσει να διαφαίνονται στη διάσκεψη των Προέδρων. Δεν πέφτει λοιπόν ο νόμος Παππά.

Αυτό είναι δική σας ερμηνεία.

Όχι.

Πως όχι;

Σας λέω τι έχει προσβληθεί στο ΣΤΕ. Δεν μπορεί να παίζει κάτι που δεν προσεβλήθη. Δεν προσεβλήθη η διάταξη η <<original>>, η οποία έλεγε ότι το ΕΣΡ κάνει προκήρυξη, κάνει το διαγωνισμό ή τα θέματα του εξοπλισμού, των κτιριακών εγκαταστάσεων.

Δηλαδή τι μένει από το νόμο Παππά για να το καταλάβει ο κόσμος κ. Υπουργέ; Γυρίζετε τις αρμοδιότητες όπως είπαμε των αδειών και της διαδικασίας στο ΕΣΡ.

Μένει ολόκληρος ο νόμος όπως είχε ψηφιστεί.

Είναι αντίφαση αυτό.

Και αυτή τη στιγμή η μόνη αλλαγή στην αρχική εκδοχή του νόμου την οποία εμείς επιδιώξαμε, ψηφίσαμε, περάσαμε μαζί με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλάζει το ‘’αιτιολογημένη γνώμη’’ του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και γίνεται ‘’σύμφωνη’’.

Κύριε Υπουργέ υπάρχει μία αντίφαση σε αυτό, διότι μία σειρά ρυθμίσεων θετικές άλλες πολύ αυστηρές που διαμόρφωναν τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή είναι δεμένες με τον αριθμό. Δηλαδή έλεγες αυτοί εδώ που θα λειτουργούν μετά το διαγωνισμό πρέπει να έχουν τις εξής προϋποθέσεις. Να έχουν 400 εργαζόμενους, να έχουν τις κτιριακές εγκαταστάσεις, να έχουν το πρόγραμμα, να έχουν φορολογική ασφαλιστική ενημερότητα κτλ. Αυτό όμως είναι δεμένο με τον αριθμό.

Όχι κατ ΄ ανάγκη.

Διότι τώρα εξαιτίας της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας όλοι οι λειτουργούντες και οι μη λειτουργούντες, θέλω να σας ρωτήσω για αυτό, έχουν τη δυνατότητα να εμφανιστούν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και να καταθέσουν αίτηση για να λειτουργούν, όχι για να μπουν σε διαγωνιστική διαδικασία. Επομένως όλες οι διατάξεις ανεξάρτητα αν υπάρχει ομοφωνία εγώ θα σας έλεγα στη Βουλή είναι υπό αίρεση εφόσον κατέπεσε ο αριθμός του ΕΣΡ.

Καταρχήν να περιμένουμε το σκεπτικό της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας και προφανώς προφανέστατα, επειδή για πρώτη φορά γίνεται αυτό, δεν έχει ξαναγίνει, μάλλον έχει ξαναγίνει νομίζω από τον κ. Αθανασίου σε σχέση με την ιθαγένεια. Η Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή <<προσαρμόζει>> τη νομοθεσία στην διαφαινόμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Και γιατί δεν το κάνατε ανάποδα; Να περιμένουμε όλοι το Συμβούλιο της Επικρατείας να ανακοινώσει την απόφασή του και να προχωρήσετε κανονικά.

Γιατί θα αργήσει λέει, θα πάρει δυο-τρείς μήνες.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας πρέπει να σας πω ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση λειτούργησε με ταχύτητα διαστημική, με πάρα πολύ μεγάλη ταχύτητα.

Πήγε γρήγορα.

Δεν έπρεπε;

Έπρεπε και όπως πρέπει και παντού. Σε άλλες υποθέσεις καθυστερεί περισσότερο. Όμως υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για παράδειγμα από το 2010 ότι η παράταση λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών είναι παράνομη, δεν εφαρμόστηκε. Υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που λέει ότι η παράταση της θητείας των μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης είναι παράνομη και αντισυνταγματική, αγνοήθηκε και αυτή από τη διοίκηση.

Κύριε Υπουργέ μισό λεπτό, ήρθατε να βάλετε τάξη εσείς και κάνατε χειρότερη την κατάσταση απ’ ότι πριν. Διότι αυτή τη στιγμή επικρατεί ένα μπάχαλο στα δίκτυα. Δεν ξέρει κανείς τι έχει. Άλλος έχει άδεια, άλλος δεν έχει. Άλλος εκπέμπει, άλλος θέλει να εκπέμψει. Γυρίζει αυτός που πήρε άδεια και δεν έχει βγάλει ακόμα κανάλι.

Κύριε Οικονόμου μισό λεπτό, εμείς φτάσαμε μισό βήμα πριν την τελική αδειοδότηση και ρύθμιση όσον αφορά το κομμάτι των πανελλαδικών τηλεοπτικών σταθμών.

Κάνατε ένα αντισυνταγματικό νόμο.

Όχι μισό λεπτό.

Τι να το κάνουμε; Σας το έλεγαν όλοι πριν. Δεν ακούσατε κανέναν.

Όχι δεν μας το έλεγαν όλοι. Είχαμε και γνωμοδοτήσεις συνταγματολόγων, διχάστηκε ο νομικός κόσμος, ήταν ένα οριακό αποτέλεσμα. Δεν είναι έτσι.

Δηλαδή αν ήταν δεκατέσσερα - έντεκα υπέρ σας θα λέγατε οριακό;

Βεβαίως.

Όχι κ. Υπουργέ. Καθαρό είναι.

Βεβαίως και θα λεγα και θα εφαρμόζαμε και την απόφαση της διοίκησης.

Γιατί εσείς ξέρετε τι λένε οι έντεκα;

Τι εννοείται;

Τι λένε οι έντεκα;

Ξέρω ότι ξέρετε, ότι ακούω. Δηλαδή ξέρουμε ότι έγινε μία ψηφοφορία επί της συνταγματικότητας της συγκεκριμένης διάταξης. Έτσι δεν είναι; Αλλά επιτρέψτε μου να πω το εξής, διότι δεν πρέπει να μηδενίζουμε. Αυτή τη στιγμή έχει κυλίσει πολύ νερό στο αυλάκι. Όταν ξεκίνησε αυτή η συζήτηση το κόμμα ας πούμε της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλεγε ότι δεν χρειάζεται αδειοδότηση, ότι έχει μία άδεια η digea, ο πάροχος δικτύου, η εταιρεία δηλαδή η οποία είναι υπεύθυνη για τις κεραίες και όποιος θέλει να πάει να εκπέμψει θα πάει στον πάροχο δικτύου και θα πάρει άδεια. Τώρα δεν τολμάει η ΝΔ να το πει αυτό. Τώρα λέει ότι πρέπει να γίνει αδειοδότηση.

Τώρα έχετε μετακινηθεί όλοι για να είμαστε ειλικρινείς.

Ας το πούμε και έτσι και δεν είναι προς θάνατον να έχουμε μετακινηθεί όλοι. Οι δικές μας οι πράξεις ήταν πράξεις ανάγκης όλες και εξηγούμε, είχαμε το νομικό αδιέξοδο της μη αδειοδότησης, την αδυναμία συγκρότησης ΕΣΡ και να έχω και εγώ στα χέρια μου ο ίδιος ξέρετε γνωμοδότηση από το ΝΣΚ ότι η σύνθεση που είχαμε τότε του ΕΣΡ δεν ήταν νόμιμη σύνθεση.

Ναι αλλά κατηγορηθήκατε ότι κάνατε όλη τη διαδικασία έτσι προκειμένου να φύγει η τότε πρόεδρος του ΕΣΡ , που ήταν η κυρία Αλεξίου.

Εντάξει, αυτό νομίζω ότι είναι μια πάρα πολύ φθηνή κριτική, ειλικρινά το πιστεύω.

Έτσι λένε οι αντίπαλοί σας.

Εντάξει το λένε. Κι εγώ τη θεωρώ λοιπόν αυτή μια πάρα πολύ φθηνή κριτική. Διότι οποιοσδήποτε στη θέση μου είχει στα χέρια του γνωμοδότηση του ΝΣΚ που έλεγε ότι η παρούσα σύνθεση δεν είναι νόμιμη δε θα τολμούσε να πάει σε διαγωνισμό με αυτή τη σύνθεση. Δεν το αντιλαμβάνετστε; Ακριβώς επειδή δεν είναι νόμιμη, να σας πω αυτό και θα με ρωτήσετε, επειδή δεν ήταν νόμιμη η σύνθεση του ΕΣΡ πέφτανε τα πρόστιμα τα οποία επέβαλλε. Δηλαδή προσφεύγαν τα κανάλια και δεν πλήρωνε κανένας.

Κύριε Υπουργέ όμως το πρόβλημα, τώρα εσείς γιατί επιμέντε στο λεγόμενο νόμο Παππά και δεν καθαρίζεται το τοπίο να πάτε σε μία συναινετική διαδικασία ώστε να τελειώνουμε από τη στιγμή του υποστήκατε μία ήττα δεινή πολιτικά και εσείς προσωπικά κι εγώ θα περίμενα από έναν υπουργό να πει, μετά από αυτή την ήττα εγώ υποβάλλω την παραίτησή μου στον Πρωθυπουργό. Λένε οι αντίπαλοί σας.

Κοιτάξτε να δείτε. Η παραίτηση όλων των υπουργών είναι ανά πάσα στιγμή στη διάθεση του Πρωθυπουργού.

Όχι κύριε Υπουργέ, αυτό το γενικό το λέμε όλοι τώρα. Αυτό μπορώ να το πω κι εγώ που λέτε. Εσείς είστε Υπουργός όμως, εγώ δεν είμαι ούτε θέλω να γίνω. Τι θα κάνετε;

Βεβαίως, βεβαίως. Εγώ αισθάνομαι λοιπόν ότι μπήκε σε αυτή τη διαδικασία ένα προσωρινό φρένο αλλά αισθάνομαι επίσης ότι αυτή η διαδικασία η οποία ταλαιπώρησε το πολιτικό σκηνικό έχει ρυμουλκήσει όλα τα κόμματα σε θέσεις λογικής. Δηλαδή αυτή τη στιγμή ουδείς

Αφού περάσαμε από τον παραλογιμό πήγαμε στη λογική;

Όχι. Θα σας πω λοιπόν ένα στοιχεία παραλογισμού. Ξέρετε τι κοινό έχει ο Βενιζέλος με το Βορίδη, το Ρέππα, το Χυτήρη και το Ρουσόπουλο;

Τι;

Έχουν όλοι ψηφίσει και υπογράψει νόμους όπου σε αυτούς τους νόμους η απόφαση για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών είναι υπουργική απόφαση και μόνο.

Και τι ζηλέψατε;

Δε ζήλεψα κανέναν. Ήταν το αυτονόητο και το τετελεσμένο. Αυτή η ρύθμιση υπήρχε και στο δικό μας νόμο

Ναι αλλά πάει περίπατο τώρα αυτό.

Πρέπει να με αφήσετε να τελείωσω όμως, κύριε Οικονόμου. Λέω αυτή η ρύθμιση υπήρχε και στο δικό μας νόμο και αυτή η ρύθμιση έγινε casus belli. Για αυτή τη ρύθμιση ο ομιλών άκουσε τα εξ αμάξης.

Μετανιώσατε εσείς γι’ αυτό κύριε Υπουργέ;

Όχι δε μετάνιωσα.

Τώρα που αποδεικνύεται ότι το 4 είναι λάθος και θα καταπέσει πανηγυρικώς, μετανιώσατε γι’ αυτό;

Δεν μετάνιωσα διότι είμαστε σταθερά στη γραμμή ότι το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο πρέπει να ρυθμιστεί. Δεν ακούω κανέναν

Με 4; Βλέπω ότι επιμένετε στο λάθος όμως.

Δεν ακούω κανέναν μα κανέναν να λέει αυτή τη στιγμή ότι δεν πρέπει να εκδοθούνε άδειες, να λέει ότι δεν πρέπει να εισπραχθεί τίμημα, κανείς. Κανείς δεν τολμάει να το πει. Κι αυτό θέλω να το θεωρήσω ένα κέρδος συνολικά για την ελληνική πολιτική.

Εσείς το συζητάτε στο επίπεδο της ευρύτερης πολιτικής, να το πω έτσι, υπάρχει και η πραγματική ζωή όμως. Η πραγματική ζωή δείχνει ότι η πολιτική πρωτοβουλία που πήρατε για τη ρύθμιση του τοπίου οδήγησε σε ένα πιο άναρχο τοπίο διότι εκτός του ότι παραμένουν εν λειτουργία χωρίς καθεστώς αυτοί οι οποίοι ήταν σε λειτουργία πριν, υπάρχουν και οι άλλοι που μετείχαν στο διαγωνισμό και έχουν κάνει επενδύσεις και σου λέει τι θα γίνει παιδιά; Εμείς εδώ από πού είμαστε;

Σωστό είναι αυτό το επιχείρημα. Αυτό είναι σωστό.

Και η ερώτηση έχει να κάνει: Εσείς θα ρυθμίσετε, πολιτικά λέω και με πρότασή σας, θα ρυθμίσετε το περιβάλλον και για τους οποιουσδήποτε άλλους; Αυτούς που μετείχαν στο διαγωνισμό, αυτούς που σκέφτονται τώρα να μπουν

Θα σας πω. Υπάρχουν δύο θέματα. Υπάρχει το τι γίνεται με την αδειοδότηση αυτή καθαυτή, η οποία θα γίνει από το ΕΣΡ και υπάρχει και το ερώτημα τι θα γίνει από τώρα μέχρι την αδειοδότηση. Αυτό θα είμαι σε θέση και εγώ και η Κυβέρνηση συνολικά όταν ολοκληρωθούν οι διεργασίες για το ΕΣΡ να το συζητήσουμε έχοντας όλα τα δεδομένα μπροστά μας.

Δηλαδή υπάρχει περίπτωση οι υπερθεματιστές να μην είναι μέσα;

Ακούστε με, κύριε Οικονόμου, εάν βγει ΕΣΡ την επόμενη βδομάδα και διαβουλευτούμε μαζί του και μας εγγυηθεί ότι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να ολοκληρωθεί μία νέα διαγωνιστική διαδικασία θα κάνουμε κάποιες α επιλογές, εάν δηλώσει αδυναμία η στελέχωσή του και πει ότι θέλω τουλάχιστον δύο χρόνια για να ολοκληρώσω την αδειοδότηση εκεί, όχι μόνο η Κυβέρνση αλλά νομίζω το σύνολο του πολιτικού συστήματος, θα βρεθεί προ ευθυνών τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσει. Σε κάθε περίπτωση όμως

Συγνώμη να συμπληρώσω κάτι αν μου επιτρέπετε. Αυτή τη στιγμή διαγωνιστική διαδικασία δεν υπάρχει, έτσι; Δηλαδή ότι έγινε είναι σα να μην έγινε.

Όχι.

Ε, πώς όχι κύριε Υπουργέ; Τότε τι έκανε το ΣτΕ; Βόλτα πήγαμε;

Τυπικά στο νομικό σύμπαν δεν έχει καταπέσει ο διαγωνισμός. Εμείς συζητάμε επί των φημών.

Δηλαδή υφίστανται οι συνέπειες του διαγωνισμού; Αυτοί οι 4 δηλαδή που πήραν, ισχύουν ακόμα; Τότε τι συζητάμε;

Συζητάμε επί των φημών. Εάν η απόφαση είναι αυτή που φαίνεται προφανώς και δεν ισχύει, έτσι;

Μισό λεπτό. Η πολιτική άποψη της Κυβέρνησης κι εσείς που είστε ο αρμόδιος υπουργός είναι, με τις αλλαγές που επιβάλλει ή θα επιβάλλει η απόφαση του ΣτΕ, ότι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί, με βάση την απόφαση της Βουλής λέω, θα είναι διαγωνιστικού χαρακτήρα; Δηλαδή, δεν παει να είναι 5 οι άδειες, 6, 7, 22, όσες κι αν είναι οι άδειες θα ακολουθηθεί διαγωνιστική διαδικασία ή μπορεί να υπάρξει μια επιλογή που να λέει παιδιά αυτές είναι οι προϋποθέσεις, πρέπει να είστε εντάξει με τα δάνειά σας, εντάξει με τουςεργαζόμενους, εντάξει με τις κτηριακές και το πρόγραμμά σας κλπ και καθαρό ποσό που λέτε στην πλάτη για να μπορέσετε να λειτουργήσετε και περάστε από εδώ για να πάρετε την άδεια.

Για να απαντήσει κανείς σε αυτό το ερώτημα

Πολιτικά για εσάς το λέω.

Βεβαίως αλλά κοιτάξτε να δείτε. Ακόμα και κάποιος που υποστηρίζει ότι δε χρειάζεται ο διαγωνισμός και ότι απλώς πρέπει να βάλουμε έναν πήχη προϋποθέσεων και οικοομικού τιμήματος και όποιος τον περνάει να μπει πρέπει να απαντήσει τι γίνει και στην περίπτωση που έρθουν παραπάνω ενδιαφερόμενοι από τον αριθμό των αδειών που θα συνομολογήσουμε με το ΕΣΡ. Οπότε η διαγωνιστική διαδικασία, νομίζω, αυτή την πρόνοια πάει να καλύψει. Όχι στη δική μας νομοθεσία, σε όλες τις προηγούμενες.

Εσείς θα επιμένετε σε αυτό το Big Brother που κάνατε κύριε Υπουργέ, όπως το λέγαμε εμείς οι δημοσιογράφοι, τέλος πάντων, έτσι δημοσιογραφική αδεία;

Λοιπόν, κοιτάξτε. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί από το ΕΣΡ. Νομίζω, και αυτό θέλω να σας ζητήσω να μας το αναγνωρίσετε, ότι οργανώσαμε ένα διαγωνισμό ο οποίος εξασφάλισε το υψηλότερο δυνατό τίμημα που μπορούσε να φανταστεί κανείς για το ελληνικό δημόσιο. Υπάρχει δηλαδή μία διαδικασία η οποία απέδειξε ότι αν διασφαλίσεις ότι οι συμμετέχοντες δεν ανταλλάσουν μεταξύ τους πληροφορίες, εάν διασφαλίσεις ότι είναι οργανωμένα η δημοπρασία κατά τρόπο τέτοιο που να τους βάζει να αποκαλύψουν τη μέγιστη τιμολόγηση που έχουν στο μυαλό τους γι΄αυτό το σπάνιο αγαθό, τότε

Το θέμα τα λεφτά ήταν τώρα κύριε Υπουργέ όμως; Γιατί εσείς το είπατε στη Βουλή, μάλλον ήταν ατυχές αυτό που είπατε, όπως λένε οι αντίπαλοί σας, ότι μόνο το πορτοφόλι είναι αυτό

Αυτό δεν το έχω πει ποτέ. Δεν το έχω πει ποτέ.

Όποιος έχει λεφτά στο πορτοφόλι, ε πώς όχι κύριε Υπουργέ τώρα; Αφού η φωνή σας ακούγεται, άλλη είναι;

Δεν το έχω πει ποτέ και το άκουσα το είχε πει και ο κύριος Αλαφούζος στην επιτροπή της Βουλής. Όχι δεν είπα αυτό. Είπα, και αυτό κάνει ο νόμος και αυτό πρέπει να κάνει ο νόμος, αν διαβάσατε τα άρθρα 2 έως 10 θα δείτε τις αυστηρότατες προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος για τη λειτουργία ενός

Μα δεν τίθεται θέμα για τις προϋποθέσεις.

Μιλάμε για το πορτοφόλι.

Γιατί δε με αφήνετε βρε παιδιά να τελειώσω. Αφήστε με σας παρακαλώ. Λέω ότι το ζήτημα του τιμήματος μπαίνει τελευταίο. Μπαίνει όταν ο κάθε διαγωνιζόμενος, ο Οικονόμου, ο Λυριτζής, έχουνε περάσει τον πήχη τον ποιοτικό. Τότε μπαίνει το ζήτημα του τιμήματος.

Α, μετά λέτε το πορτοφόλι;

Βεβαίως. Μετά τον υψηλό πήχη των αυστηρών προϋποθέσεων. Διότι, ας πούμε τώρα, καταθέτει μία πρόταση η ΝΔ η οποία ΝΔ βάζει κάποια χαρακτηριστικά τα οποία τα περισσότερα προβλέπονται στο νόμο μας και φεύγει από δύο βασικά, τον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων και τη διαγωνιστική διαδικασία.

Μα βλέπετε τώρα όμως; Μου λέτε βάζω αυστηρές προϋποθέσεις, ήτανε η διαγωνιστική διαδικασία μια χαρά κλπ δεν ετέθει σε αμφισβήτηση, και ανακαλύπτει κανείς ότι ίσα - ίσα άνθρωποι που πέρασαν το προκριμα στο οποίο αναφερθήκατε βρέθηκαν να μην έχουν λεφτά να πληρώσουν την άδεια που πήραν.

Βεβαίως. Και είχε και όλες τις πρόνοιες ο διαγωνισμός.

Άλλο για τις πρόνοιες. Λέει κανείς πώς πέρασε το πρόκριμα αυτό που δεν είχε λεφτά ρε παιδιά; Πώς πέρασε το πρόκριμα;

Επιτρέψτε μου. Νομίζω ότι αυτή είναι μία συζήτηση παρελθούσα και αποδείχθηκε και στη συγκεκριμένη περίπτωση

Όχι το λέω γιατί έρχεται και η επόμενη διαδικασία.

Λέω, λέω ότι αποδείχθηκε ότι και στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρχε η πρόνοια στο διαγωνισμό, που σε άλλους διαγωνισμούς στους οποίους ήταν οι ίδιοι εμπλεκόμενοι δεν υπήρχαν τέτοιες πρόνοιες, έτσι δεν είναι; Για να συνεννοούμεθα. Υπήρχε η πρόνοια του τι γίνεται αν κάποιος δεν καταβάλλει στην ώρα του. Έρχεται ο επιλαχών, τελεία και παύλα.

Με την εμπειρία λοιπόν της διαδρομής αυτών των μηνών, αν το ξανακάνατε, θα το ξανακάνατε;

Δε θα καθυστερούσαμε τόσο. Δηλαδή, να σας πω. Δε θα έπρεπε η κυβερνητική πλειοψηφία να δείξει στην αρχή την κατανόηση που έδειξε για να βγάλει η ΝΔ την καινούρια της ηγεσία.

Ωραία. Πείτε μου τώρα λοιπόν τι γίνεται εάν η ΝΔ επιμείνει στην άποψή της ότι και το Μητσοτάκη να βάλετε υποψήφιο για πρόεδρο του ΕΣΡ εμείς δεν ψηφίζουμε αν δεν καταπέσει, δεν καταργηθεί ο νόμος Παππά.

Όλα λέει, και τα 15 άρθρα.

Και γιατί αυτό, ανοίγω μια παρένθεση, δε θα μπορούσε να οδήγήσει τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, για να τελείωνουμε και με αυτό το θέμα γιατί έχει ο κόσμος προβλήματα, να κάτσουν κάτω και να πουν πού συμφωνήσαμε παιδιά στη Βουλή; Καταργείται ο νόμος Παππά. Πού συμφωνήσαμε στη Βουλή; Στα 6 σημεία εδώ, στα 7 σημεία εκεί, στα 5 σημεία εκεί. Φτιάχνουμε το ενιαίο μοντέλο εκεί που συμφωνούμε, περνάνε οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ, τελειώσαμε.

Λοιπόν, οι αρμοδιότητες έχουνε περάσει στο ΕΣΡ, ήτανε στο ΕΣΡ η ΝΔ οφείλει

Πώς ήτανε; Αφού τις αφαιρέσατε και τις πήρα πάνω σας πως ήτανε κύριε Υπουργέ τώρα;

Άντε πάλι, άντε πάλι. Κύριε Οικονόμου, σας παρακαλώ επιτέλους. Έχουμε πει 10.000 φορές δεν υπήρχε ΕΣΡ, δεν υπήρχαν άδειες, κάτι έπρεπε να κάνουμε. Παρανομούσαμε όπως παρανομούμε και αυτή τη στιγμή που μιλάμε για να είμαστε ακριβείς και ειλικρινείς, έτσι δεν είναι;

Γιατί λειτουργούν χωρίς, εγώ το πιστεύω αυτό. Άρα θα κάνετε ενδοιάμεσο;

Λέω λοιπόν. Με ρωτήσατε για το αν θα προστρέξουμε σε αυτό που ζητάει η ΝΔ. Θα ήθελα να μείνω στο γεγονός ότι η ΝΔ έκανε το βήμα και πρότεινε κάποιο πρόσωπο για τη σύνθεση του ΕΣΡ.

Τον οποίο θα μπορούσατε να δεχτείτε;

Θα περιμένω και σήμερα στη Βουλή να ακούσουμε την επίσημη τοποθέτησή της. Τι δεν μπορεί να γίνει; Να διεκδικήσει η ΝΔ να συγκυβερνήσει δια του θεσμικού εκβιασμού και δια της αποστασιοποίησής της από την υποχρέωση να συμβάλλει στη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Έτσι το βλέπετε; Ως προσπάθεια συγκυβέρνησης;

Ναι βεβαίως, Βεβαίως. Ειδικά σε αυτό το θέμα θέλει να νομοθετήσει η ΝΔ.

Μα εδώ κύριε Υπουργέ ο νόμος σας βγήκε αντισυνταγματικός κι εσείς επιμένετε να τον κρατάτε ζωντανό λέει η αντιπολίτευση. Αντί να τον καταργήσετε στο σύνολό του.

Πάμε πάλι. Είναι ανακριβές αυτό. Είναι ανακριβές κύριε Οικονόμου.

Είναι ανακριβές ότι βγήκε αντισυνταγματικός ο νόμος;

Απολύτως, απολύτως.

Πώς είναι ανακριβές κύριε Υπουργέ αυτό;

Μα σας εξήγησα τι δοκιμάστηκε στο ΣτΕ.

Τότε τι βγήκε αντισυνταγματικό; Η αντιπολίτευση βγήκε αντισυνταγματική;

Δοκιμάστηκε και καθώς φαίνεται με 14 - 11 δε βγήκε συνταγματική η διάταξη που μετέφερε για μία και μόνη και πρώτη φορά την αρμοδιότητα για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού

Μα έτσι δε θα βρείτε άκρη όμως κύριε Υπουργέ. Δε θα τα βρείτε έτσι με τους άλλους.

Θα βρούμε διότι νομίζω ότι έχουμε αποδείξει ότι έχουμε κάνει πάρα πολλά βήματα για τη συναίνεση, τα οποία μπορείτε να τα δείτε και στον πίνακα.

Αφού λοιπόν είστε και στην κατέυθυνση της συναίνεσης, προτείνετε και διαφορετικά πρόσωπα, υπήρξε ένα θέμα με τον κύριο Πολύδωρα που προκάλεσε και αντιδράσεις και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και της Κυβέρνησης, αλλά λέω αφού λοιπόν είστε σε αυτή την κατεύθυνση θα είσαστε έτοιμοι στο όνομα της συναίνεσης και της εξεύρεσης λύσης να δεχτείτε και την πρόταση της ΝΔ για τον πρόεδρο του ΕΣΡ.

Κοιτάξτε να δείτε. Εγώ θα ήθελα, θα σας απογοητεύσω λίγο, αλλά θέλω να μείνω στις θεσμικές μου υποχρεώσεις, η συγκρότηση στο επίπεδο των προσώπων είναι ζήτημα της Βουλής. Καλό είναι εγώ ως μέλος της Κυβέρνησης να μην εκφραστώ για κανένα πρόσωπο. Μένω στο γεγονός ότι όταν κάποιος προτείνει πρόσωπο σημαίνει ότι κάνει ένα βήμα πίσω από τη ρητορική των προϋποθέσεων.

Αν δε βρεθεί λύση τι θα γίνει κύριε Υπουργέ; Αν πάμε τη Δευτέρα στη Διάσκεψη των Προέδρων και έχουμε νέο αδιέξοδο. Τι κάνουμε;

Θα σας πω. Θα είναι πάρα πολύ αρνητικό. Νομίζω ότι θα είναι έτσι μία ακραία έκφραση μίας προσπάθειας συνολικής αποσταθεροποίησης της πολιτικής ζωής από τη ΝΔ με τη χρήση ακριβώς του δικαιώματος που τους παρέχει η συνταγματική πρόβλεψη για τα 4/5. Η οποία ως συνταγματική πρόβλεψη είναι αυτοφυής, δε συνδέεται με άλλα δεν έχει προϋποθέσεις, έτσι; Αλλά από εκεί και πέρα επειδή, επαναλαμβάνω, αυτή τη στιγμή παρανομούμε θα πρέπει να βρεθεί μία λύση

Έχετε κανένα όπλο όμως; Καταλαβαίνω ότι είστε και εσείς σε αδιέξοδο.

Για το μεσοδιάστημα, για το μεσοδιάστημα;

Ναι, για το μεσοδιάστημα.

Και τι γίνεται αν βρεθείτε στην περίπτωση ξανά; Εγώ σας λέω ότι έχετε δίκιο και ότι όντως δεν μπορεί να είναι τα κανάλια σε λειτουργία και να εκπέμπουν και να μην υπάρχει κάτι που να ρυθμίζει ή να μην πληρώνουν κάτι. Θα σου πει ο ενδιαφερόμενος ‘και ποιος είσαι εσύ που αποφασίζεις; Πριν από λίγες μέρες το ΣτΕ είπε ότι εσύ δεν μπορείς να αποφασίζεις’….

Για τις άδειες

‘Για τις άδειες και δεν πληρώνω’. Κατεβάζετε ρελιέ;

Για τα τιμήματα ή για ένα ετήσιο ενοίκιο μπορεί να αποφασίζει η Κυβέρνηση.

Και αν υπάρξει αντίδραση επ’ αυτού;

Μπορεί να υπάρξει αντίδραση για οτιδήποτε. Τα κανάλια έχουν προσβάλλει ας πούμε την απόφαση που υπογράψαμε όταν αναλάβαμε για την καταβολή του τέλους χρήσης συχνοτήτων του φόρου διαφήμισης. Το προσβάλλανε στο ΣτΕ. Δεν δικαιώθηκαν.

Ο ‘νόμος-γέφυρα’ τώρα πήγε περίπατο από ότι καταλάβαμε.

Όχι. Εξηγούμαι, περιμένουμε να δούμε αν θα συγκροτηθεί ΕΣΡ. Εάν συγκροτηθεί που θα είναι ευχής έργον -και το ευχόμαστε ολόκαρδα ηθικά, πολιτικά και επί της ουσίας- θα διαβουλευθούμε αμέσως..

Αυτό είναι το καλό σενάριο. Εμείς κοιτάμε το κακό τώρα. Βλέπω ότι δεν έχετε όπλα στο κακό σενάριο όμως. Εκτός αν πάτε στη λύση Κουρουμπλή, να κάνετε νόμο για να αλλάξετε ακόμα και αυτό που λέει το σύνταγμα. Δεν ξέρω αν το σκέφτεστε και αυτό

Ακούστε, το σύνταγμα λέει 4/5 για τη Διάσκεψη των Προέδρων. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει με νόμο.

Εκτός αν αλλάξει ο αριθμός των συμμετεχόντων, το ποιοι συμμετέχουν.

Αντί να κάνουμε σενάρια..

Όχι δεν είναι σενάριο αυτό. Αν υπάρχει στη σκέψη της Κυβέρνησης και στους σχεδιασμούς της το ενδεχόμενο να ξεμπλοκάρουμε από αυτή τη διαδικασία αλλάζοντας τη σύνθεση του Προεδρείου.

Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια φάση όπου έχει διαμορφωθεί μια δυναμική συναινέσεων. Ήταν πάρα πολύ θετική έκπληξη για μένα ότι ψήφισαν και κόμματα τα οποία έχουν ασκήσει σφοδρή κριτική..

Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ

Ήταν πάρα πολύ θετική έκπληξη πραγματικά. Το καλωσορίζω. Όπως κοπιάσαμε και κατά τη διάρκεια της ψήφισης του νόμου να οικοδομήσουμε συναινέσεις πάνω στην υπόθεση αυτή..

Εδώ δεν το λέτε συγκυβέρνηση όμως

Τι εννοείτε;

Δεν το λέτε προσπάθεια να συγκυβερνήσουμε

Προσέξτε, εδώ δεν έβαλε κανένας όρο για να συμφωνήσει στον Μορώνη και τον Κιάο..

Όχι με συγχωρείτε, ζητήθηκε η εγγύηση του Προέδρου της Βουλής ότι η τροπολογία που θα καταθέσετε σήμερα δεν θα αλλάξει.

Με συγχωρείτε πάρα πολύ, αυτά τώρα είναι πράγματα που αφορούν την επικοινωνία και όχι την ουσία.

Αφορούν και την ουσία γιατί έχουν να κάνουν με την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία στις σχέσεις τις πολιτικές. Το είπαν κιόλας.

Ακούστε με λίγο. Είναι εκατέρωθεν αυτή η καχυποψία. Νομίζω η κίνηση της υπερψήφισης της πρότασης για την συγκρότηση του ΕΣΡ έχει αρχίσει πολύ σοβαρά και τις καχυποψίες τις κάνει και υποχωρούν. Και από τη δική μας τη μεριά.

Λέω λοιπόν, είμαστε ενόψει της απόφασης του ΣτΕ, κατεβάζουμε αυτή την τροπολογία. Έχω κάνει εγώ 4 δηλώσεις, δεν υπάρχει κανένας λόγος καχυποψίας. Είναι σαφές ότι οποιοσδήποτε διαγωνισμός γίνει από δω και πέρα θα διαμορφωθεί από το ΕΣΡ. Τελεία και παύλα! Όπως ακριβώς αρχικώς προέβλεπε ο ν.4339.

Σενάριο αρνητικό όμως δεν έχετε απ’ ότι καταλαβαίνω πάλι. Στην περίπτωση που πάλι εγκλωβιστούμε στη Διάσκεψη και πάμε πάλι σε μη συγκρότηση του ΕΣΡ, τι κάνει η Κυβέρνηση;

Αυτό νομίζω θα είναι ένα πολιτικό γεγονός το οποίο θα έχει τρομερό πολιτικό κόστος για τη ΝΔ έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα. Αν η ΝΔ μοναχή της μπλοκάρει τη συγκρότηση μιας ανεξάρτητης αρχής ,η οποία είναι συνταγματική υποχρέωση όλων μας να την συγκροτήσουμε, θα είναι τεράστιο το πολιτικό κόστος. Ένα αυτό.

Δεύτερον, προφανέστατα εμείς δεν θα μπορούμε να δώσουμε άδειες αλλά μια στοιχειώδη ρύθμιση μέχρι τη διαδικασία της αδειοδότησης θα πρέπει να κάνουμε.

Άρα θα φέρετε τη ‘γέφυρα’ στην περίπτωση αυτή

Κοιτάξτε να σας πω, υπάρχει ένα τετελεσμένο κύριε Οικονόμου. Το τετελεσμένο είναι αμείλικτο και είναι ότι αυτό που λέγεται χρήση των συχνοτήτων σε πανελλαδικό επίπεδο ή πανελλαδική εμβέλεια τιμολογήθηκε από την αγορά -που σε άλλες περιπτώσεις κάποιοι την αποθεώνουν- στα 250 εκατομμύρια και κάτι.

Αυτό είναι ‘last year’. Αυτό που λέτε δεν υπάρχει κύριε Υπουργέ.

Σε αυτό που λέτε έχετε εν μέρει δίκιο διότι τιμολογήθηκε υπό τους όρους που βάλατε εσείς στην αγορά.

Αυτό δεν είναι ‘last year’ , είναι ‘fact’.

Έτσι είναι κύριε Υπουργέ. Βάλατε 4 κανάλια και ήταν οι τιμές στον Θεό. Αν βάζατε 14 δεν θα ήταν εκεί.

Ευχαριστώ πάρα πολύ. Ναι αλλά εγώ είμαι εδώ για να υπερασπίζομαι τα συμφέροντα του δημοσίου.

Δεν υπάρχει όμως αυτό που λέτε αυτή τη στιγμή. Διαγωνισμός με όρους Παππά δεν υπάρχει κύριε Υπουργέ! Γιατί δεν συμφωνείτε σε αυτό το αυτονόητο πράγμα που λέμε όλοι; Από τη στιγμή που σας πήραν τις αρμοδιότητες και τις πήγαν στο ΕΣΡ -όπως έπρεπε από το σύνταγμα- εσείς δεν έχετε αρμοδιότητα για να κάνετε διαγωνισμό και να δώσετε συγκεκριμένο αριθμό αδειών.

Κύριε Οικονόμου, οι ανεξάρτητες αρχές εφαρμόζουν το νόμο. Δε νομοθετούν. Το ΕΣΡ που θα έρθει -κοιτάξτε με καλά- θα εφαρμόσει το ν.4339 για την αδειοδότηση!

Άρα η απάντηση στο ‘καταργήστε το νόμο για να έρθουμε να ψηφίσουμε’ της ΝΔ είναι ΄δεν καταργείται ο νόμος’.

Λέω, να δω τι θα πει και σήμερα στη Βουλή και θα απαντήσω.

Δεν είστε πάντως σαφής έτσι όπως το λέτε. Δηλαδή λέτε ότι μόλις συγκροτηθεί το ΕΣΡ θα εφαρμόσει το νόμο Παππά.

Ε ποιον να εφαρμόσει, άλλον;

Το νόμο Παππά θα εφαρμόσει; Στο σύνολό τού;

Θέλετε να εφαρμόσει το νόμο Βορίδη; Δεν κατάλαβα…

Έναν άλλον νόμο από τη στιγμή που ο δικό σας κατέπεσε.

Μα δεν κατέπεσε ο νόμος. Γιατί επιμένετε και το επαναλαμβάνετε αυτό;

Γιατί έτσι λέει το ΣτΕ.

Είναι ψευδές!

Είναι ψευδές; Δεν έγινε αντισυνταγματικός ο νόμος;

Όχι ο νόμος! Έχει προσβληθεί μόνο η μεταφορά αρμοδιοτήτων

Αυτή είναι η δική σας ερμηνεία. Άλλοι κάνουν άλλη ερμηνεία, γι’ αυτό και είμαστε υποχρεωμένοι να σας ρωτήσουμε. Εμείς δεν είμαστε συνταγματολόγοι εδώ.

Εδώ δεν είναι ζήτημα ερμηνείας. Εμείς γνωρίζουμε ως διάδικοι ποιες διοικητικές πράξεις έχουν προσβληθεί. Εάν ο διαγωνισμός αυτός καθώς φαίνεται ακυρωθεί από το ΣτΕ πάμε σε μια κατάσταση όπου αναζητούμε ΕΣΡ για να διεξάγει τον διαγωνισμό με βάση την κείμενη νομοθεσία.

Με βάση το νόμο σας;

Βεβαίως.

Και με τους αριθμούς και με όλα; Με το τίμημα και με όλα; Πάλι τα ίδια;

Οι αριθμοί, σήμερα περνάμε την τροπολογία και λέμε θα υπάρξει σύμφωνη γνώμη.

Θα αλλάξει δηλαδή αυτό. Εσείς τι θα πείτε σε αυτό;

Την άποψή μας.

Το 4;

Βεβαίως. Βεβαίως θα πούμε την άποψή μας.

Ε είστε αμετανόητοι όμως έτσι κύριε Υπουργέ. Σα να μην έχει καταλάβει η Κυβέρνηση τι γίνεται στην χώρα.

Αμετανόητοι είναι αυτοί που νομίζουν ότι είμαστε εκεί που ήμασταν όταν ανέλαβε αυτή η διακυβέρνηση. Δεν είμαστε εκεί. Αυτή τη στιγμή δεν τολμάει κανένας να βγει και να πει ότι δεν θα υπάρχει τίμημα για την πανελλαδική εμβέλεια. Τελείωσε αυτό! Ήταν 27 χρόνια χωρίς τίμημα! Το καταλαβαίνουμε; 27 χρόνια ολόκληρα. Δεν καταλαβαίνω δηλαδή γιατί είναι προς θάνατο να πληρώσουμε.

Δεν λέει κανείς αυτό. Το αντίθετο λέγαμε εμείς, διότι η επιλογή που κάνατε είναι τώρα το τίμημα να πάει πίσω στους καναλάρχες θα σας πει κάποιος.

Εμείς;

Ναι, διότι εσείς κάνατε μια επιλογή που κρίθηκε αντισυνταγματική με αποτέλεσμα να μην πληρώσουν.

Με συγχωρείτε, εμείς διοργανώνουμε τον διαγωνισμό, κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού..

Κάτι παράγεται από τις πολιτικές επιλογές, έτσι;

Ακούστε με λίγο. Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού εξαντλούν όλα τα νομικά εργαλεία οι ιδιοκτησίες των καναλιών, το ΣτΕ έρχεται και μας λέει ‘επιταχύνετε, συνεχίστε, ολοκληρώστε τον διαγωνισμό’. Αυτές ήταν οι αποφάσεις του και κατ’ εφαρμογή του συντάγματος αυτό κάναμε, όπως θα κάνουμε και τώρα. Δηλαδή, εμείς και το σύνταγμα εφαρμόσαμε βάσει της απόφασης του 2010 που λέει ότι δεν υπάρχει αδειοδότηση, το σύνταγμα εφαρμόσαμε με βάση τις αποφάσεις του ΣτΕ που έλεγαν ότι το ΕΣΡ δεν έχει νόμιμη σύνθεση, το σύνταγμα εφαρμόσαμε όταν ξεκινήσαμε τη διαδικασία της αδειοδότησης, το σύνταγμα εφαρμόζαμε όταν προχωρούσαμε και ολοκληρώσαμε τον διαγωνισμό, το σύνταγμα θα εφαρμόσουμε και τώρα.

Και κάνατε έναν νόμο αντισυνταγματικό στο τέλος, εφαρμόζοντας το σύνταγμα. Οδηγούμαστε σε λάθος συμπέρασμα κύριε Παππά.

Επαναλαμβάνω, δεν είναι ο νόμος αντισυνταγματικός . Επιμένετε όμως τώρα, δεν έχει εκπέσει ο νόμος.

Επιμένω γιατί αυτό λέει η λογική, δεν επιμένω ως Οικονόμου. Επιμένω ως αντίληψη λογικής.

Σας παρακαλώ, στο ΣτΕ δεν προσβάλλονται νόμοι, προσβάλλονται διοικητικές πράξεις οι οποίες απορρέουν από διατάξεις του νόμου.

Επομένως ούτε πολιτική ήττα δεν υπάρχει. Αυτό θα μας πείτε σε λίγο.

Έχουμε ένα φρένο…

Α ένα φρένο, εντάξει.

Ναι, βεβαίως. Έχουμε ένα φρένο, το οποίο νομίζω είναι πρόσκαιρο. Θεωρώ ότι είναι μια καινούρια μέρα από προχθές όπου φαίνεται μια δυναμική συναινέσεων και εδώ βλέπω – και εγώ προσωπικά και η Κυβέρνηση- μια πορεία σύγκλισης

Δύσκολα θα την έχετε με αυτά που λέτε, έτσι το βλέπω εγώ τουλάχιστον, πολιτικά θεωρώ.

Άρα αφού ο πολιτικός στόχος είναι να μπει η ιστορία της ρύθμισης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου στη ημερήσια διάταξη και κάπου να καταλήξει -όπως θα καταλήξει εν πάση περιπτώσει- θεωρείτε ότι ολοκληρώνετε το βασικό σας ρόλο στην Κυβέρνηση και από μια νέα θέση στη επόμενη φάση θα μπορούσατε να προσφέρετε;

Θα είναι πολύ βαρετή η απάντησή μου.

Δεν το συνηθίζετε όμως, γιατί να το κάνετε τώρα;

Όχι δεν θα το έκανα ποτέ. Νομίζω ότι ο κάθε Υπουργός από κάθε θέση υπηρετεί την κοινά συμφωνημένη συλλογική πολιτική της Κυβέρνησης

Δεν αισθάνεστε ότι έχετε ηττηθεί δηλαδή σε αυτή τη θέση; Ένα ρώτημα που το κάνω πιο χοντροκομμένα. Σας ρώτησα και πριν εάν σκεφτήκατε την παραίτηση και δεν μου απαντήσατε.

Σας είπα ότι ανά πάσα στιγμή ..

Όχι κύριε Υπουργέ έτσι..

Άντε πάλι..

Σας είπα ότι εκείνο το βράδυ της απόφασης που ήσασταν στο Μαξίμου πήγατε στον κύριο Τσίπρα να του πείτε ‘Αλέξη έχω μια ευθύνη γιατί ο νόμος που έφτιαξα βγήκε με προβλήματα, έχεις την παραίτησή μου’;

Και έφαγε όλο το πολιτικό κόστος η κυρία Γεροβασίλη εκείνο το βράδυ. Βγήκε και έκανε μια δήλωση που επικρίθηκε γι’ αυτό είναι η αλήθεια.

Δεν είναι αλήθεια αυτό. Ήμουν και εγώ το ίδιο βράδυ στην ΕΡΤ και τηλεφωνικά το επόμενο πρωί. Στις δύσκολες στιγμές δεν κρυβόμαστε.

Δηλαδή χαρήκατε αυτό το βράδυ;

‘Όχι δεν χαρήκαμε, στεναχωρηθήκαμε πάρα πολύ, αντίθετα. Να σας πω γιατί, για 2 λόγους. Παράχθηκε ένα οικονομικό αποτέλεσμα άδικο -μη με διακόψετε- διότι θα έπρεπε[ε να μεταφερθούν πόροι οι οποίοι είχαν καταβληθεί, πρέπει να το ξαναπούμε αυτό. Έχουμε εισπράξει 90 εκατομμύρια.

Έχετε ευθύνη σε αυτό, γι’ αυτό σας ρώτησα πριν. Κάποιος έχει ευθύνη γι’ αυτό. Υπάρχει και αυτή η κριτική, η απ’ την άλλη πλευρά κριτική: κάνατε μια κίνηση για να μαζευτούν χρήματα -να το πω έτσι χυδαία, κυνικά- και εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο κάνατε την κίνηση τα χρήματα δεν μαζεύονται.

Επαναλαμβάνω, τα χρήματα θα μαζευτούν διότι επειδή κύλησε νερό στο αυλάκι δεν τολμάει καμιά πολιτική δύναμη να βγει και να πει να μην υπάρχει τίμημα.

Όταν σας κάνουν προσφυγές οι καναλάρχες να δω τι θα κάνετε. Και οι υποψήφιοι καναλάρχες, οι οποίοι χάνουν τα εκατομμύριά τους.

Δικαίωμά τους. Αλίμονο. Ευνομούμενη χώρα, όποιος θεωρεί ότι τα συμφέροντά του θίγονται παίρνει το δρόμο της δικαιοσύνης.

Καθίστε να συζητήσουμε και κάτι ακόμα. Φάγαμε όλο τον χρόνο με τις άδειες.

Διάλλειμα και συνεχίζουμε.

Και να σας πω, γκρινιάζουμε μετά ότι δεν θέλει ο κόσμος να ακούει άλλο γι’ αυτό.

Εξαντλήσαμε τα τηλεοπτικά. Νομίζω δεν έχουμε αφήσει τίποτα.

Παραμένει στη θέση του από ό,τι έχω καταλάβει. Α, όχι , αποφασίζει ο πρωθυπουργός.

Είπαμε ότι αυτό είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργού και ο χρόνος και ο τρόπος του ανασχηματισμού. Αυτό που δεν είναι επιλογή κανενός και θα έρθετε και εσείς προ τετελεσμένων είναι το αποτέλεσμα του ποδοσφαιρικού αγώνα της Κυριακής.

Λυπάμαι πολύ που θα στεναχωρηθείτε και την Κυριακή.

Όχι, νομίζω ότι θα έχουμε επανάληψη ενός φαινομένου που θα σας κάνει να μη μιλάτε για ποδόσφαιρο τη Δευτέρα.

Έτσι λέτε; Το λέτε σε ασφαλές περιβάλλον, στο σωστό μαγαζί για να τα λέτε αυτά.

Πιστεύω πάρα πολύ στη νίκη του Παναθηναϊκού.

Πιστεύατε και στη συνταγματικότητα του νόμου, θυμάμαι.

Νομίζω οι μισοί σύμβουλοι του ΣτΕ κάτι τέτοιο είπαν περίπου.

Οι μισοί σύμβουλοι του ΣτΕ είναι Παναθηναϊκοί; Μια και λέμε για συμβούλους ρωτάνε εδώ κάποιοι φίλοι τηλεθεατές για την 5τοποθέτηση του κ. Κοτσακά στον πολιτικό σχεδιασμό.

Τον εκτιμώ βαθύτατα. Πρόκειται για έναν άνθρωπο απολύτως ακέραιο.

Ναι, αλλά βαθύ ΠΑΣΟΚ σου λέει ο άλλος.

Θεωρώ ανήθικη τη σπέκουλα, την οποία δέχεται ο ίδιος. Νομίζω ότι θα συμβάλλει από αυτή τη θέση και με την πείρα του στην ανάπτυξη του κόμματος και εν πάση περιπτώσει εμείς πρέπει να κάτσουμε να κάνουμε μία συζήτηση και στο πολιτικό συμβούλιο και στην πολιτική γραμματεία για το πώς θα μπορέσουμε να αντιστοιχήσουμε την οργανωμένη μας βάση στις πολιτικές μας ευθύνες.

Αυτό σημαίνει ότι είστε υπέρ της κατεύθυνσης της διεύρυνσης και της φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ;

Απολύτως. Διεύρυνση της φυσιογνωμίας-δεν ξέρω εσείς πώς το εννοείται. Εγώ το καταλαβαίνω ότι πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει η καρδιά, ο κορμός της αριστερής προοδευτικής παράταξης στην Ελλάδα. Είναι μονόδρομος αυτό, εάν εμείς θέλουμε να μακροημερεύσουμε. Δηλαδή ποια είναι η καρδιά της ανάλυσής μας; Ότι αυτή της στιγμή η εφαρμογή των υφεσιακών μέτρων από 10 μέχρι το 15 δημιούργησε πάρα πολύ μεγάλες ανισότητες. Οι ανισότητες αυτές αναδεικνύονται ως το μέγιστο κοινωνικό ζήτημα για την Ελλάδα και για να γιατρευτούν χρειάζεται αριστερή προοδευτική διακυβέρνηση. Δηλαδή μία κυβέρνηση η οποία στην ανάπτυξη θα βάζει δικλείδες ασφαλείας αναδιανομής του πλούτου, των εξουσιών…

Αυτά είναι θεωρίες κ. Υπουργέ.

Όχι, δεν είναι καθόλου. Να σας πω ένα παράδειγμα; Η πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των ανασφάλιστων δεν είναι δευτερεύουσα.

Πάλι τα ίδια. Μισό λεπτό, κ. Υπουργέ. Επειδή είστε και στο κέντρο της άσκησης της πολιτικής εξουσίας. Είστε στο Μέγαρο Μαξίμου, είστε το δεξί χέρι του πρωθυπουργού, οφείλεται να μιλάτε και για τα ευρύτερα και όχι μόνο για τα θέματα τα ραδιοτηλεοπτικά. Είναι αναδιανομή του πλούτου η περικοπή των συντάξεων.

Όχι, δεν είναι. Είναι αρνητική.

Είναι αναπτυξιακή και σε αριστερή κατεύθυνση η πολιτική της λιτότητας και της αύξησης των φόρων; Όχι. Ακούω υπουργούς σας να λένε ότι ακολουθούμε μία νεοφιλελεύθερη πολιτική.

Δεν ξέρω ποιος το είπε αυτό. Αυτό αν το είπε κάποιος εγώ διαφωνώ.

Ο κ. Κατρούγκαλος, αν δεν κάνω λάθος, ότι είναι νεοφιλελεύθερα τα μέτρα. Και επίσης είναι αναπτυξιακή πολιτική η πολιτική που ιδιωτικοποιεί το σύμπαν; Και μου λέτε εμένα ότι χρειάζεται αριστερή παράταξη, η οποία κτλ.

Ναι, βεβαίως. Αυτό λέω.

Χρειάζεται αριστερή παράταξη που να κάνει αριστερή πολιτική όμως, αν είναι έτσι.

Βεβαίως, βεβαιότατα. Και λέω ότι αν ήταν άλλες οι εξελίξεις στις εκλογές του Σεπτέμβρη αυτή τη στιγμή θα είχαν εξαϋλωθεί πλήρως οι επικουρικές συντάξεις. Δεν θα συζητάγαμε για το ότι περικόπηκε στις 250.000 από τα 2.500.000 συντάξεις.

Ενώ τώρα εξαϋλώνονται σιγά σιγά;

Όχι, δεν είναι έτσι.

Ε, πώς; 50 ευρώ έχουν φτάσει, κ. Υπουργέ, κάποιες συντάξεις.

Ακούστε με. Βεβαίως μπορεί να υπάρχουν και ακραία παραδείγματα, αλλά λέω ότι αυτή τη στιγμή έχουμε περικοπή σε 250.000 από τα 2.500.000 συντάξεις. Ήταν γνωστό κακό στοιχείο της συμφωνίας αυτό. Δηλαδή η εξοικονόμηση 1,8 δις από το συνταξιοδοτικό σύστημα. Αυτή ήταν η συμφωνία.

Το θέμα είναι ότι θα πάτε κι άλλο κάτω. Αν μένατε εκεί, θα έλεγε κανείς ότι φτάσαμε στον πάτο.

Τι εννοείτε;

Δεν έχουμε φτάσει στον πάτο ακόμη.

Γιατί;

Η τρόικα απαιτεί και άλλες περικοπές.

Δεν το ξέρω αυτό.

Δεν ισχύει;

Έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό στην πρώτη αξιολόγηση. Δεν είμαστε εκεί τώρα. Τελείωσε. Ήταν της προηγούμενης φάσης.

Αν σας ζητήσουν να φύγει η προσωπική διαφορά να δω τι θα κάνετε; Γιατί εκεί παίζεται το παιχνίδι και το ξέρετε. Κάποια στιγμή θα πάμε σε ενιαίες συντάξεις, κ. Υπουργέ. Και αυτό είναι πλέον βέβαιο. Δεν θα υπάρχουν παλιοί και νέοι. Είστε έτοιμοι γι’ αυτό;

Υπάρχει μία μεταβατική περίοδος. Νομίζω ότι το δομικό ζήτημα με το ασφαλιστικό είναι ότι έχει υπόβαθρο, το οποίο το καθιστά μη βιώσιμο, δηλαδή η γήρανση του πληθυσμού και η μεγάλη ανεργία, μέχρι πρότινος και η χαμηλή εισπραξιμότητα. Αυτές τις πληγές μακροπρόθεσμα πρέπει να τις γιατρέψουμε και έχει κι ένα εσωτερικό ζήτημα. Ποιο είναι το εσωτερικό ζήτημα; Οι μεγάλες ανισότητες μεταξύ των ασφαλισμένων. Αυτό αξιακά και ως αριστερά εμείς θα πρέπει να μεριμνήσουμε για να διορθωθεί.

Προς τα πάνω;

Προς τα πάνω θα πάει μαζί με την οικονομία. Έτσι δεν είναι; Και να αξιοποιήσουμε και άλλες ιδέες, διότι ξέρετε οι πόροι του ασφαλιστικού συστήματος δεν είναι ανάγκη να προέρχονται μόνο από τις εισφορές. Για παράδειγμα η Νορβηγία έχει αξιοποιήσει το συγκριτικό της πλεονέκτημα που είναι οι υδρογονάνθρακες, για να διατηρεί και να αυξάνει τους πόρους του κεντρικού ασφαλιστικού συστήματος.

Εμείς τι θα εξασφαλίσουμε;

Θα σας πω. Η Ελλάδα είναι μία χώρα η οποία μπορεί να γίνει μία χώρα ο πιο αξιόπιστος και ενεργός κόμβος στην περιοχή, διότι είναι σταθερή, είναι σε πολύ μικρή απόσταση και από την Ευρώπη και από τις χώρες της Β. Αφρικής, οι οποίες έχουν, εάν σταθεροποιηθούν, πάρα πολύ μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης τις επόμενες δεκαετίες, αλλά για να το κάνει αυτό με αξιοπιστία πρέπει να έχει αξιόπιστα και υπερσύγχρονα δίκτυα. Για να είσαι αξιόπιστος κόμβος. Σε αυτά τα δίκτυα, λοιπόν, από αυτά τα δίκτυα μπορούν να βρεθούν νομικοί, τεχνικοί τρόποι, όπου ένα μέρος της προσόδου να πηγαίνει στην κοινωνική ασφάλιση. Δεν είναι ιδέα που δεν έχει χρησιμοποιηθεί αλλού.

Κ. Υπουργέ, εδώ οι συντάξεις βγαίνουν ακόμη με το χέρι. Τι μου λέτε τώρα;

Σε αυτό έχετε δίκιο.  

Εσείς στη συλλογιστική σας και στην ανάπτυξη της πολιτική σας βάζετε ως κομβικό στοιχείο τη ιστορία της ρύθμισης του χρέους. Η κυβέρνηση μπορεί να πει μετά βεβαιότητας στον κόσμο ότι στο όνομα των όποιων ρυθμίσεων για το χρέος δεν υπογράφει 40 μνημόνιο με το ΔΝΤ;

Ναι, θα είναι μία εξέλιξη απολύτως αρνητική. Διότι- κοιτάξτε να δείτε- η ρύθμιση του χρέους δεν είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να πάει σε μία επόμενη συμφωνία. Είναι μέρος αυτής της συμφωνίας. Και θα πρέπει να υπάρχει μία τέτοια λύση, η οποία ακριβώς να καθησυχάζει…

Μέσα στο 16; Αυτός είναι ο στόχος που έχετε βάλει. Δεν ξέρω, αν θα το πετύχετε.

Πρέπει να είναι μέσα στο 16.

Δηλαδή πιστεύετε ότι θα κλείσει η αξιολόγηση μέσα στο Νοέμβριο και θα έχουμε και την όποια ρύθμιση τη βραχυπρόθεσμη για το χρέος;

Κ. Οικονόμου, υπάρχει ένας πολιτικός ανταγωνισμός, ο οποίος είναι ξεκάθαρος. Αυτή τη στιγμή η Γερμανική Χριστιανοδημοκρατία θέλει να τα καθυστερήσει τα πράγματα, ούτως ώστε να πάει στις επόμενες εκλογές, όπου ευελπιστεί ότι θα έχει καλύτερο συσχετισμό μέσα στη γερμανική Βουλή για να μην τηρήσει τα συμφωνηθέντα.

Αυτός είναι ο στόχος;

Ναι, αυτό πιστεύω. Ειδικά από το υπουργείο Οικονομικών.

Η ελληνική πλευρά τι κάνει; Η γερμανική πλευρά έχει αυτή την επιδίωξη.

Θα σας πω. Η ελληνική πλευρά τηρεί τα συμφωνηθέντα.

Μπαίνει δηλαδή στην κουβέντα συμμετοχής του ΔΝΤ; Το θέλουμε το ΔΝΤ στη χώρα;

Ακούστε. Πάμε πάλι πίσω. Το ΔΝΤ είναι στο πρόγραμμα, επειδή το επιθυμούσαν άλλες χώρες. Όχι εμείς. Βεβαίως, εσείς αναφέρεστε στην τυπική διαδικασία και στην επιστολή. Ωραία, μάλιστα. Λοιπόν, εμείς δεν λέμε μέσα ή έξω. Εμείς λέμε να τα βρούμε γρήγορα. Να μην υπάρχουν οι καθυστερήσεις που υπήρξαν στην πρώτη αξιολόγηση και εδώ πέρα χρειάζεται ένα μέτωπο από όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Εάν δεν τα βρείτε, θα πάρετε μέτρα. Εάν τα βρείτε με το ΔΝΤ σε μία νέα συμφωνία, θα πρέπει να υπογράψετε ένα νέο μνημόνιο μαζί του και να κάνετε αυτά που λέει.

Όχι, εδώ υπάρχει συμφωνία. Τότε το ΔΝΤ να πάει σε όλα τα κοινοβούλια της Ευρώπης και να πει θέλω καινούρια συμφωνία. Έτσι είναι. Εδώ έχουμε μία συμφωνία, την οποία όλοι καλούμαστε να τηρήσουμε.

Θα κλείσει η αξιολόγηση, κ. Υπουργέ;

Απολύτως. Βεβαίως.

Απολύτως; Γιατί βλέπω η τρόικα που ήρθε εδώ πιέζει για δυσκολότερα μέτρα.

Αυτή είναι μία μόνιμη μέθοδος, αλλά νομίζω ότι έχουμε αποδείξει ότι υπάρχει τρόπος να την αντιπαρέλθουμε. Εγώ θέλω να κάνω και μία έκκληση. Να μην παίζουν αυτό το παιχνίδι οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις. Δηλαδή το παιχνίδι των καθυστερήσεων. Είναι πολύ προτιμότερο αντί να συζητάμε κλείστε ανοίχτε, κλείστε ανοίχτε, τελειώστε, να λέει ο καθένας ξεκάθαρα τις θέσεις του.

Μα το μαχαίρι δεν το έχουν οι άλλες δυνάμεις. Εσείς συμφωνείτε ή όχι.

Ναι, άλλα οι άλλες δυνάμεις έχουν και την ευθύνη όμως.

Πηγαίνετε κάντε τις μεταρρυθμίσεις να τελειώνουμε. Υπάρχει πάντα το ερώτημα και σε εσάς που έχετε το κεντρικό ρόλο και τους άλλους κι αν δεν δεχτούν τη δική μας πρόταση, τι κάνουμε. Γιατί για να πάρετε τη δόση, όπως την προηγούμενη φορά, υπογράψατε μνημόνιο.

Έχει αποδειχθεί ότι υπήρχαν κομμάτια των θεσμών και των εταίρων μας, οι οποίοι δεν ήθελαν μέχρι τέλους να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και δεν τους πέρασε. Θυμάστε τι γινόταν, όταν πήγαινε να κλείσει η συμφωνία και λίγο πριν.

Το 14 λέτε;

Όχι και το 15 τον Ιούλιο και τώρα για την αξιολόγηση.

Τι γινόταν;

Δεν υπήρχαν κομμάτια των εταίρων και των αντισυμβαλλομένων στη διαπραγμάτευση…

Πίεζαν για το χειρότερο;

Βεβαίως.

Σας λένε ότι έχετε γυρίσει στο τέλος του 14. Τότε που ήταν ό Σαμαράς, όταν του μάζεψαν το χαλί στο τέλος. Αυτό λέτε ότι έχει γίνει.

Τότε λοιπόν ο κ. Σαμαράς, κ. Οικονόμου, είχε υπογράψει πλεονάσματα, τα οποία όπως ομολόγησε ο κ. Χαρδούβελης, δεν θα πιάνονταν ποτέ.

Αυτά που έχετε υπογράψει θα τα πιάσετε;

Τα έχουμε πιάσει μέχρι τώρα. Τώρα το 3,5 είναι δύσκολο.

Μιλάμε για μετά το 18.

Εδώ είμαστε σε μία συζήτηση και πρέπει να χαμηλώσουν αυτά τα πλεονάσματα, αλλά για να μη διαμορφώνεται έτσι και μία εικόνα, η οποία είναι απολύτως ψευδής, οι στόχοι αυτή τη στιγμή όχι πιάνονται, αλλά…

Από την υπερφορολόγηση.

Βεβαίως, από την υπερφορολόγηση η οποία είναι συμφωνημένη.

Τελευταία ερώτηση και λόγω θέσης και λόγω ονόματος. Θέλω ένα σχόλιο – το έχει και η Αυγή σήμερα πρώτο θέμα, το έχουν και άλλες εφημερίδες - για την τοποθέτηση απέναντι στον Υπουργό Παιδείας αλλά και ευρύτερα του Αρχιεπισκόπου προχθές που έδωσε τη συνέντευξη στο SKAI στο σταθμό.

Κοιτάξτε να δείτε. Νομίζω ότι ο Αρχιεπίσκοπος είναι ένας άνθρωπος ο οποίος μας έχει συνηθίσει όλο τον προηγούμενο καιρό σε ένα λόγο αγάπης, κατανόησης, ανοχής στο διαφορετικό και εύχομαι αυτό, αυτή τη συνήθεια την καλή, που μας έχει αναπτύξει κι εμάς να τη συνεχίσει. Δεν είναι σωστό να κλιμακώνεται η αντιπαράθεση είτε από τη μία είτε από την άλλη πλευρά. Κάθε θεσμός πρέπει να κοιτάξει το χαρτοφυλάκιο του.

Κ. Υπουργέ, δεν είστε υπέρ του χωρισμού;

Υπέρ του χωρισμού είμαστε έτσι και αλλιώς.

Θα το κάνετε πράξη; Γιατί πολλά λέτε, λίγα κάνετε στο τέλος της διαδρομής.

Όχι, δεν κάνουμε λίγα.

Ή δεν τα κάνετε καθόλου αυτά.

Και επειδή δεν κάνουμε λίγα δεχόμαστε και αυτό τον πόλεμο.

Θα προχωρήσετε, λοιπόν, σε αυτό το χωρισμό κράτους –εκκλησίας; Καθαρές κουβέντες.

Λέω, λοιπόν, ότι ο καθένας πρέπει να αφοσιώνεται στο ρόλο του και να μην προκαλούνται και τριβές, οι οποίες καμιά φορά αποδεικνύονται αχρείαστες.

Δεν βοηθάνε. Με συγχωρείτε, όμως, κ. Υπουργέ, αλλά εμείς μάθαμε πια και με τον πιο επίσημο τρόπο ότι η κυβέρνηση υπάρχει ως κυβέρνηση, επειδή της δίνει άδεια ο κ. Αρχιεπίσκοπος.

Δεν το άκουσα αυτό.

Άκουσα τον κ. Καμμένο να λέει ότι αν μου πει ο Αρχιεπίσκοπος εμένα να παραιτηθώ, εγώ θα παραιτηθώ.

Δεν το ξέρω αυτό. Δεν το άκουσα.

Δεν το έχετε ακούσει αυτό;

Όχι.

Εκλογές βλέπετε μπροστά μας κ. Υπουργέ;

Όχι.

Τι όχι; Γιατί λέγεται ότι στο παρασκήνιο υπάρχει ένας σχεδιασμός αν πιεστείτε με αφορμή και την ήττα από το ΣΤΕ αλλά και με την πίεση στα οικονομικά, να τινάξουμε την banka στον αέρα.

Πήγε 14-11 το ΣτΕ, δεν θα βγει ΕΣΡ και θα κάνουμε εκλογές. Αυτά τώρα είναι αστεία πράγματα.

Καλή σας μέρα. Ευχαριστούμε πολύ.

Καλημέρα. Ευχαριστώ κι εγώ.