Μέγαρο Μαξίμου
  Ηρώδου Αττικού 19
  TK: 106 74 Αθήνα

  Τηλ: 210-33 85 241-244
  Φαξ: 210-33 85 274

  E-mail: ypep@primeminister.gr

 

 

Καλημέρα κε Παππά πώς είστε;

Είμαστε καλά κι επιμένουμε.

Πριν μας πείτε γιατί επιμένετε να μας πείτε αν πήρατε το μήνυμα, γιατί το ότι θα επιμείνετε θα επιμείνετε το ξέρουμε από χτες το βράδυ. Να δούμε αυτή η απόφαση του ΣΤΕ που λέει ότι ο Νόμος που ετοιμάσατε είναι Αντισυνταγματικός. Πρέπει το ΕΣΡ να πάρει την απόφαση.

Κατ’ αρχήν δεν κρίθηκε αντισυνταγματικός ο Νόμος. Ο νόμος 4339 αυτός που εσείς οι δημοσιογράφοι λέτε «Νόμος Παππά», είναι ο Νόμος ο οποίος έδινε τις περισσότερες αρμοδιότητες στο ΕΣΡ από οποιαδήποτε προηγούμενη ρύθμιση. Δηλαδή και τα θέματα της διαγωνιστικής διαδικασίας και συνολικά των ρυθμίσεων που έπρεπε σ’ αυτή τη διαγωνιστική διαδικασία να υπάρξουν ήταν αρμοδιότητα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Εμείς βρεθήκαμε μπροστά σ’ ένα νομικό κενό, σ’ ένα νομικό παράδοξο. Το Συμβούλιο της Επικρατείας το ίδιο είχε αποφανθεί ότι το καθεστώς μη αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών δεν ήταν Συνταγματικό και βεβαίως είχαμε μία πραγματικότητα πολιτική στην οποία οι προκάτοχοί μου αντί να ρυθμίζουν το τηλεοπτικό τοπίο και να αδειοδοτούν τους τηλεοπτικούς σταθμούς, περνάγανε σ’ αυτό που λέμε την παράταση του καθεστώτος νόμιμης λειτουργίας που είχαν αποδώσει στους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Κάθε παραμονή του καινούργιου χρόνου γινότανε αυτό.

Αυτό το πράγμα έπρεπε με κάθε τρόπο να σταματήσει να γίνεται. Εμείς κάναμε αλλεπάλληλες προσπάθειες στις αρχές του 2016 για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, νομίζω ότι αυτή τη στιγμή κανένας πολίτης δεν αμφιβάλλει και δεν έχει ερωτηματικά σε σχέση με το γιατί η Νέα Δημοκρατία δεν συναίνεσε στη συγκρότησή του και βεβαίως όταν ήρθε η στιγμή και κατέστη αδύνατον να συγκροτηθεί το ΕΣΡ…

Αυτό που ήταν αντισυνταγματικό μέχρι τώρα η μη αδειοδότηση δηλαδή των σταθμών σας λένε τώρα και σας κατηγορούνε ότι ήρθατε εσείς πάλι με μία αντισυνταγματική κίνηση όπως κρίθηκε από το ΣΤΕ να διορθώσετε κάτι το οποίο ήταν αντισυνταγματικό.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει πάρει αποφάσεις οι οποίες κι αυτές κρίνονται, διότι είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο θεώρησε το κλείσιμο της ΕΡΤ Συνταγματικό. Το οποίο πρέπει να σας θυμίσω ότι έγινε με μία πράξη νομοθετικού περιεχομένου και 8 μήνες μετά ήρθε να το επιβεβαιώσει και να το επικυρώσει το κλείσιμο της ΕΡΤ. Εδώ πέρα είχαμε μια διαδικασία η οποία πέρασε από όλα τα πολιτικά, επικοινωνιακά και νομικά κόσκινα και βεβαίως ήρθε η χτεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία είναι καθαρά αρνητική.

Υπήρξε και το προηγούμενο διάστημα αν μου επιτρέπετε ο λόγος Συνταγματολόγων ο λόγος ειδικών ο οποίος έβαζε κάποια ζητήματα. Προφανώς υπήρξε δηλαδή ένα ζήτημα προς συζήτηση και γι αυτό φτάσανε να το κουβεντιάζουν. Η απόφαση είναι 14-11 δεν είναι ένα καθαρό πράγμα.

Ακριβώς αν δύο από τους δικαστές είχαν ψηφίσει αλλιώς.

Υπάρχει ένα αποτέλεσμα κε Παππά.

Υπάρχει ένα αποτέλεσμα και με βάση αυτό θα πορευτούμε οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές και για τις κυβερνήσεις έτσι κι αλλιώς, αλλά δεν συζητάμε αυτό. Έχει κυλίσει πάρα πολύ νερό στ’ αυλάκι και πρέπει να θυμηθούμε το εξής ποια ήταν η κατάσταση πριν και τι λέει αυτή τη στιγμή το σύνολο του πολιτικού σκηνικού. Υπάρχει κανείς που αυτή τη στιγμή λέει ότι δεν χρειάζεται να γίνει διαγωνισμός;

Όλοι το λένε και η αξιωματική αντιπολίτευση το λέει. Υπάρχει κανείς και θα περιμένω να ακούσω πραγματικά ποιο είναι το λογικό τίμημα. Εμείς κάναμε ένα διαγωνισμό κρυστάλλινο, διαφανή ο οποίος προσεβλήθη με όλους τους δυνατούς τρόπους στη δικαιοσύνη και άντεξε μέχρι τη χτεσινή απόφαση, για όλες του τις διαδικασίες τις εσωτερικές. Προσέξτε τι σας λέω η εσωτερική του λειτουργία ήτανε όχι απλώς αδιάβλητη, κρυστάλλινη πρωτοφανώς έτσι; Κάναμε αυτό το διαγωνισμό 255 εκ. για δέκα χρόνια για το τηλεοπτικό φάσμα. Υπάρχει αυτή τη στιγμή διάθεση να τοποθετηθούν τα κόμματα για το πόσο πρέπει αυτός ο σπάνιος Εθνικός πόρος να πληρωθεί; Δεν πρέπει να τοποθετηθούν; Θα ακούσω με ενδιαφέρον.

Ένα ένα πράγμα, το πρώτο θέμα είναι Ο Υπουργός αποφασίζει κάτω από οποιαδήποτε συνθήκες δηλαδή εσείς περιγράφετε ότι εμείς τους φωνάζουμε και λέγαμε έλα να φτιάξουμε το ΕΣΡ να περπατήσει αυτή τη διαδικασία, για συγκεκριμένους πολιτικούς λόγους ο καθένας – οι ερμηνείες αλλάζουνε- λέγανε όχι θα πρέπει να ξέρουμε τους όρους κάτω από τους οποίους θα παιχτεί το παιχνίδι. Το δεύτερο θέμα είναι αν ο Υπουργός ή το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο και ξεκαθαρίζετε μ’ αυτήν την απόφαση ότι εκείνος που πρέπει να το κάνει είναι το ραδιοτηλεοπτικό. Η πολιτική που κάνατε τόσο καιρό γιατί το κάνατε και κυρίαρχο θέμα στην κεντρική πολιτική σκηνή, δηλαδή αυτό και το χρέος ήταν τα ζητήματα που μπήκανε με μεγάλη ένταση στο συνέδριο, μοιάζει να μην είναι η απόφαση ενός ανθρώπου ή μιας ομάδας είναι μια στρατηγική αυτό το πράγμα είναι η σύγκρουση με τη διαπλοκή. Δηλαδή λέτε ότι πίσω από αυτήν την ιστορία πίσω και από τις αντιστάσεις τις αντιδράσεις κλπ δεν είναι –είναι επίφαση το θέμα της συνταγματικότητας αυτό που σας κατηγορούσανε- αλλά ήταν εκπροσώπηση συγκεκριμένων συμφερόντων. Του παλιού κατεστημένου λέγατε χαρακτηριστικά και αυτών οι οποίοι είχαν βολευτεί μαζί του και είχαν φτιάξει ένα αμαρτωλό τρίγωνο, θυμάστε το τρίγωνο το λέγατε ΜΜΕ – Τράπεζες και Κόμματα. Αυτό λοιπόν το πράγμα αυτή τη στιγμή το Συμβούλιο της Επικρατείας, έτσι όπως παίζεται το παιχνίδι στη δημοκρατία λέει ότι δεν ήταν ότι είναι αντισυνταγματικός.

Όχι ο Νόμος η συγκεκριμένη διάταξη η οποία ήρθε μετά το Νόμο.

Παίρνει ο Υπουργός για όποιους λόγους λέει, ή για όποιους λόγους λένε οι άλλοι θα μπούνε σ’ αυτό το θέμα, παίρνει την απόφαση και λέει: αριθμός 4

Αυτό δεν το πήρε ο Υπουργός, απόφαση Υπουργού ήταν σε όλες τις προηγούμενες νομοθεσίες, ακόμα και στη νομοθεσία που δοκίμασε ο κος Βορίδης το 2012 να περάσει και τελευταία στιγμή την απέσυρε – θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε γιατί την απέσυρε –

Θα πει την απέσυρε γιατί ήταν αντισυνταγματικό.

Μισό λεπτό κε Δαράκη ήταν και στο νόμο Βενιζέλου και στο νόμο Ρέππα και στο Νόμο Ρουσόπουλου η απόφαση για τον αριθμό των αδειών ήταν Υπουργική απόφαση, τότε όταν ξεκινήσαμε το νόμο είχε σηκωθεί μεγάλο μπαϊράκι για να μεταφερθεί κι αυτή η απόφαση στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ήταν η αιχμή του δόρατος της κριτικής την οποία δεχτήκαμε παρ’ όλο που στους προηγούμενους νόμους – όχι αδιαμαρτύρητα – θα έλεγα μετά Βαίων κλάδων και πανηγυρισμών ήταν στο επίπεδο της Υπουργικής Απόφασης το ζήτημα του αριθμού των αδειών. Αυτή τη στιγμή έχουμε μία καινούργια πραγματικότητα. Με ρωτήσατε αν είναι επίφαση τελικά το ζήτημα της συνταγματικότητας, προφανέστατα για τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι επίφαση. Θέλω να σας πω ότι χτες το πρωί και χτες το μεσημέρι η Νέα Δημοκρατία ευθαρσώς πριν γνωρίσουμε το αποτέλεσμα του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι είτε βγει συνταγματικός ο Νόμος είτε δεν βγει συνταγματικός θα τον αλλάξουν. Τι μήνυμα στέλνει δηλαδή η Νέα Δημοκρατία; Μήνυμα εγγύησης και συνέχισης της αεροπειρατείας. Στην Ελλάδα έχουμε αεροπειρατεία καθαρά και ξάστερα.

Ωραία. Να δούμε, λοιπόν, ένα άλλο σημείο, αφού το πιάσαμε το πράγμα από την αρχή και σωστά. Κατηγορείστε, λοιπόν, ότι στην πραγματικότητα αυτά περί διαπλοκής είναι λόγια. Εκείνο που σας ενδιέφερε είναι ο έλεγχος- είπαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ποιοι θα έχουν στα χέρια τους την ενημέρωση και στην πραγματικότητα αυτή ήταν η έγνοια που κάνατε αυτή την κίνηση. Εσείς, λοιπόν, η κυβέρνηση δηλαδή, θέλατε να έχετε πάνω σας το πράγμα για να μπορείτε να το ελέγξετε με το καλύτερο δυνατό τρόπο. Το αποτέλεσμα δεν ξέρω πόσο επιβεβαίωσε αυτό, αλλά μπορεί να ήταν και συγκυριακό. Ένα, λοιπόν, ζήτημα είναι ότι από τη μια πλευρά λέτε πάω να χτυπήσω τη διαπλοκή, από την άλλη αναγνωρίζετε ότι δεν θα τα πάρουν και οι καλύτεροι τα κανάλια. Αυτοί που έχουν τα λεφτά θα πάρουν τα κανάλια.

Ποιος θα το κρίνει αν είναι οι καλύτεροι;

Αν βάζατε, όμως, και ποιοτικά κριτήρια στο νόμο για το οποίο σας κατηγόρησαν. Η αντιπολίτευση σας είχε κατηγορήσει ότι το μόνο που πήγατε να κάνετε ήταν το πώς θα αυξήσετε το τίμημα.

Κ. Δάρα, το ακούω και το άκουσα και χθες. Αυτό είναι ένα θεμελιώδες ψεύδος και νομίζω, μία διαστρέβλωση, η οποία απλώς ήθελε να δώσει ένα περιτύλιγμα στην επίθεση η οποία είχε πάρα πολύ συγκεκριμένους στόχους και την οποία δεχθήκαμε. Ο νόμος 4339 έχει πάρα πολύ αυστηρά κριτήρια για την αδειοδότηση. Ενισχύει το σχετικό προεδρικό διάταγμα του 2010, το οποίο επιβάλλει στα κανάλια και να μην μεταδίδουν ρατσιστικά μηνύματα, να μη διασπείρουν μηνύματα μίσους και μία σειρά από άλλα πράγματα σε σχέση με το πρόγραμμά τους και υπάρχει και το Σύνταγμα, που επιβάλλει αυτό ακριβώς το επίμαχο άρθρο για το οποίο συζητάμε, την ίση προβολή όλων των απόψεων. Όχι μόνο αυτό. Στο διαγωνισμό στον οποίο πήγαμε, είχαμε τόσο αυστηρά κριτήρια, τα οποία θέλω να προκαλέσω οποιονδήποτε να μου πει πού έχουν υπάρξει για δημόσιο διαγωνισμό. Ήταν απολύτως αυστηρά και όχι μόνο ήταν απολύτως αυστηρά υπήρχαν όλες οι δικλείδες ασφαλείας και γι΄ αυτό ταλαιπωρηθήκαμε.

Έτσι έπρεπε, κ. Παππά.

Βεβαίως. Να μη λέμε ότι δεν υπήρχαν ποιοτικά κριτήρια. Να μην το λέμε αυτό, διότι δεν ισχύει.

Αναρωτιέμαι πράγματι γιατί ο Δαράκης, που είχε άδεια και λειτουργούσε κλπ., είναι πιο επικίνδυνος- μιλάω για τη βασική θεωρητική σκέψη- για τον κόσμο και την ενημέρωση από ό,τι ο Γιάννης Δάρας που έδωσε λεφτά σε έναν διαγωνισμό κι αυτός τώρα τι είναι; Εξαγνισμένος στο παιχνίδι ας πούμε της ουσίας που βάζατε.

Θα μου επιτρέψετε να πάμε ένα βήμα πίσω στο συλλογισμό μου. Λέω καταρχήν το να επιλέξουμε εμείς το ποιος θα πάρει ήταν απολύτως αδύνατο. Εμείς βάλαμε τα πάρα πολύ αυστηρά κριτήρια και τη διαδικασία της δημοπράτησης, η οποία είχε αυτή την καταπληκτική, για το δημόσιο εξέλιξη με τα 255εκατ. Από εκεί και πέρα δεν είχαμε καμία απολύτως δυνατότητα ούτε να επιλέξουμε ούτε βεβαίως έχει καμία βάση η κριτική που μας ασκήθηκε ότι αυτό το κάναμε για να πάρουν κανάλια οι δικοί μας. Δεν υπήρχε καμία τέτοια ιστορία και βεβαίως, νομίζω ότι και το αποτέλεσμα του διαγωνισμού μας το επιβεβαίωσε. Προσέξτε όμως γιατί μου λέτε κ. Δαράκη γιατί θα ήταν καλύτεροι αυτοί που θα έπαιρναν άδεια με το διαγωνισμό; Υπάρχει η εξής θεμελιώδης διαφορά. Αυτοί που είναι ιδιοκτήτες καναλιών στο προηγούμενο καθεστώς, το οποίο τελειώνει, γιατί έρχεται η καινούρια ρύθμιση. Ξέρανε ότι είναι ιδιοκτήτες καναλιών, διότι πάτησαν την Πολιτεία στο σβέρκο. Δηλαδή βρήκαν το πολιτικό ζήτημα σε μία φάση πάρα πολύ μεγάλης αδυναμίας τότε που εφαρμόζονταν τα ακραία προγράμματα λιτότητας και το πολιτικό σύστημα είχε ανάγκης πολιτικής στήριξης και τι έκανε, λοιπόν; Επέβαλε και το κλείσιμο της ΕΡΤ, αλλά και την υποκλοπή του αέρα της χώρας με ένα διαγωνισμό παρωδία για τον ψηφιακό πάροχο, όπου υπήρχε μόνο ένας διαγωνιζόμενος, όπου -οποία σύμπτωσις;- ο ένας διαγωνιζόμενος έδωσε 18εκατ. για 15 χρόνια για όλο το φάσμα. Και ποιος ήταν αυτός ο διαγωνιζόμενος; Το κλειστό club των καναλαρχών. Αυτό νομίζουν ορισμένοι ότι θα συνεχιστεί. Δεν θα συνεχιστεί. Φέρνουμε καινούρια ρύθμιση.

Παρόλα αυτά ο κόσμος λέει το εξής. Λέει ότι εσείς βγήκατε με σημαία ότι θα αυξήσουμε, ότι δεν θα υπάρχει αυτό το καθεστώς ανομίας, θα γεμίσουμε τα κρατικά ταμεία με χρήμα, θα πατάξουμε και τους διαπλεκόμενους και τη διαπλοκή. Και αν κυκλοφορήσετε και μιλήσετε με τον απλό κόσμο αυτό λέει μετά την όλη αυτή διαδικασία αυτό θα πει. Υπήρχαν αυτοί, έρχονται κάποιοι άλλοι. Τι είναι αυτό που εξασφαλίζετε ότι αυτοί δεν είναι οι καινούριοι διαπλεκόμενοι.

Θα σας πω.

Τι είναι αυτοί που μπήκαν; Πανεπιστήμια είναι που μπήκαν και πήραν μία άδεια; Είναι καινούρια συνεταιριστικά σχήματα; Κι αυτοί μεγαλοεπιχειρηματίες είναι.

Αυτό είναι ένα δεδομένο μέχρι να υπάρξει μία καινούρια κοινωνική αλλαγή, την οποία θα θέλαμε. Τι να κάνουμε; Οι άνθρωποι με μεγάλη κοινωνική επιφάνεια μπορούν να μπουν σε αυτό στο σπορ να μπούνε. Σας είπα το πρώτο κομμάτι του συλλογισμού μου πριν, ότι αυτοί που είναι καναλάρχες αυτή τη στιγμή είναι λόγω της επιτυχημένης αεροπειρατείας. Αυτοί που θα έπαιρναν άδεια, αν είχε τελεσφορήσει ο δικός μας διαγωνισμός, θα ήταν καναλάρχες, θα ήταν ιδιοκτήτες καναλιού, επειδή η Πολιτεία επέβαλε τους κανόνες. Και θα γνώριζαν πάρα πολύ καλά ότι έτσι όπως πήραν άδεια, έτσι θα μπορούσαν και να την απολέσουν. Αυτή θα ήταν η θεμελιώδης διαφορά. Και βεβαίως το ζήτημα της βιωσιμότητας των σχημάτων.

Για το θέμα της βιωσιμότητας λέμε ότι δεν πλήρωναν, ήταν σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, που είναι και πραγματικότητα. Το βιώνουν και οι εργαζόμενοι σε κάποια σε κάποια όχι. Το θέμα, λοιπόν, της βιωσιμότητας εξασφαλιζόταν. Αυτό ήταν και μία βασική αιτία για τον αριθμό. Λέγαμε ότι η αγορά τόσα σηκώνει για να μην αρχίσουν και έχουν ύποπτες συναλλαγές κλπ. Αν συμφωνήσουμε ότι πράγματι είναι ένα θέμα η βιωσιμότητα, να μην έχεις συναλλαγές κλπ. δεν σημαίνει όμως ότι μπορείς να έχεις. Δηλαδή δεν εξασφαλίζει αυτό το ένα πράγμα το άλλο, γιατί τα λεφτά δεν έχουν τελειωμό. Και μου μοιάζει σαν να μπλέξατε, ας πούμε, το αίσθημα με τα λεφτά σε αυτό το νομοσχέδιο.

Τι εννοείτε;

Για να ικανοποιήσετε αυτή τη θεωρία που λέει ότι πρέπει να παλέψουμε τη διαπλοκή, να μην υπάρχουν μονοπωλιακές τάσεις μέσα, όλο αυτό που είναι ένα αντικειμενικό ζήτημα, αλλά και να πάρω λεφτά, δεν μπορώ να μην πάρω από τους πλούσιους, γιατί ο άλλος δεν πρόκειται να κάνει. Γιατί δεν πρόκειται; Να κάνει το Πανεπιστήμιο αν μπορεί, να κάνει όποιος μπορεί, να βοηθηθεί από το κράτος. Θέλω να πω ότι προσπαθήσετε να παντρέψετε πολλά πράγματα σε ένα νόμο.

Κι αυτό μπορεί να γίνει, γιατί τώρα επίκεινται κι άλλες αδειοδοτήσεις και νομίζω ότι η αρμόδια Αρχή μπορεί και πρέπει να τα λάβει σοβαρά υπόψη. Υπάρχουν αυτές οι πρόνοιες στο νόμο 4339 ούτως ή άλλως, αλλά νομίζω σε κάθε περίπτωση το μήνυμα που πρέπει να εκπεμφθεί είναι το ακόλουθο εάν κάποιος νομίζει ότι η χθεσινοβραδυνή απόφαση θα μας κάνει εμάς να σκεφθούμε όπως οι προηγούμενοι και ο ομιλών να γυρίσει στο γραφείο του και να υπογράψει ένα χαρτί απλό, ένα παλιόχαρτο, το οποίο λέει όσοι λειτουργείτε τώρα συνεχίζετε και λειτουργείτε, θα διαψευσθούν δεν θα γίνει αυτό.

Ο ομιλών όχι, αλλά βάλανε ζήτημα να σηκωθείτε να φύγετε. Από τη μία μεριά τώρα είναι σε δύσκολη θέση. Αν ήθελε να διώξει τον Παππά ο κ. Τσίπρας, τώρα είναι σε δύσκολη θέση. Μοιάζει σαν να υποχωρεί ας πούμε σε αιτήματα της αντιπολίτευσης σε μία τέτοια συγκυρία. Από την άλλη μεριά όμως είναι βεβαιωμένο ότι μία κίνηση και ένας νόμος που έφερε η κυβέρνηση και τον έχετε υπογράψει, βγαίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας, το αρμόδιο και λέει αυτό δεν περπατάει.

Λοιπόν κοιτάξτε να δείτε, καταρχήν εγώ στη θέση την υπουργική βρίσκομαι, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές και απολαμβάνω μέχρι στιγμής της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού, συνεπώς τώρα οι εκκλήσεις περί παραιτήσεων δεν έχουν θέση αυτή τη στιγμή. Εντάξει, το γνωρίζαμε ότι θα γίνουν, το γνωρίζαμε ότι θα ζητήσουν εκλογές, το γνωρίζαμε ότι θα ζητήσουν παραιτήσεις αλλά εν πάση περιπτώσει αυτό είναι κάτι που δεν τους αφορά, αφορά άλλους. Σε κάθε μία των περιπτώσεων σας λέω το εξής ότι εμείς θα κάναμε το μεγαλύτερο λάθος, εάν σε αυτή τη στιγμή, σε αυτή τη στροφή απλώς καθόμασταν στα αυγά μας. Το πιο εύκολο για μένα, για τον Υπουργό που κρατά αυτό το χαρτοφυλάκιο, είναι να γυρίσει στο γραφείο του και να πει, όσοι λειτουργείται μέχρι τώρα, αυτό το κλειστό κλαμπ, συνεχίζεται να λειτουργείται μέχρι να γίνει διαγωνισμός.

Ε δεν είναι και το πιο εύκολο με όσα έχουν λεχθεί και με την αντιμετώπιση που είχατε το προηγούμενο διάστημα.

Ναι.

Θα ήταν ένα πράγμα, που όλοι θα λέγαμε…

Ε τώρα είναι που τα βρήκατε με τη διαπλοκή.

Δεν ξέρω αν θα πει αυτό, αλλά θα πει δεν μπορεί να κάνει πίσω ο Παππάς και αναρωτιέμαι τι μήνυμα θα πάρω αν πράγματι σας αλλάξει. Εάν σε έναν ανασχηματισμό δεν υπάρχει ο Παππάς εκεί πέρα. Τί μήνυμα θα πάρει η ελληνική κοινωνία;

Να σας πω, αυτές οι ερωτήσεις είναι από τις πιο δύσκολες, γιατί δεν είναι και σωστό να μιλάμε... Είναι το πρόσωπο μου και νομίζω πρέπει ως όχι καθ’ ύλην αρμόδιος αλλά επειδή με αφορούν πρέπει να είμαι πολύ προσεκτικός. Θα ήθελα καταληκτικά σε σχέση με αυτό το ζήτημα να πω το εξής, ότι και εγώ και οι άλλοι Υπουργοί στον τομέα μας δεν ακολουθούμε μία πολιτική, την οποία προσωπικά χαράσσουμε. Είναι η συλλογικά διαμορφωμένη κοινωνική πολιτική, την οποία όλοι καλούμαστε να την υπηρετήσουμε από οποιαδήποτε θέση.

Κύριε Παππά η αντιπολίτευση σας κατηγορεί για αυταρχισμό, για τεράστια λάθη και για ανικανότητα. Πιο επιεικείς αρχίζουν να λένε ότι ήταν πρόχειρο όλο αυτό και ίσως ας πούμε τα κίνητρα είχαν και ένα βολονταρισμό όλη αυτή η ιστορία. Εσείς αισθάνεστε την υποχρέωση μετά από αυτή την απόφαση να κάνετε μία αυτοκριτική ή να σας το πω και διαφορετικά, τι πιστεύει ο κ. Παππάς ότι έκανε λάθος και αν γύριζε ο χρόνος τι θα έκανε;

Πιστέψτε με, αν βρισκόσασταν στη θέση μου και ήσασταν ενώπιων αυτών των νομικών κενών ή θα αισθανόσασταν την ανάγκη να αποζητήσετε κάποια επικοινωνιακά χαϊδολογήματα και κάποια πρόσκαιρα ωσαννά των ιδιοκτητών των καναλιών και να νομιμοποιήσετε το στάτους κβο ή να προχωρήσετε σε τομές. Συναντήσαμε σε αυτή την πορεία τεράστια, αλλεπάλληλα και πολυεπίπεδα νομικά, θεσμικά και πολιτικά εμπόδια, δεν σταματήσαμε. Εάν με ρωτάγατε, βεβαίως λάθη μπορεί να γίνουν σε οποιαδήποτε στιγμή και όποιος λέει ότι είναι αλάθητος, είναι ψεύτης. Αλλά όχι, εγώ πιστεύω ότι καλώς πορευτήκαμε, αν γυρνάγαμε το χρόνο πίσω, έτσι έπρεπε να τα κάνουμε τα πράγματα. Εξαντλήσαμε κάθε δυνατότητα να συγκροτηθεί Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, δεν συνέβη αυτό και τότε ήμασταν προ μίας απόφασης, η οποία θα έπρεπε ή να παγιοποιήσει και με τη δική μας διακυβέρνηση το στάτους κβο που παραλάβαμε ή να προχωρήσει στις κατάλληλες τομές. Δεν υπήρχε περίπτωση να υποχωρήσουμε, όπως δεν θα υποχωρήσουμε και τώρα.

Να πάμε λίγο στην ανακοίνωση. Δεν λέω τις δηλώσεις τις δικές σας, λέω της κυβερνητικής εκπροσώπου. Στην ανακοίνωση λοιπόν ξεκινώντας το θέμα της Δευτέρας, της επόμενης μέρας, θα το συζητήσουμε, απλώς να το πάρουμε με μία σειρά. Το πρώτο πράγμα που βάζει και δεν είμαι βέβαιος για τη σωστή του κατεύθυνση, θα σας πω γιατί, είναι το θέμα ότι κοινωνικές ομάδες χάνουν από αυτή την ιστορία, την απόφαση του ΣΤΕ ότι όλοι αυτοί που έκαναν και μάλιστα τις απαριθμεί και τις λέει αναλυτικά, πρέπει τώρα να τα γυρίσουν πίσω. Δηλαδή δε φτάνει ας πούμε ότι πήρατε μία απόφαση για ένα νόμο, έχει συνέπειες αυτός ο νόμος και σε κοινωνικές ομάδες. Έβαλε στο παιχνίδι δηλαδή από την όχι από την μπροστινή πόρτα, έβαλε λοιπόν αυτό το στοιχείο. Ενώ είναι πραγματικό δεν είναι όμως μια υπεκφυγή και να μεταφέρω το πρόβλημα σε ένα άλλο πεδίο; Δηλαδή θέλω να πω το εξής, αν είναι πράγματι ένας νόμος αντισυνταγματικός, αφήστε το δικό σας, κρίνει το ανώτατο δικαστήριο μιας χώρας ότι αυτός ο νόμος δεν πρέπει να υπάρχει. Θα πρέπει να πω θα κρατήσω ένα αντισυνταγματικό νόμο επειδή ο Δαράκης ή ο Δάρρας επωφελείτο από αυτό;

Όχι, να τον κρατήσεις δεν μπορείς, ούτε ο Δαράκης, ούτε ο Δάρρας, ούτε ο Παππάς.

Έτσι κι αλλιώς, αλλά στην ουσία.

Αλλά αυτό που έχει ειπωθεί πάρα πολλές φορές στο παρελθόν στην ελληνική πολιτική ζωή, είναι ότι και οι κρίνοντες κρίνονται. Και βεβαίως κλήθηκαν οι δικαστές να αποφασίσουν υπό το βάρος των τηλεοπτικών πιέσεων, οι οποίες τους ασκήθηκαν και μη μου πείτε ότι δεν τις είδατε.

Πιέσεις από παντού.

Η αντιπολίτευση κύριε Παππά σας κατηγορεί ότι και εσείς ως Κυβέρνηση ασκήσατε πιέσεις στη δικαιοσύνη.

Καλώς, εντάξει, τώρα αυτά είναι νομίζω κριτική του εικοσιτετραώρου αλλά εν πάση περιπτώσει, εδώ πέρα είχαμε μαραθώνια δελτία ειδήσεων και είμαι βέβαιος ότι και εσείς και οι τηλεθεατές μας, δεν θα περιμένατε όταν έκλεισε η ΕΡΤ και γινόταν η μεθόδευση για να υφαρπαγεί το φάσμα των συχνοτήτων από το κλειστό κλαμπ των καναλαρχών μ΄ αυτό το διαγωνισμό παρωδία για τον ψηφιακό πάροχο, να έχουμε δελτία ειδήσεων που να καταγγέλλουν, όπως κατήγγειλαν το δικό μας διαγωνισμό, το γεγονός ότι υπήρχε εκείνη τη στιγμή αυτή η μεθόδευση. Γιατί δεν το έκαναν; Διότι ακριβώς υπηρετούνταν τα συμφέροντα των συγκεκριμένων επιχειρηματιών. Συνεπώς εδώ πέρα βρισκόμαστε σε μία κατάσταση, όπου όλοι θα κριθούμε πλέον από τις πολιτικές μας αποφάσεις.

Πάμε στις πολιτικές αποφάσεις.

Η ΝΔ θα προστρέξει να συγκροτήσουμε ΕΣΡ γρήγορα;

Με συγχωρείτε αλλά ο κόσμος, χθες μπήκα στο twitter και έγινε πανηγύρι μετά από αυτό και ήταν αναμενόμενο. Ένα από αυτό που λέγαμε κρίνοντας την κυρία Όλγα Γεροβασίλη, ήταν ότι υπήρχε μία ανηθικότητα σε όλο αυτό το πράγμα, να λες ότι αυτά τα λεφτά, τα οποία θα τα επιστέψουν, θα τα πάρουμε από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Αν θέλετε να μιλήσουμε περί ηθικής κατά τη γνώμη μου ανήθικο είναι να παίρνεις από τους φτωχούς και να δίνεις στους πλουσίους. Αυτό είναι το ανήθικο.

Κύριε Παππά το ΣΤΕ όμως δεν κάνει κοινωνική πολιτική.

Το ΣΤΕ δεν κάνει.

Παίρνει αποφάσεις περί της συνταγματικότητας των νόμων.

Βεβαίως και δεν κάνει.

Η κυβέρνηση κάνει κοινωνική πολιτική.

Και οι δικαστές λέω είναι προφανές ότι αποφασίζουν μέσα στο πλαίσιο και των πολιτικών που έχουν διαμορφωθεί, του Συντάγματος και των επικοινωνιακών πιέσεων που υφίστανται.

Θυμώνω στο εξής επίπεδο, εδώ δεν κάνουμε κοινωνική πολιτική με αποφάσεις ας πούμε εξωχώριες, δηλαδή μας ορίζουν πράγματα και μπαίνουμε σε αυτή τη λογική. Όταν το ΣΤΕ λέει ότι είναι αντισυνταγματικός δεν μπορώ να υποστηρίξω ότι είναι αντισυνταγματικό, ότι θα περπατήσω κοινωνική πολιτική. Δεν μπορεί να γίνει αυτό έτσι όπως βαδίζουν τα πράγματα.

Όχι οι αποφάσεις είναι δεσμευτικές.

Είναι δεσμευτικές και κριτική καλά κάνετε και την κάνετε.

Κύριε Δάρρα και κύριε Δαράκη επιτρέψτε μου. Όταν εμείς παραλάβαμε στις αρχές του 2015, στο γραφείο μου πάνω είχα κάποια ανυπόγραφα χαρτιά, τα οποία ήταν ο καταλογισμός του φόρου διαφήμισης και του τέλους χρήσης συχνοτήτων, τον οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ δεν εισέπραττε, , δεν κατάλαβα γιατί. Έχουμε εισπράξει ήδη 60.000.000 και έχουν καταλογιστεί 100. Πήγανε και στο συμβούλιο.

Δε θα σας πει τώρα κανένας το αντίθετο κύριε Παππά.

Ναι, να συνεννοηθούμε όμως.

Ότι δεν έπρεπε να εισπραχθούν χρήματα.

Ναι αλλά κανείς δεν το έκανε.

Ωραία, θα συνεννοηθείτε; Εδώ πάμε τώρα.

Εδώ πρέπει να απευθυνθείτε στην αντιπολίτευση.

Θα απευθυνθούμε και στην αντιπολίτευση. Πρώτα σε εσάς όμως. Γιατί εσείς είπατε, θα φέρω κάτι και αυτό το κάτι πρέπει να μας το ξεκαθαρίσετε. Πρέπει να μας πείτε δηλαδή τι σημαίνει θα υπάρξει ένα χαρτί το οποίο θα λέει ότι θα πάρεις άδεια; Τι σημαίνει; Να το ξεκαθαρίσουμε στον κόσμο αλλά και σε αυτούς που πρέπει να προχωρήσουν.

Λοιπόν, κοιτάξτε να δείτε. Ποιο είναι το παρελθόν το οποίο είναι αμαρτωλό; Άκρως αμαρτωλό κατά τη γνώμη μου, εξόφθαλμα αμαρτωλό και προκλητικό για τον Έλληνα πολίτη. Ό,τι, δε γινότανε η διαδικασία της αδειοδότησης, αυτοί που το ΕΣΡ το αποθεώνουν προσφεύγαν εναντίον του, οι καναλάρχες σας λέω, για να μην τους επιβληθούν τα πρόστιμα τα οποία αποφάσιζε, με το επιχείρημα ότι δεν έχει νόμιμη σύνθεση. Λοιπόν, ποια ήταν η πραγματικότητα; Τελείωνε ο χρόνος και ο υπουργός υπέγραφε ένα παλιόχαρτο το οποίο έλεγε, παιδιά όσοι λειτουργείτε τώρα λειτουργήστε για άλλον ένα χρόνο μέχρι να γίνει διαγωνισμός, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αυτή τη φορά δε θα γίνει έτσι.

Πώς θα γίνει;

Θα υπάρξει και τίμημα και θα υπάρξουν και αυστηρές

Πώς θα οριστεί το τίμημα, κύριε Παππά; Υπάρχει μία αντικειμενική αξία επειδή έχει προηγηθεί ένας διαγωνισμός; Δηλαδή υπάρχει μία αντικειμενική αξία για πόσο μπορεί να κοστίζει μία άδεια;

Ναι, ναι, ακριβώς αυτό. Έχει τεκμηριωθεί πλέον ότι μία αποτίμηση, την οποία μπορεί ο καθείς να τη θεωρήσει εύλογη, διότι έγινε ένας διαγωνισμός ο οποίος ήτανε νομίζω για το ελληνικό δημόσιο, εάν τελεσφορούσε χθες, θα ήτανε πάρα πολύ θετικός και έχει γίνει μία αποτίμηση την οποία θα πρέπει εμείς τώρα να τη λάβουμε πάρα πολύ σοβαρά υπόψη.

255.000.000 το μοιράζουμε δια τους σταθμούς που υπάρχουν ; Αυτό λέτε;

Δε μπορεί να γίνει αυτό. Πρώτα – πρώτα ήταν 4 τα κανάλια κι έχει μία σημασία αν είναι ανοιχτότερο το πράγμα. Δεύτερον, είναι για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Δεν είναι εφ’ όρου ζωής.

Είναι για 10 χρόνια. Οι άδειες ήτανε για 10 χρόνια. Το κακό είναι ποιο; Το κακό είναι ότι αυτά τα 255εκκατομύρια εμείς είχαμε καταφέρει να τα εισπράξουμε εντός 24 μηνών. Πράγμα το οποίο δεν είμαι πολύ σίγουρος ότι μπορεί με οποιαδήποτε ρύθμιση να συμβεί. Δεν μπορείς να το προεξοφλήσεις διότι δεν υπάρχει ο ορίζοντας ο 10ετής. Δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε άδειες για 10 χρόνια. Αυτό πρέπει να το κάνει το ΕΣΡ. Όμως μέχρι να γίνει ο διαγωνισμός, ευχόμαστε να γίνει, ευχόμαστε να γίνει γρήγορα, ευχόμαστε να έχει για το δημόσιο ένα αντίτιμο το οποίο να είναι αντίστοιχο.

Ποιος θα τον κάνει αυτό το διαγωνισμό;

Το ΕΣΡ.

Πάμε σε αυτό για να τα ξεκαθαρίσουμε.

Λέω, ο διαγωνισμός μας λοιπόν τι έβγαλε; Στη 10ετία επάνω 255 εκατομμύρια περίπου, λοιπόν, γύρω στα 25 εκατομμύρια ανά έτος, κάτι σαν «ενοίκιο», ας μου επιτραπεί   αυτή η χρήση του όρου, για τη χρήση των συχνοτήτων, για τηλεοπτικές άδεις πανελλαδικής εμβέλειας.

Από όλους τα 25εκατομμύρια το χρόνο;

Από όλους, ναι.

Το από όλους να μας ξεκαθαρίσετε τι σημαίνει. Τα ήδη υπάρχοντα κανάλια ή και οι νέοι υπερθεματιστές;

Όχι, μισό λεπτό. Θέλω να είμαι πάρα πολύ ξεκάθαρος διότι έχουν ανοίξει διάφορες ορέξεις. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε το κανάλι του Δάρρα και του Δαράκη, το οποίο δεν υφίσταται, δεν μιλώ για την ΕΡΤ …

Το ξεχνάει;

Όχι δεν ξεχνάει κανένας τίποτα. Έχει την ίδια νομική ισχύ με το κανάλι το οποίο λειτουργεί εδώ και χρόνια. Δηλαδή ο Δάρρας και ο Δαράκης μπορούνε να κοιτάξουν τις προϋποθέσεις που θα βάλουμε, να καταβάλουν το τίμημα διότι είναι και πολύ εύποροι συμπολίτες μας εξ όσων γνωρίζω …

Μη τα λέτε αυτά.

Μην τα λέμε. Αυτός ήταν ένας αστεϊσμός, συγνώμη, προχωρούμε. Λέω ότι θα μπορούν και άλλοι συμπολίτες μας να μπούνε σε αυτή τη διαδικασία …

Αυτό που ίσχυε έτσι κι αλλιώς.

Όχι προσέξτε, δεν είναι δευτερεύον, επιτρέψτε μου. Λέω τελειώσαμε με το κλειστό club καναλαρχών. Αυτό λέω.

Άρα λοιπόν κύριε Παππά λέτε το εξής: Ότι από εκεί που εσείς είπατε 4 κανάλια, έχουμε 8 συν 4. Πάμε στα 12.

Δεν έχω καμία δυνατότητα αυτή τη στιγμή μέχρι να δούμε, κύριε Δάρρα επιτρέψτε μου. Αυτή τη στιγμή εγώ, η κυβέρνησή μας, δεν έχει καμία δυνατότητα να αποφανθεί περί του αριθμού μέχρι να δούμε και αναλυτικά το σκεπτικό.

Και οποιοσδήποτε καινούριος ή όχι;

Γιατί; Δεν κατάλαβα;

Δηλαδή αν έρθω εγώ αύριο με το Γιώργο το Δαράκη θα έχουμε προβλήματα εκεί;

Θα έχετε προβλήματα αν έχετε θέματα με την προέλευση των κεφαλαίων σας, θα έχετε προβλήματα ενδεχομένως αν δεν θέλετε να απασχολήσετε 400 άτομα με πλήρη απασχόληση.

Τα υπόλοιπα; Εσείς βάζετε και θέματα πόσοι χωράνε στις συχνότητες, πόσα κανάλια.

Τα βάζαμε, τα βάλαμε. Εδώ πέρα, σας λέω, περιμένουμε να καθαρογραφεί, να δούμε και το σκεπτικό της απόφασης του ΣΤΕ, αυτή τη στιγμή δεν είμαστε νομικά σε θέση να περιορίσουμε τον αριθμό των αδειών. Και επαναλαμβάνω κάνουωε τεράστιο λάθος όσοι νομίζουν ότι η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει και το κλειστό club των ιδιοκτητών θα μείνει ως έχει.

Να το δούμε λίγο αυτό που λέτε, γιατί το είπατε πολλές φορές. Να ξεκαθαριστεί. Το πρώτο, το προφανές. Όποιος θέλει λειτουργεί κανάλι. Δεν υπάρχει θέμα. Έτσι υπήρχε πάντοτε. Και μάλιστα ήταν ένα από τα ζητήματα που βάζανε, ότι γιατί στερείς τη δυνατότητα κλπ. Να ανοίξει κανάλι όποιος θέλει και η αγορά να αποφασίσει.

Η αγορά έχει αποφασίσει πάντως.

Δεύτερον, το πλαίσιο. Το πλαίσιο λοιπόν, λέτε: ένα είναι το τίμημα, έτσι; Το οποίο θα πάρετε υπόψη σας το τι συνέβη και το δεύτερο πράγμα είναι αριθμός εργαζομένων για όλους, οπότε μάλλον ανοίγουν δουλειές, μάλλον ανοίγουν δουλειές αν υπάρχουν κι άλλα κανάλια.

Εδώ θα ρωτήσουμε και τη ΝΔ. Εάν η ΝΔ επιμένει σε αυτό που μου έλεγε εμένα ο κύριος Αυγενάκης όταν συζητάγαμε στις Επιτροπές της Βουλής το νόμο 4339 με βάση τον οποίο θα γίνει ο διαγωνισμός, το νόμο του Οκτωβρίου, αυτόν που λένε όλοι νόμο Παππά, με βάση το νόμο 4339 θα γίνει ο διαγωνισμός από το ΕΣΡ. Σε αυτό το νόμο λοιπόν εμείς φέραμε το όριο των 400 ατόμων, ελάχιστη απασχόληση. Εκεί ακριβώς η ΝΔ και οι καναλάρχες σε απόλυτο συντονισμό μας λέγανε ότι παραβιάζεται το διευθυντικό δικαίωμα.

Αυτό θα διατηρηθεί λέτε;

Απολύτως. Όποιος έχει αντίθετη γνώμη να μας το πει.

Απολύτως. Θέλετε να μας πείτε και άλλα πράγματα τα οποία θα διατηρήσετε και θα τα βρουν μπροστά τους οι ενδιαφερόμενοι; Το ρωτάω όχι γιατί με νοιάζουν οι ενδιαφερόμενοι, με νοιάζουν πού ακουμπάει τον κόσμο, γιατί το να βρεθούν θέσεις εργασίας ενδιαφέρει πάρα πολλούς.

Βεβαίως. Να βρεθούνε και να είναι βιώσιμες.

Ποιες είναι οι ασφαλιστικές δικλείδες που έχετε στην κατεύθυνση της σκέψης σας, της συνολικής;

Λέω η κατεύθυνση της σκέψης μας , η συνολική, νομίζω ότι κανείς μπορεί να αντρέξει στο νόμο 4339 και στην προκήρυξη του διαγωνισμού για να δει ποιες θεωρεί ότι είναι οι αυστηρές, αυστηρότατες, προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούντα. Δηλαδή και κτιριακές υποδομές και τεχνολογικός εξοπλισμός και αριθμός απασχολουμένων και ποιότητα προγράμματος.

Κύριε Παππά, αν δεν κάνω λάθος. Ο συγκεκριμένος νόμος δεν ορίζει ότι όλα αυτά τα κάνει το ΕΣΡ;

Ο νόμος που ψηφίσαμε, βεβαίως ο 4339.

Δεν υπάρχει ΕΣΡ όμως τώρα, αυτή τη στιγμή. Δηλαδή πώς θα προχωρήσει; Προσπαθώ να δω πώς θα προχωρήσει.

Εδώ, προσέξτε γιατί είναι δύο οι πτυχές της απόφασης του ΕΣΡ. Η πρώτη πτυχή είναι ναι μεν ότι λέει ότι η τροπολογία της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων στον Υπουργό Επικρατείας και τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, και άρα οι διοικητικές πράξεις που απορρέουν από αυτή τη μεταφορά είναι άκυρες, μάλιστα. Η άλλη πτυχή είναι ότι επιτάσσει την άμεση συγκρότηση του ΕΣΡ.

Ωραία. Δε δέχεται η ΝΔ.

Η άλλη πτυχή είναι ότι επιτάσσει την άμεση συγκρότηση του ΕΣΡ. Είναι προφανής η πολιτική τησκοπιμότητα της ΝΔ και ο λόγος για τον οποίο δεν προσερχόταν στη συγκρότηση του ΕΣΡ. Έχει πει σε όλους τους τόνους ότι μετά την απόφαση του ΣτΕ θα προστρέξει και θα συγκροτηθεί ΕΣΡ. Λέω το εξής, κάθε μέρα που περνάει θα μεγαλώνει το ερωτηματικό διότι με τον δικό μας νόμο και τον δικό μας διαγωνισμό το δημόσιο είχε ήδη εισπράξει 90 εκατομμύρια. Αυτά τα λεφτά πρέπει να επιστραφούν πίσω! Είναι υπόλογοι λοιπόν όσοι αυτή τη διαδικασία την υπονόμευσαν και έδωσαν τα ρέστα τους επικοινωνιακά, παρασκηνιακά -μην πω και τίποτα πιο χοντρό- για να σταματήσει.

Μη μείνουμε όμως στο γενικό γιατί αυτό το επαναλαμβάνετε συνεχώς. Τώρα έχουμε παιχνίδι στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό, δηλαδή τα κόμματα της αντιπολίτευσης μιλάνε για εξελίξεις σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο. Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα σε μια κίνηση σε αυτή την κατεύθυνση σταματάει να πάει εκεί που θα πήγαινε – στο Άγιο Όρος- και λέει ότι θα κάνει δηλώσεις. Περιμένουμε σήμερα το πρωί να κάνει δηλώσεις πάνω στο θέμα. Άρα εκτός από το στοιχείο του ότι δεν το πήγες καλά, δεν το έκανες σωστά εκείνο, θα μπορούσε να έχει διορθωθεί, υπάρχει και ένα ζήτημα ουσίας. Η ΝΔ ανεβάζει τους τόνους, κάνει λόγο για εκλογές, ότι πρέπει να σταματήσετε, ότι προχωράτε με αντιδημοκρατικές-αντισυνταγματικές μεθόδους για να κυβερνήσετε.

Κοιτάξτε, η ΝΔ έχει καταθέσει αίτημα εκλογών εδώ και καιρό. Γνωρίζαμε ότι ευελπιστούσε ούτως ή άλλως να κλιμακώσει την επίθεσή της εναντίον μας διά των αποφάσεων του ΣτΕ. Η ΝΔ όμως αυτή τη στιγμή είναι βαρύτατα εκτεθειμένη για την απραξία των 27 ετών, για το γεγονός ότι αποδείχθηκε -ξεχάστε το θέμα της αρμοδιότητας και το ποιος το έκανε, αποδείχτηκε πως το δημόσιο μπορούσε να πάρει λεφτά για τις άδειες και δεν έπαιρναν λεφτά για τις άδειες. Γιατί δεν έπαιρναν λεφτά για τις άδειες; Θα είναι πολύ αποκαλυπτικό το τι θα πουν αυτή τη φορά. Θα πρέπει δηλαδή εδώ που κάθομαι εγώ να κάτσει ένα στέλεχος της ΝΔ και να ερωτηθεί ποιο πρέπει να είναι το τίμημα για να πάρει κάποιος το καθεστώς της λειτουργίας, το οποίο πρέπει να είναι σχετικά σύννομο μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός.

Πάντως πρέπει να γίνει γρήγορα το ΕΣΡ, δηλαδή αν συμφωνήσετε στα πρόσωπα με τα 4/5 μπορεί να συγκροτηθεί πάρα πολύ γρήγορα.

Θα ήταν ευχής έργον να είχε συγκροτηθεί χθες

Η πρώτη σας εκτίμηση λοιπόν. Τι θα συμβεί από τη Δευτέρα ;

Τη Δευτέρα εμείς θα φέρουμε την καινούρια ρύθμιση στη Βουλή η οποία ακριβώς θα απέχει παρασάγγες από τις ρυθμίσεις τις οποίες κάνανε.

Δεν θα περιμένετε να ακούσετε τι θα πει ο κ. Μητσοτάκης με την έννοια ότι εφόσον μπαίνετε σε μια συναινετική διαδικασία να βγει γρήγορα το ΕΣΡ, μήπως υπάρξουν προτάσεις οι οποίες είναι σε μια κατεύθυνση που μπορούν να περπατήσουν τα πράγματα έτσι όπως πρέπει;

Μακάρι και βεβαίως να συμβεί! Ακούστε να δείτε -και σας το λέω όχι ως προσωπική εμπειρία αλλά ως συλλογική- η διεξαγωγή ενός διαγωνισμού από την αρχή παίρνει πάρα πολύ χρόνο και σας κοιτάω στα μάτια και σας λέω δεν υπάρχει περίπτωση εμείς να καθυστερήσουμε ή να νομιμοποιήσουμε ούτε για κάποια εικοσιτετράωρα αυτό το νομικό κενό διότι σας είπα ότι η αυτή η απόφαση του ΣτΕ γέννησε μια αδικία. Το αισθάνομαι βαθιά! Το πιστεύει όλος ο κόσμος νομίζω. Είναι άδικο. Γέννησε όμως και ένα νομικό κενό, διότι το ίδιο το ΣτΕ έχει περιγράψει το status quo, μέσα στο οποίο αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε ως αντισυνταγματικό. Το καθεστώς της μη αδειοδότησης, στο οποίο με την απόφασή του μας επέστρεψε. Αυτό είναι μια δομική αντίφαση του δικαστηρίου την οποία εμείς θα πρέπει να φέρουμε μια νέα ρύθμιση για να τη θεραπεύσουμε στοιχειωδώς μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του διαγωνισμού.

Εσείς πότε προβλέπετε να ολοκληρώνεται ένας νέος διαγωνισμός; Για πείτε μου, να κάνω και εγώ λίγο τον δημοσιογράφο.

Εγώ νομίζω ότι θα ολοκληρωθεί γρήγορα. Πιστεύω ότι η ΝΔ και όλα τα άλλα κόμματα εφόσον αυτό το οποίο εκτιμούσαν στην κεντρική τους πολιτική σκέψη -ότι είναι αντισυνταγματικός ο νόμος και πρέπει να πάει στο ΣτΕ- νομίζω ότι ελαχιστοποιούμε τις δυνατότητες να κρατήσουν αυτό το πράγμα. Θα το δούμε.

Νομίζω πως τελειώνουν τα επιχειρήματα και θέλω να ενώσω τις ευχές μου με τις δικές σας και του κόσμου να ολοκληρωθεί γρήγορα η διαδικασία, να γίνει διαγωνισμός από το ΕΣΡ και να μπορέσει το δημόσιο να πάρει ένα τίμημα αντίστοιχης κλίμακας με αυτό που καταφέραμε στον διαγωνισμό.

Κύριε Παππά, ένα τελευταίο ερώτημα γιατί έχετε έρθει στην ΕΡΤ. Οφείλω λοιπόν να ρωτήσω εκ μέρους όλων των συναδέλφων τι γίνεται στην ΕΡΤ; Υπάρχει μια ανησυχία, υπήρξε μια ένταση, μια κρίση, πρωτοσέλιδα, μέχρι και δημοσιογραφικά έλεγαν ότι εσείς θα είχατε και κάποια παρέμβαση.

Εντάξει, νομίζω ότι προσπάθειες όλων μας είναι να υπάρχει ηρεμία στην ΕΡΤ. Από κει και πέρα εγώ δεν θα υπερβώ τα εσκαμμένα σε σχέση με τις αρμοδιότητές μου. Υπάρχει διοικητικό συμβούλιο το οποίο είναι υπεύθυνο για τις αποφάσεις.

Θα σας λέγαμε και εμείς λοιπόν ακριβώς αυτό : Οι εργαζόμενοι εδώ στην ΕΡΤ ζητάνε – σε εσάς, στα κόμματα, στην κυβέρνηση- να αφήσουν ήσυχους τους εργαζόμενους να δουλέψουν, μπορούν να κάνουν πολύ σωστά τη δουλειά τους, να μην μπερδέψουν τα πράγματα. Ο στόχος μας είναι να ενημερώσουμε τον κόσμο, να εμπιστευθεί ο κόσμος την ΕΡΤ και σε αυτή την κατεύθυνση παλεύουμε. Να αφήσετε -αναφέρομαι σε όλο το πολιτικό σκηνικό- την ΕΡΤ να λειτουργήσει, οι εργαζόμενοι μπορούν και προσπαθούν σε αυτή την κατεύθυνση!

Βεβαίως και έχω ανάγκη να σας πω το εξής: Η ΕΡΤ έχει αποδείξει ότι σε αυτό τον χρόνο -με τα όποια προβλήματα, πολλά από αυτά τα κληρονόμησε και από την προτεραία κατάσταση, δεν είναι σωστό να λέμε μεταξύ μας ότι όλα ήταν αγγελικά πλασμένα στον δημόσιο φορέα της ραδιοτηλεόρασης τον οποίο τον αγαπάμε, τον σεβόμαστε και τον έχουμε ανάγκη ως πολίτες – η ΕΡΤ έχει αποδείξει ότι μπορεί να είναι και μέσα στα μεγάλα γεγονότα πολύ πριν από τα ιδιωτικά κανάλια, τα οποία ακριβώς με όρους αγοράς αποφάσιζαν ας πούμε ότι είναι πολύ κοστοβόρο να είσαι παρών στην Κωνσταντινούπολη με ζωντανή σύνδεση όταν υπήρχε η μεγάλη αναστάτωση ή το να κάνεις δική σου παραγωγή στην Τήνο όταν είχαμε τα θέματα της εικόνας και είδαμε τα γελοιωδέστατα φαινόμενα της υποκλοπής της εικόνας της. Άρα έχει αποδειχθεί ότι έχει έναν αναντικατάστατο ρόλο και νομίζω ότι πρέπει η πολιτεία να μελετήσει με πάρα πολύ σοβαρότητα πώς θα μπορέσει να αυξήσει πάρα πολύ τους βαθμούς ελευθερίας, συγκρότησης και λειτουργίας του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα από την εκάστοτε πολιτική εξουσία.

Σας ευχαριστούμε πολύ.