Μέγαρο Μαξίμου
  Ηρώδου Αττικού 19
  TK: 106 74 Αθήνα

  Τηλ: 210-33 85 241-244
  Φαξ: 210-33 85 274

  E-mail: ypep@primeminister.gr

 

logo typou

Αθήνα, 31/10/2016


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ, ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΠΑ, ΣΤΟ REAL FM

  • «Σήμερα φέρνουμε στη Βουλή τη διάταξη για την αναστολή του άρθρου 2Α που μετέφερε τις αρμοδιότητες από το ΕΣΡ στον Υπουργό Επικρατείας»

Ο Υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM και στον δημοσιογράφο, Νίκο Χατζηνικολάου, δήλωσε τα εξής:

«Σήμερα φέρνουμε στη Βουλή τη διάταξη για την αναστολή του άρθρου 2Α, το οποίο μετέφερε τις αρμοδιότητες για τη διεξαγωγή από το ΕΣΡ, που δεν υπήρχε τότε, στον Υπουργό Επικρατείας.

Θα προχωρήσουμε στη συνολική αλλαγή του νόμου 4339/15, για την αδειοδότηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών μόλις δημοσιοποιηθεί το σκεπτικό της σχετικής απόφασης του ΣτΕ».

 

Ακολουθεί η ραδιοφωνική συνέντευξη:

 

Συνέντευξη στο ReaL και στον Νίκο Χατζηνικολόυ (31/10/2016)

Πάμε τώρα να καλημερίσουμε τον Υπουργό Επικρατείας κ. Νίκο Παππά. Κ. Υπουργέ καλημέρα.

Καλημέρα κε Χατζηνικολάου, καλημέρα στους ακροατές.

Θα ξεκινήσω ρωτώντας τι ακριβώς θα αλλάξει στο Νόμο σας και πότε αυτό θα γίνει και το ρωτώ με την έννοια ότι η αντιπολίτευση, η αξιωματική αντιπολίτευση θέτει ως προϋπόθεση για να συμβάλλει στη σύσταση νέου ΕΣΡ, προβάλλει ως προϋπόθεση την αλλαγή του Νόμου Παππά.

Λοιπόν να τα ξεχωρίσουμε τα πράγματα. Σήμερα θα πάει στη Βουλή η διάταξη η οποία αναστέλλει την εφαρμογή του άρθρου 2α, του άρθρου που μετέφερε τη μία και μόνη πρώτη εφαρμογή του Νόμου 4339 τις αρμοδιότητες διεξαγωγής του διαγωνισμού από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης το οποίο δεν υπήρχε, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και θα γίνει και μία συνολική αλλαγή του Νόμου όταν δημοσιευτεί το αναλυτικό σκεπτικό του ΣΤΕ, ούτως ώστε να προσαρμοστεί η νομοθεσία στην απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Επομένως αυτό που θα αλλάξετε σήμερα είναι ό,τι, ότι αρμοδιότητες προβλέπει ο Νόμος περνούν στο ΕΣΡ.

Τυπικά μιλώντας, προσέξτε επειδή η συγκεκριμένη διάταξη αφορούσε την πρώτη εφαρμογή, αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι και μία νομική δέσμευση ότι δεν προχωράει και καμία διοικητική πράξη η οποία αφορά αυτή τη διαδικασία έως ότου δημοσιευτεί και οριστικοποιηθεί αναλυτικά και το σκεπτικό του ΣΤΕ.

Η Νέα Δημοκρατία ζητάει να φύγει όλος ο Νόμος.

Να την ρωτήσετε τη Νέα Δημοκρατία να καταλάβουμε όλοι τι εννοεί.

Εσείς γιατί επιμένετε να μείνει ο Νόμος αυτός;

Διότι θεωρούμε ότι δικαίως και καλώς νομοθετήσαμε. Είναι ένας νόμος ο οποίος στις διατάξεις του για τον διαγωνισμό υπερψηφίστηκε και από κόμματα της αντιπολίτευσης όπως το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ και η Νέα Δημοκρατία πρέπει αν θέλει να φύγει ολόκληρος ο Νόμος να εξηγήσει ποια ακριβώς διάταξη. Μήπως η διάταξη που προβλέπει ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί πρέπει να έχουν 400 εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση; Μήπως η διάταξη που προβλέπει ότι πρέπει να έχουν τουλάχιστον τρία δελτία ειδήσεων; Η διάταξη που προβλέπει ότι πρέπει να έχουν ντοκιμαντέρ; Εκπομπές πολιτισμού; Παιδικά προγράμματα; Η διάταξη μήπως που προβλέπει ότι δεν πρέπει να αναπαράγουν μηνύματα μίσους; Ή πρέπει να παραμείνουμε στην ασυδοσία και να καταντήσουμε σε λίγο καιρό με τηλεοπτικούς σταθμούς οι οποίοι θα πουλάνε αμφιβόλου ποιότητας κρέμες προερχόμενες κι εγώ δεν ξέρω από πού και θα έχουν πανελλαδική εμβέλεια;

Κύριε Υπουργέ, η κυβέρνηση κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία ότι κωλυσιεργεί στη δημιουργία ΕΣΡ όμως από την άλλη πλευρά η αξιωματική αντιπολίτευση λέει ότι έχετε μεγάλες ευθύνες εσείς διότι ουσιαστικά διαλύσατε την προηγούμενη σύνθεση του ΕΣΡ λόγω της εσωκομματικής κόντρας που ξέσπασε τότε με την Ζωή Κωνσταντοπούλου κι επειδή η μητέρα της Ζωής Κωνσταντοπούλου η κυρία Αλεξίου ήταν ηγετικό στέλεχος του ραδιοτηλεοπτικού.

Δεν θα κάνω κανένα σχόλιο για τα πρόσωπα. Θα σας πω μόνο αυτό που είχα την ευκαιρία σ’ αυτόν τον εντατικό, εξαντλητικό διάλογο που έχει συνοδεύσει την εφαρμογή αυτού του Νόμου, αυτό είχα την ευκαιρία να το επαναλάβω μέσα στον έναν σχεδόν χρόνο – πολύ παραπάνω μάλλον- που συζητάμε την εφαρμογή αυτού του νόμου. Αυτό είχα την ευκαιρία να το επαναλάβω μέσα στον ένα σχεδόν χρόνο που συζητάμε, ίσως και παραπάνω, πολύ παραπάνω μάλλον, που συζητάμε την εφαρμογή αυτού του νόμου. Όταν συζητήθηκε στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, με την προηγούμενη σύνθεση της Βουλής, το ζήτημα της νόμιμης ή μη σύνθεσης του ΕΣΡ ζητήθηκε η γνώμη του ΝΣΚ, όπως απαίτησαν τα μέλη της διάσκεψης των προέδρων οι οποίοι ούτε ειδικοί νομικοί είναι και θα θέλανε και μία επιστημονική γνώμη επ’ αυτού. Το ΝΣΚ μετά από ερώτημα δικό μου απεφάνθη ότι με βάση και τη νομολογία του ΣτΕ, από τις 16/10 του προηγούμενου έτους, του 2015, το ΕΣΡ δεν είχε νόμιμη σύνθεση. Άρα οποιοσδήποτε διαγωνισμός ή οποιαδήποτε αδειοδότηση διεξαγόταν από αυτή τη σύνθεση, τη μη νόμιμη, του ΕΣΡ θα έπεφτε το επόμενο δευτερόλεπτο. Όπως ακριβώς πέσανε και μία σειρά από πρόστιμα τα οποία επεβλήθησαν από εκείνη τη σύνθεση του ΕΣΡ την οποία του ΣτΕ είχε κρίνει ως μη ανεκτή συνταγματικά επειδή ακριβώς παρατείνονταν ξανά και ξανά οι θητείες των μελών.

Τώρα, όση ώρα μιλούμε, η κυρία Σοφία Βούλτεψη, η βουλευτής της ΝΔ, μου στέλνει το εξής μήνυμα: Μου λέει, ρώτησε τον κύριο Παππά, δε θα έπρεπε να έχει γίνει από το 2014 ΕΣΡ; Τότε ο Βούτσης έλεγε μετά τις εκλογές.

Νομίζω ότι έχει γίνει καθαρό και το έχει επαναλάβει ο Πρόεδρος της Βουλής ότι υπήρχε ήδη συμφωνία από την οποία υπαναχώρησε μονομερώς η ΝΔ. Είχαν βρεθεί πρόσωπα και τότε ήταν έτοιμος ο ΣΥΡΙΖΑ και πριν τις εκλογές να συναινέσει σε πρόσωπα τα οποία δεν προέρχονταν από το δικό μας χώρα και νομίζω ότι έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι από τότε για να νομίζουμε ότι τώρα μπορούμε να δημιουργούμε εντυπώσεις. Η κυρία Βούλτεψη, να σας πω τώρα διότι έστειλε και μήνυμα …

Ε, καλά, δεν είναι κακό να θέτει ένα ερώτημα.

Καθόλου κακό αλλά αν πάμε πίσω το χρόνο, όταν ξεκινούσε αυτή η κουβέντα, η κυρία Βούλτεψη έλεγε ότι δεν υπάρχει θέμα αδειοδότησης και ότι δεν μπορεί το κράτος να πάρει λεφτά και προχθές ο αρχηγός της ΝΔ ψέλλισε -μέσα στην, υποτιθέμενη ας πούμε, επινίκια δήλωσή του- ότι θα φέρουν πρόταση νόμου μεταγενέστερα η οποία και θα κάνει αδειοδότηση και θα φιλοδοξεί βεβαίως να μαζέψει ένα ποσό αντίστοιχο με το ποσό που μάζεψε ο διαγωνισμός τον οποίο εμείς ολοκληρώσαμε. Έχουμε και εκεί πέρα μια δραματική μετακίνηση η οποία είναι θετική για το πολιτικό σύστημα.

Ποια είναι κύριε Παππά τώρα η επόμενη μέρα; Εάν σήμερα επιμείνει… Καταρχήν αυτή η πρόταση για Πολύδωρα από πολλούς εκτιμήθηκε ως μία προσπάθεια να στριμώξετε τη ΝΔ χρησιμοποιώντας ένα παλιό της στέλεχος. Φαίνεται όμως ότι το πρόσωπο αυτό δε γίνεται αποδεκτό. Ποια είναι η επόμενη μέρα αν σήμερα δε συγκροτηθεί και πάλι ΕΣΡ;

Θα μου επιτρέψετε να πω για την πρόταση αυτή και να μη μιλήσω για την επόμενη μέρα διότι είμαστε ενώπιον της συνεδρίασης. Άρα δε θα προεξοφλήσω τίποτα παρόλο που οι τοποθετήσεις των κομμάτων έχουνε γίνει γνωστές.

Μου φαίνεται ότι πάμε και πάλι σε άκαρπη συνεδρίαση.

Να αναμένουμε τη συνεδρίαση. Να αναμένουμε λοιπόν τη συνεδρίαση και μπορούμε να τα πούμε μετά. Ο Βύρων Πολύδωρας δεν είναι πολιτικός φίλος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως βγήκε και χθες από την ανακοίνωση του πολιτικού μας συμβουλίου. Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει υπάρξει πολιτικός μας αντίπαλος για πάρα πολλά χρόνια και εξ’ ου και το ψάρεμα διαφόρων σχολίων και πολυποίκιλης αλλά και οξείας κριτικής που έχουν κατά το παρελθόν εκτοξεύσει στελέχη μας εναντίον του. Ήταν πρωτοκλασάτο στέλεχος της ΝΔ. Και βεβαίως αν πάει κανείς στο παρελθόν θα βρει πάρα πολλές -ακόμα και ακραίες- κριτικές στο πρόσωπό του. Δεν είναι είδηση αυτό. Η είδηση είναι ότι η ΝΔ ακόμη και αυτό το πρόσωπο βρήκε τη δυνατότητα άμεσα –μόλις έγινε γνωστή η δική μας πρόθεση να τον προτείνουμε – να το στηλιτεύσει, να το κατηγορήσει και να το επικρίνει. Να κόψει δηλαδή οποιαδήποτε δυνατότητα συνεννόησης.

Εσείς θα επιμείνετε στην πρόταση για Πολύδωρα στη διάσκεψη ή θα πάτε με άλλη πρόταση; Διότι, έχει απορριφθεί από τα άλλα κόμματα.

Νομίζω ότι αρμόδιος για να απαντήσει για τις λεπτομέρειες είναι ο Πρόεδρος της Βουλής ο κ. Βούτσης , ο οποίος χειρίζεται τη δύσκολη αυτή κατάσταση –εδώ και παραπάνω από έναν χρόνο- με τρόπο απολύτως συμβατό με τα καθήκοντα που απορρέουν από την θέση την οποία κατέχει.

Κύριε Παππά , ο κύριος Λοβέρδος είπε για παράδειγμα ότι μια καλή λύση θα ήταν ο Ροδόλφος Μορώνης, το οποίο προτείνατε εσείς για Αντιπρόεδρο. Πως το ακούτε;

O Ροδόλφος Μορώνης είναι στα πρόσωπα που μπορούν να είναι στο ΕΣΡ. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε η δική μας πρόταση είναι γνωστή και συγκεκριμένη. Νομίζω όμως καθώς κυλάει νερό στο αυλάκι αποκαλύπτεται το ποιες δυνάμεις έχουν γνώμη για τα πρόσωπα ή χρησιμοποιούν τα πρόσωπα ως πρόσχημα για να μη συναινέσουν. Ξέρετε γιατί δεν θέλουν να συναινέσουν; Διότι δεν θέλουν ποτέ να γίνει κανονική αδειοδότηση και διαγωνισμός . Έχουν αλλεπάλληλες ευκαιρίες –και απόψε και ενδεχομένως και στο άμεσο μέλλον – να αποδείξουν το αντίθετο. Δυστυχώς η πορεία τους ως τώρα δεν τον διαψεύδει τον ισχυρισμό που μόλις κατέθεσα.

Η αντιπολίτευση επίμονα λέει ότι ο αρμόδιος Υπουργός –όταν ένας νόμος του κρίνεται αντισυνταγματικός- οφείλει να παραιτείται. Τι απαντάτε σε αυτό; Σας έχει καλέσει η ΝΔ με καμιά δεκαριά ανακοινώσεις να υποβάλλετε την παραίτησή σας.

Εγώ δεν βρίσκομαι στη θέση αυτή γιατί απολαμβάνω της εμπιστοσύνης της ΝΔ. Βρίσκομαι σε αυτή τη θέση διότι ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές και μέχρι στιγμής απολαμβάνω εγώ όπως και οι υπόλοιποι Υπουργοί της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού. Άρα δεν μπορώ να κάνω κανένα περαιτέρω σχόλιο. Είναι αντιληπτό ότι η ΝΔ θα προσπαθήσει και να στοχοποιήσει πρόσωπα, προσπαθώντας να πείσει το πανελλήνιο ότι η δική μας διακυβέρνηση ακολουθεί προσωπικές και κατά φέουδα πολιτικές στα διάφορα υπουργεία και στις διάφορες πτυχές της οικονομικής και πολιτικής ζωής. Δεν πρόκειται όμως επ’ αυτού. Ακολουθούμε μια πολιτική, η οποία είναι της παράταξής μας. Είναι μια πολιτική η οποία έχει δικαιωθεί από τις εξελίξεις, διότι δεν υπάρχει ούτε ένα κόμμα αυτή τη στιγμή κύριε Χατζηνικολάου –ακόμα και αυτά που υπηρέτησαν την ασυδοσία- που να μην παραδέχεται τουλάχιστον στα λόγια ότι στην ασυδοσία πρέπει να μπει τέλος. Εγώ είμαι προσωπικά πολύ ικανοποιημένος που όλα τα κόμματα αυτή τη στιγμή μιλούν για την ανάγκη αδειοδότησης, μιλούν για την ανάγκη να εισπράξει το δημόσιο χρήματα και τίποτα από αυτά δεν θα συνέβαινε αν εμείς δεν είχαμε καταφέρει να ολοκληρώσουμε με επιτυχία έναν διαγωνισμό, ο οποίος στην εσωτερική του λειτουργία και συνοχή πέρασε όλα τα τεστ , ακόμα και τα τεστ του ανωτάτου δικαστηρίου. Βεβαίως με οριακή πλειοψηφία το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι δεν έπρεπε να έχουν μεταφερθεί οι αρμοδιότητες στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης. Είναι ένα αποτέλεσμα το οποίο είναι οριακό. Διχάστηκε δηλαδή πρακτικά ο νομικός κόσμος της χώρας πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Πάντως κάνει μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι και η Κυβέρνηση και η Αντιπολίτευση τοποθετούνται αυτές τις μέρες με βάση τις διαρροές. Είναι παράδοξο αυτό διότι θα έπρεπε λογικά να αναμένουμε όλοι τη δημοσίευση της απόφασης.

Φοβάμαι ότι δεν μπορώ να διαφωνήσω μαζί σας κ. Χατζηνικολάου αλλά ξέρετε ζούμε τον πολιτισμό της ενημέρωσης και της εικόνας. Όταν λοιπόν την ημέρα της συνεδρίασης κατακλύζεται το πανελλήνιο από διαρροές της απόφασης, οι οποίες εξ’ όσων γνωρίζω διαρροές της απόφασης είναι και κάτι το οποίο εμπίπτει στη σφαίρα της παρανομίας. Δεν μπορεί οι πολιτικές δυνάμεις να σφυρίζουν αδιάφορα ή ο ομιλών Υπουργός να κάνει ότι δεν άκουσε, δεν ξέρει, δεν είδε και ότι απλώς θα περιμένει την τελική καθαρογραφή της αποφάσεως. Άρα λοιπόν εμείς σήμερα λέω, πάει στη Βουλή η αναστολή της τροπολογίας, η οποία μετέφερε τις αρμοδιότητες στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και αυτές οι αρμοδιότητες ούτως ή άλλως είναι πλέον αρμοδιότητες του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Δηλαδή οποιοσδήποτε διαγωνισμός για τηλεοπτικές άδειες οποιουδήποτε τύπου γίνει από σήμερα και στο εξής θα γίνει από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης τελεία και παύλα.

Τώρα αν παρά ταύτα δεν συγκροτηθεί -επιμένω εγώ- ΕΣΡ τί θα γίνει; Ποια είναι η επόμενη μέρα; Θα πάρετε νομοθετική πρωτοβουλία καινούργια;

Κοιτάξτε να δείτε. Αυτή τη στιγμή παρανομούμε όλοι μαζί. Δηλαδή παρανομεί η πολιτεία, παρανομούνε και εκπέμποντες σταθμοί γιατί; Διότι δεν έχει παραταθεί -και πολύ καλώς- το καθεστώς προσωρινής νόμιμης λειτουργίας, το οποίο και αυτό είχε κριθεί αντισυνταγματικό από την απόφαση του 2010, η οποία όλοι αυτοί που φωνάζουν να γίνονται σεβαστές οι αποφάσεις των δικαστηρίων, αυτή την απόφαση δεν την εφήρμοσαν. Προσέξτε, από το 2010 έχει αποφανθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας ότι είναι παράνομη, αντισυνταγματική η διαιώνιση του καθεστώτος μη αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών.

Καλά είναι προφανές ότι οι κατά καιρούς κυβερνήσεις και περιλαμβάνω και τη δική σας σε αυτές όχι μόνο τις προηγούμενες, α λα καρτ εφαρμόζουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Λέμε να αλλάξουμε βιολί όμως τώρα…

Το λέω για παράδειγμα διότι έχουμε και απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το μολ που δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Ναι βεβαίως. Λέμε τώρα να αλλάξουμε βιολί και οι αποφάσεις της δικαιοσύνης θα εφαρμοστούν, απλά καταδεικνύεται εδώ πέρα ότι υπάρχουν και ορισμένοι που φορούν το χιτώνα της ενημέρωσης αλλά υπηρετούν νομίζω το σώμα των συμφερόντων τους. Δεν είναι κάτι το οποίο είναι πολύ εύκολα αμφισβητήσιμο αυτό.

Τώρα θέλω να σας θέσω και ένα τελευταίο ερώτημα που αφορά σημερινό δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου. Έχει εκδοθεί και ανακοίνωση της ΝΔ επ’ αυτού και καλεί την Κυβέρνηση να πάρει θέση. Ο τίτλος του δημοσιεύματος είναι ‘’ Παππάς-Αρτεμίου μαζί στη Βενεζουέλα’’ και λέει ότι τον Αύγουστο του 2013 βρεθήκατε στο Καράκας μαζί με τον κύπριο δικηγόρο το όνομα του οποίου βρέθηκε και στα panama papers.

Ναι, την είδα. Νομίζω πρόκειται για μία προσπάθεια της ΝΔ να δημιουργήσει εντυπώσεις. Αυτό το ταξίδι προφανώς και έχει γίνει. Υπήρχε και άλλη συνοδεία από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχει προκύψει τίποτα. Τότε υπήρχε μία διερεύνηση αν θα μπορούσε ο τότε αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ να επισκεφθεί τη χώρα και διερεύνηση άλλων δυνατοτήτων σε σχέση με αγορά προϊόντων αγροτικών από τα κρατικά super market της Βενεζουέλας εκείνο τον καιρό. Αλλά νομίζω καταλαβαίνει ο κόσμος ότι δεν είναι τυχαία ούτε η δημοσίευση αυτή η συγκεκριμένη και ούτε τυχαία βέβαια η στοχοποίηση του προσώπου μου από την αξιωματική αντιπολίτευση. Εν πάση περιπτώσει νομίζω είναι μία αποτυχημένη προσπάθεια αλλαγής της κουβέντας. Σήμερα είναι η μέρα της Διάσκεψης των Προέδρων και η προσπάθεια συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και όποιος αφήνει τέτοιου τύπου υπονοούμενα , καλά θα κάνει να απολογηθεί και να εξηγήσει γιατί έτρεχαν οι Βουλευτές της ΝΔ πανικόβλητοι προς την έξοδο όταν η κυβέρνησή μας έφερε τη ρύθμιση που απαγορεύει την συμμετοχή σε οποιουδήποτε τύπου εταιρείες του εξωτερικού των πολιτικών προσώπων.

Σας ευχαριστώ πολύ κ. Παππά. Καλημέρα σας.