Μέγαρο Μαξίμου
  Ηρώδου Αττικού 19
  TK: 106 74 Αθήνα

  Τηλ: 210-33 85 241-244
  Φαξ: 210-33 85 274

  E-mail: ypep@primeminister.gr

 

 

Λοιπόν καλησπερίζω στο σημείο αυτό κυρίες και κύριοι τον Υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, που είναι μαζί μας. Καλησπέρα Υπουργέ κι ευχαριστούμε πολύ.

Καλησπέρα σας. Κι εγώ ευχαριστώ.

Λοιπόν, να πάρουμε τα πράγματα ένα-ένα γιατί έχει απλώσει πολύ το θέμα και υπάρχουν πάρα πολλά ερωτήματα και πάρα πολλές ενστάσεις και σίγουρα με πολύ φορτισμένο πολιτικό κλίμα κύριε Παππά. Πρώτα απ’ όλα ΕΣΡ. Ναυάγησε ακόμη μία προσπάθεια για τη συγκρότηση της ανεξάρτητης αρχής. Πριν σας ρωτήσω τι θα κάνετε με την τροπολογία που ακούσαμε και από το ρεπορτάζ ότι υπάρχουν πολλά ερωτήματα για τη μορφή με την οποία θα έρθει, θέλω να σας ρωτήσω τι άλλαξε μετά τα διαγωνισμό και φέρνετε ξανά το θέμα του ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου στη Βουλή. Δηλαδή αλλάζετε πρόσωπα και ξαφνικά είναι απαραίτητο το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο ώστε να προχωρήσετε και στην αδειοδότηση των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών.

Βεβαίως και είναι και αυτές και οι πρόνοιες του νόμου 4339. Του νόμου βάσει του οποίου δηλαδή έγινε η αδειοδότηση των πανελλαδικών τηλεοπτικών σταθμών. Εμείς έχουμε μία σταθερή προσήλωση στην ανάγκη συγκρότησης του ΕΣΡ, εννοώ ως κυβερνητική πλειοψηφία, διότι είναι αρμοδιότητα της Βουλής και όχι της κυβέρνησης μέσω της διάσκεψης των προέδρων της να συγκροτήσει το ΕΣΡ. Ο Πρόεδρος της Βουλής   από την προηγούμενη περίοδο είχε κάνει τρεις διασκέψεις και τρεις αποτυχημένες απόπειρες να το συγκροτήσει. Εάν αυτό είχε συμβεί τότε νομίζω ότι μάλλον θα ήμαστε σε μία διαφορετική κατάσταση. Δε συνέβη κι εμείς με βάση τις αποφάσεις του ΣτΕ και κατ’ εφαρμογή του Συντάγματος προχωρήσαμε στη διεξαγωγή της διαγωνιστικής διαδικασίας. Εδώ βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή αλλά η υποχρέωση όλων των πολιτικών δυνάμεων που απορρέει από το Σύνταγμα για τη συγκρότηση του ΕΣΡ με όρους συναίνεσης είναι διαρκής. Και νομίζω ότι θα πρέπει η ΝΔ να το ξανασκεφτεί.

Αυτοί οι λόγοι δεν συνέτρεχαν πριν προχωρήσετε στην πρώτη φάση αδειοδότησης των καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας;

Βεβαίως και συνέτρεχαν και είχε δηλώσει δυστυχώς για τα τηλεοπτικά και πολιτικά μας πράγματα η ΝΔ ότι δεν υπήρχε περίπτωση να συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Μισό λεπτό κύριε Υπουργέ. Για τη συναίνεση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, δεν υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια σε αυτή τη χώρα, μισό λεπτό να ολοκληρώσω, και λέω ότι παρά το γεγονός ότι αυτή η συναίνεση δεν υπήρχε τόσα χρόνια κανένας προκάτοχός σας δεν αποφάσισε να παύσει την ανεξάρτητη αρχή, να αναλάβει την ευθύνη ο ίδιος για τη διεξαγωγή ενός τέτοιου και τόσο λεπτού διαγωνισμού για τηλεοπτικές άδειες. Εσείς λοιπόν το παύεται, άρα παίρνετε εσείς κάποιες από τις αρμοδιότητες του.

Δεν το παύουμε, θα σας πω τι έγινε. Είχε παυθεί ήδη.

Μισό λεπτό να ολοκληρώσω γιατί ζητάτε την επανασυγκρότησή του τότε με πρόσωπα που ξέρετε ότι δε θα τύχουν της αποδοχής της αντιπολίτευσης κι ενώ έχετε ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία για το διαγωνισμό.

Να τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή;

Άρα για να καταλήξω, να διατυπώσω το ερώτημα, δεν είχατε προβλέψει τότε ότι θα είχατε μια δυσκολία στο να συστήσετε το ΕΣΡ;

Ακούστε με. Θα σας πω κάτι τώρα και εν είδει έτσι προσωπικής κατάθεσης. Θα ήταν προτιμότερο και για εμένα να έχει συγκροτηθεί ΕΣΡ και να διεξάγει αυτό το διαγωνισμό. Έχω βρεθεί εγώ προσωπικά και η κυβέρνηση συνολικά όμως στο μάτι του κυκλώνα λόγω αυτής της διαδικασίας. Γιατί; Γιατί οι συμμετέχοντες στη διαδικασία είναι τηλεοπτικοί σταθμοί και έχουνε βήμα δημόσιο και μπορούν να προασπίζονται τα συμφέροντά τους με τρόπο πιο αποτελεσματικό ας πούμε απ' ότι ενδεχομένως

Καλά κι εσείς έχετε δημόσιο βήμα όπως έχουν τα μέσα ενημέρωσης κι εσείς κυβέρνηση είστε.

Βεβαίως, βεβαίως, ακριβώς κι αυτό μου έχει αποδοθεί δια της ψήφου του ελληνικού λαού και δια της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού και γι' αυτό το λόγο βρίσκομαι και σήμερα νομίζω στο στούντιο το δικό σας. Άρα λοιπόν εμείς παραλάβαμε ένα ΕΣΡ, θέλω να σας θυμίσω ένα περιστατικό. Στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο είχε ανοίξει μία συζήτηση για το αν θα πρέπει να συμπληρωθεί ή να αναπληρωθούν όλα του τα μέλη. Είχε υπάρξει διαφωνία τότε και είχα εγώ ζητήσει τη γνώμη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για τις θητείες των μελών του ΕΣΡ και η Βουλή της νομικής της υπηρεσίας. Το ΝΣΚ απάντησε λοιπόν σε εμένα ότι από τις 16/10/2015 και μετά το ΕΣΡ δε θα είχε νόμιμη σύνθεση. Με αυτό το χαρτί στα χέρια, δημοσιευμένο, διότι ήτανε μία συζήτηση η οποία προκλήθηκε στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής ξέρετε, είναι σαφές ότι κανένας διαγωνισμός δε θα είχε τύχη. Δηλαδή ο ΣΚΑΙ αν συμμετείχε σε αυτό το διαγωνισμό και γνώριζε και θα γνώριζε βεβαίως ότι το ΕΣΡ δεν είχε νόμιμη σύνθεση θα

Άρα να μην έχουμε καθόλου.

Όχι, μισό λεπτό, θα προσέφευγε και θα έπεφτε ο διαγωνισμός. Τι έπρεπε να κάνουμε λοιπόν; Να τηρήσουμε το νόμο και να το πάμε σε νόμιμη συγκρότηση. Για να το πάμε σε νόμιμη συγκρότηση έπρεπε να παυθούν τα μέλη των οποίων η θητεία έχει λήξει. Αυτό κάναμε.

Όμως αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί μία θύελλα αντιδράσεων και πάλι. Έχετε δίκιο, λέτε: Δε θα αντιδρούσαν τότε οι σταθμοί;

Είναι βέβαιο.

Εγώ σας λέω πιθανότατα θα αντιδρούσαν. Όμως αντιδρούν και τώρα λόγω της παντελούς απουσίας του ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου. Άρα λέω το εξής: Επειδή υπήρχαν αυτές οι ενστάσεις, υπήρχαν αυτές οι προσφυγές, εσάς τι σας έπιασε τέτοια βιασύνη και δεν περιμένατε να αποφανθεί το ΣτΕ επί της συνταγματικότητας του νόμου σας και να έχετε μπροστά σας κι ένα καθαρό πεδίο να κινηθείτε.

Τώρα πάμε σε άλλο θέμα. Τώρα πάμε στο ζήτημα του ΣτΕ. Ήμαστε στο ζήτημα της συγκρότησης του ΕΣΡ.

Θα επανέλθουμε αλλά όλα δυστυχώς σχετίζονται μεταξύ τους. Θα κάνουμε ίσως αρκετά μπρος - πίσω.

Έχετε δίκιο, έχετε δίκιο αλλά θέλω να θυμίσω στους τηλεθεατές μας ότι ο νόμος ο δικός μας είχε τις περισσότερες, από τους άλλους προβλεπόμενους νόμους, αρμοδιότητες για το ΕΣΡ.

Για όταν αυτό θα υπάρξει. Διότι μέχρι τότε έχετε αφαιρέσει αρμοδιότητες.

Ακούστε, ακούστε με λίγο. Όταν είχαμε το νόμο Ρουσόπουλου στη Βουλή μέσα ο κύριος Ρουσόπουλος, ο οποίος ήτανε προκάτοχός μου και δεν έχει βγει να εξηγήσει γιατί δεν έκανε αυτός διαγωνισμό, όπως δεν εξήγησε και ο κύριος Βενιζέλος όταν συναντηθήκαμε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όταν ερωτήθη για τον αριθμό των αδειών οι οποίες θα εκδοθούν είπε ότι δε θα σας πω, στη Βουλή μέσα απαντούσε στα κόμματα της αντιπολίτευσης, διότι δεν υπάρχει χάρτης συχνοτήτων. Ο αριθμός των αδειών δηλαδή ήτανε στο επίπεδο της υπουργικής απόφασης, ούτε καν στο επίπεδο απόφασης της Βουλής όπως είναι τώρα. Βρεθήκαμε λοιπόν ενώπιον ενός θεσμικού αδιεξόδου. Αλλά ξέρετε κάτι κυρία Κοσιώνη; Έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Έγινε ένας διαγωνισμός, κατέρρευσε η προπαγάνδα ότι εμείς το κάναμε για να βάλουμε τους αρεστούς, μη με κάνετε εδώ που είμαστε να ξαναπώ το παράδειγμα του ΣΚΑΙ, το οποίο το αναφέρω πάρα πολλές φορές σε τηλεοπτικά στούντιο όπου βρίσκομαι.

Εντάξει, προέκυψε όμως και το θέμα Καλογρίτσα στο μεταξύ, έτσι;

Το οποίο λύθηκε με βάση τους κανόνες οι οποίοι εφαρμόστηκαν για όλους και δεν υπάρχει καμία απολύτως σκιά.

Λύθηκε, λύθηκε διότι έλυσαν το θέμα τα χαρτιά. Η μη ύπαρξη χρημάτων.

Εντάξει νομίζω το θέμα, ακριβώς αλλά αυτό ήταν μία πρόβλεψη του διαγωνισμού. Να σας πω κάτι; Ο ΣΚΑΙ είναι μέτοχος στην εταιρεία Digea έτσι δεν είναι;

Μάλιστα.

Στο διαγωνισμό για τον ψηφιακό πάροχο δεν υπήρχε ούτε το ένα εκατοστό των προϋποθέσεων για την προέλευση των χρημάτων από αυτές τις προϋποθέσεις που βάλαμε εμείς στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Δε θέλω τώρα να μπω σε μια παραφιλολογία. Θέλω να πω ότι έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι και πρέπει να κάνουμε κι ένα βήμα και με την αντιπολίτευση και να συννενοηθούμε. Έχει γίνει ένας διαγωνισμός, το τίμημα είναι πολύ υψηλό, έχουν καταβληθεί σχεδόν 100.000.000 αυτή τη στιγμή και νομίζω ότι μπορούμε να κοιτάξουμε παρακάτω, να συγκροτήσουμε ΕΣΡ και να ολοκληρωθεί

Ξέρετε τι γίνεται όμως τώρα; Τι μου λέτε; Μου λέτε ότι εδώ υπάρχει κυρία Κοσιώνη ένα τετελεσμένο και πρέπει να δούμε τι θα γίνει.

Είναι τετελεσμένο. Τα 100.000.000 είναι πληρωμένα δεν είναι απλώς απαίτηση του δημοσίου.

Πράγματι, όμως λέω το εξής: Ότι η πραγματικότητα διαμορφώνεται από τις πράξεις μας ή τις αδράνειές μας. Εσείς έχετε διαμορφώσει μία πραγματικότητα αυτή τη στιγμή, όντως, με βάση το πώς κρίνατε και παρά τη σφοδρότητα των αντιδράσεων. Όμως θα έρθει κανείς και θα σας πει κύριε Παππά το εξής: Ότι εσείς γιατί δε λάβατε υπόψη σας την πραγματικότητα πριν προχωρήσετε σε αυτό το διαγωνισμό; Την πραγματικότητα που έλεγε ότι υπάρχουν Χ τηλεοπτικοί σταθμοί, υπάρχουν Χ εργαζόμενοι, υπάρχουν επιχειρήσεις, άλλες ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους άλλες όχι, και ξέρετε τι; υπάρχουν κι αυτοί οι 2.000 άνθρωποι, είδαμε το ρεπορτάζ πριν από λίγο των συναδέλφων που ήταν και πάλι σήμερα στους δρόμους που είμαι σίγουρη ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι καρφωμένοι στις οθόνες τους και μας παρακολουθούν με αγωνία. Λέτε δηλαδή τώρα στην αντιπολίτευση προσαρμοστείτε στην πραγματικότητα, εσείς γιατί δεν προσαρμοστήκατε τότε στην πραγματικότητα;

Διότι ήταν μία πραγματικότητα παράνομη και αντισυνταγματική. Ήτανε μία πραγματικότητα μειούμενης συνεχώς απασχόλησης, χειροτέρευσης των συνθηκών εργασίας για τους εργαζόμενους και διογκούμενων διαρκώς χρεών.

Και τώρα ήρθατε να τα κάνετε χειρότερα;

Καθόλου χειρότερα δεν τα κάνουμε. Βάζουμε ένα φρένο στην πτώση της απασχόλησης. Εάν ο ομιλών και η κυβέρνησή μας κυρία Κοσιώνη άφηνε τα πράγματα να εξελίσσονται έτσι η αυξητική καμπύλη των χρεών και η πτωτική καμπύλη της απασχόλησης θα συνέχιζαν τη χαρούμενη πορεία τους και και γινόμασταν κι εμείς ακριβώς όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις, να πούμε, βρε αδερφέ περάσαμε και δεν ακουμπήσαμε. Δεν έγινε έτσι όμως.

Άρα σας ρωτώ ευθέως.

Να πω για τους εργαζόμενους κάτι;

Επ' αυτού. Η νέα πραγματικότητα που εσείς δημιουργείτε με αυτό το διαγωνισμό θεραπεύει όλα αυτά τα προβλήματα που μόλις μου αναφέρατε;

Να σας πω τι θεραπεύει. Θεραπεύει καταρχήν μία δομική στρέβλωση η οποία υπήρχε αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και η στρέβλωση ήταν ότι οι ιδιοκτησίες των τηλεοπτικών σταθμών δυστυχώς επέβαλαν τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους πάνω στο δημόσιο συμφέρον.

Με ποιον τρόπο;

Με το διαγωνισμό της Digea.

Γιατί εγώ απ' ότι ξέρω τους κανόνες του παιχνιδιού τους βάζουν οι κυβερνήσεις οι υπόλοιποι χορεύουν.

Ακριβώς. Εδώ λοιπόν θα έρθω και θα σας πω ότι έχω ακούσει τον κύριο Βορίδη και την κυρία Μπακογιάννη να παραδέχονται ότι έπρεπε να έχει διεξαχθεί ο διαγωνισμός. Και να πω και κάτι, το οποίο μπορεί να ακουστεί αιρετικό σε μερικούς. Και οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν ένα μέρος του δίκιου. Διότι σου λέει η Πολιτεία πρέπει να βάλει κανόνες. Πες μας ποιοι είναι οι κανόνες, πώς θα γίνει η αδειοδότηση. Η αδειοδότηση δεν έγινε ποτέ.

Παίρνετε πίσω δηλαδή τα περί αεροπειρατείας, κ. Παππά;

Όχι, δεν τα παίρνω πίσω.

Ε, πώς; Αν δίνετε δίκιο στους σταθμούς, τα παίρνετε πίσω.

Είχαν και οι δύο πλευρές βολευτεί και συνετελέσθη αεροπειρατεία. Επανέρχομαι και, αν θέλετε, να το συζητήσουμε αναλυτικά αυτό.

Ξέρετε η αεροπειρατεία έχει μία φόρτιση ως λέξη.

Βεβαίως, δεν θυμάστε πώς ξεκίνησε το ’89;

Γιατί αυτό το καθεστώς προσωρινότητας – ας κάνουμε μικρές στάσεις, δεν πειράζει, θα επανέλθουμε, δεν θα χάσουμε το θέμα μας και έχουμε χρόνο. Αυτό το καθεστώς προσωρινότητας, όπως και εσείς παραδέχεστε και όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις παραδέχονται είχε προβλήματα. Και την ευθύνη γι’ αυτό την είχε το πολιτικό σύστημα κι εσείς είσαστε κομμάτι αυτού του συστήματος.

Συμφωνώ απολύτως. Όχι στην πλειοψηφία, όμως. Όταν πήραμε τις πολιτικές ευθύνες…

Όμηροι ήταν και τότε οι τηλεοπτικοί σταθμοί. Όμηροι συνεχίζουν να νιώθουν με τη διαδικασία που εσείς ακολουθήσατε.

Συμφωνώ απολύτως. Ήταν, λοιπόν, μία στρεβλή σχέση, η οποία δημιουργούσε μη θεμιτές αλληλεξαρτήσεις θα σας έλεγα. Δηλαδή να μπορεί να παίρνει ο Υπουργός τηλέφωνο και αν λέει θα σας κλείσουμε, διότι είστε σταθμοί μη αδειοδοτημένοι. Δεν έχετε νομικό καθεστώς, το οποίο είναι κρυστάλλινο και άρα υπάρχει και ο φόβος της παρέμβασης. Το ίδιο έκαναν και με το φόρο των διαφημίσεων και το τέλος χρήσης συχνοτήτων.

Εσείς έρχεστε και λέτε ότι για να συνεχίσετε να υπάρχετε, θα πρέπει να πληρώσετε 1Χ ποσό, το οποίο ξέρετε από την πλευρά μας χαρακτηρίστηκε και λύτρα.

Βεβαίως, πρέπει να πληρώσετε.

Και το γεγονός ότι πήραμε άδεια δεν σημαίνει ότι το παίρνουμε πίσω αυτό.

Έξυπνο ήταν αυτό. Και πολύ έξυπνη και η στρατηγική του ΣΚΑΙ, ο οποίος έλεγε ότι όλος ο διαγωνισμός είναι για να κοπεί ο ΣΚΑΙ, αλλά πήγε…θα το ολοκληρώσω αυτό, γιατί είμαι στην έδρα σας.

Δεν έχει σημασία αυτό.

Έχει. Έχει πολύ μεγάλη σημασία.

Γιατί ξέρετε μια στραβοτιμονιά στη στρατηγική του ΣΚΑΙ θα μπορούσε αυτή τη στιγμή να με βάλει εμένα στη θέση ενός συναδέλφου μου στον ALPHA, στο STAR ή σε κάποιο άλλο κανάλι.

Ακούστε με. Λέω λοιπόν για τους εργαζόμενους. Λέω λοιπόν ότι ο ΣΚΑΙ ήταν ο πρώτος που κατέθεσε φάκελο, ο πρώτος που πήρε άδεια, ο πρώτος που κατέβαλε το τίμημα. Και ξέρετε αυτό είναι ένα επιχείρημα για εμάς όχι μόνο μέσα στην Ελλάδα, αλλά και ένα επιχείρημα στο εξωτερικό. Διότι, όταν μας ρωτάνε, επειδή διάφοροι της Ν.Δ. βγαίνουν και λένε κάποιες ανοησίες στο εξωτερικό, τους εξηγούμε το παράδειγμα του τηλεοπτικού σταθμού που με φιλοξενεί αυτή τη στιγμή.

Ποια ήταν η επιλογή. Θέλω να πω υπήρχε και επιλογή από τους επιχειρηματίες στους υφιστάμενους να μην μπουν στη διαδικασία έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, για να συντηρήσουν τις επιχειρήσεις τους;

Ακούστε έγιναν επιχειρηματικές επιλογές, οι οποίες καταδεικνύουν μία επιλογή σχεδόν απόσυρσης, δηλαδή ο τηλεοπτικός σταθμός SΤΑR και ο Κυπριακός Πάροχος πήγαν σε πάρα πολύ χαμηλές προσφορές και δεν ήταν πραγματιστές.

Υπήρχαν και άλλοι που επέδειξαν διάθεση να κρατήσουν τα μαγαζιά τους και δεν τους δόθηκε η δυνατότητα, γιατί εσείς είχατε κολλήσει στο 4.

Για ποιο λέτε; Για τον ALPHA; Ο ALPHA ανέβηκε στο ποσό δεν πήγε ποτέ σε αυτό που λέμε δεύτερη φάση.

Ολοκληρώστε, επειδή ανοίξαμε πολλά και υπάρχει κίνδυνος να χαθούμε.

Βεβαίως. Με ρωτήσατε γιατί είναι διαφορετικά τα πράγματα και ποια προβλήματα γιατρεύουμε μέσα από την παρέμβασή μας. Σας είπα και πριν ότι στελέχη της Ν.Δ., όπως ο κ. Βορίδης και η κ. Μπακογιάννη έχουν πει ότι έπρεπε να έχει γίνει ο διαγωνισμός. Θα συμφωνήσω 100%. Υπάρχει μία διαφορά. Οφείλουν να βγουν και να πουν γιατί δεν το έκαναν. Ποια τηλέφωνα σηκώθηκαν, ποιες πιέσεις ασκήθηκαν και σε ποιες πιέσεις αυτοί υπέκυψαν. Τι διορθώνουμε λοιπόν.

Τι διορθώνετε λοιπόν εσείς με το 4;

Καταρχήν είναι καλό και για την Πολιτεία και για τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών να γνωρίζουν ότι κατέχουν άδεια, η οποία προέκυψε από μία καθ’ όλα νόμιμη διαδικασία και δεν έχουν επίφοβο και επερωτώμενο γκρίζο νομικό καθεστώς, όπως ήταν πριν, το οποίο ήταν κάτι που δεν έπρεπε να υπάρχει.

Αυτό νομίζω το θέλουν όλοι οι παίκτες. Να παίζουν με καθαρούς όρους.

Ακριβώς. Θα σας πω και για το 4.

Αυτό δεν το απαντήσατε ποτέ.

Ο κ. Αλαφούζος, ο οποίος είναι ο ιδιοκτήτης του σταθμού στον οποίο βρισκόμαστε δικαίως λέει «θέλω να γνωρίζω ποιο θα είναι το επιχειρηματικό πεδίο». Αυτό λοιπόν δεν συνέβαινε. Με αποτέλεσμα να ξεχειλώσει και το οικονομικό υπόβαθρο όλων των σταθμών και να έχουμε φαινόμενα -επιτρέψτε μου να πω- ποιότητας έως και προσβλητικά σε αδειοδοτημένους σταθμούς μαζί με τον εκφυλισμό του ΕΣΡ.

Λέτε για την ποιότητα των προγραμμάτων; Αυτό είναι αρμοδιότητα του ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου.

Απολύτως. Ανακρίνονται.

Αλλά πώς επηρεάζει την ποιότητα των εκπεμπόμενων προγραμμάτων ο αριθμός των τηλεοπτικών σταθμών; Αυτό που λέτε μου φαίνεται αυθαίρετο.

Μου δίνετε την ευκαιρία να σας πως το εξής. Η ποιότητα των εκπεμπόμενων προγραμμάτων διασφαλίζεται και με το νόμο 4339 και από το προεδρικό διάταγμα του 2010 και βεβαίως από το ίδιο μας το Σύνταγμα. Τι διασφαλίζουμε με τον αριθμό 4 τώρα. Όταν ξεκίνησε αυτή η διαδικασία ακούσαμε πολλά και διάφορα επιχειρήματα. Εμείς είπαμε τι; Είπαμε ότι το κεντρικό και βασικό πρόβλημα της τηλεοπτικής αγοράς είναι τα μη βιώσιμα σχήματα. Γιατί; Διότι αναγκάζονται να ζουν…

Συγγνώμη αυτό είναι το δεύτερο που είπατε…

Να το ολοκληρώσω;

Ναι, αλλά τα παίρνετε από το δεύτερο.

Ποιο ήταν το πρώτο;

Το πρώτο είναι η Φλωρεντία. Τέσσερα λέτε. Παραπάνω δεν χωράνε. Μετά το ξεχάσαμε αυτό.

Η Φλωρεντία, λοιπόν, είναι ένα Ινστιτούτο, το οποίο συνεργάζεται πάρα πολύ συστηματικά με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες και την Commission. Ήρθε να πει ότι το φάσμα δεν είναι απεριόριστο. Οπότε όλη αυτή η ανοησία που περιέφερε η Αξιωματική Αντιπολίτευση νομίζω πάρα πολύ γρήγορα στον κάλαθο των αχρήστων.

Στον κάλαθο των αχρήστων πήγε και η μελέτη της Φλωρεντίας.

Όχι, καθόλου. Ίσα ίσα. Να με συγχωρείτε πάρα πολύ.

Δεν είπε ότι χωράνε 4 σταθμοί;

Είπε 4, βεβαίως και εξήγησε και γιατί. Διότι η χώρα μας πρέπει να αποδώσει και άλλο φάσμα στο ψηφιακό, το δεύτερο ψηφιακό μέρισμα στην κινητή τηλεφωνία, σύμφωνα με την σχετική ευρωπαϊκή οδηγία και βεβαίως πρέπει να περάσουμε…

Άρα επιμένετε κόντρα σε όλες τις υπόλοιπες επιστημονικές προσεγγίσεις ότι μόνο 4 χωράνε; Και 4 τελικά, επειδή το είπε η Φλωρεντία; Ή επειδή αντέχει η αγορά 4;

Όχι, αυτό. Λέμε ότι το βασικό μας επιχείρημα ήταν το επιχείρημα της οικονομικής βιωσιμότητας. Διότι η μη βιωσιμότητα ήταν η ρίζα του προβλήματος. Κανάλια τα οποία λειτουργούσαν με χασούρα. Ζητούσαν δάνεια.

Και τι σας νοιάζει εσάς; Στο βαθμό που ελέγχεται

Μας νοιάζει, γιατί εκεί ήταν η ρίζα της διαπλοκής, κ. Κοσιώνη. Εκεί έχουνε βγει πράγματα κα θαύματα.

Στο βαθμό που ελέγχεται η δανειοδότηση των καναλιών. Τι σας ενδιαφέρει εσάς; Ελεύθερη αγορά έχουμε.

Μα δεν ελέγχοταν. Ήταν το λεγόμενο τρίγωνο της διαπλοκής.

Ωραία, σας έφερε λοιπόν εσάς ο ελληνικός λαός στην εξουσία να τα ελέγχετε αυτά.

Αυτό ακριβώς κάνουμε και βάλαμε κανόνες και αδειοδοτούμε. Ουδείς θα μπορεί και θα πρέπει να εξαρτάται από τις πολιτικές αποφάσεις της εκλεγμένης κυβέρνησης.

Εδώ υπάρχουν οι εξής ενστάσεις

Στην εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια των ΜΜΕ έχουν βγει σημεία και τέρατα κα Κοσιώνη και τα σημεία και τέρατα ακριβώς γεννήθηκαν, φύτρωσαν και μεγάλωσαν σε ένα λασπερό υπόβαθρο το οποίο οι υπόλοιπες πολιτικές ηγεσίες είχαν αφήσει να ζει.

Κε Παππά, το τέσσερα σημαίνει ότι έχουμε ευνοϊκότερους όρους αν μου επιτρέπετε διαπλοκής, σημαίνει ότι είναι λιγότεροι οι παίχτες άρα λιγότερες φωνές, άρα λιγότερες δουλειές, δημιουργείται μία ολιγοπωλιακή αγορά για την οποία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πλαίσιο στην Ελλάδα έτσι όπως είναι σήμερα.

Άρα έχουμε το θέμα του πλουραλισμού και το θέμα της απασχόλησης το οποίο βάζετε αυτή τη στιγμή στη συζήτησή μας. Λιγότερες φωνές είπατε και λιγότερες δουλειές. Πλουραλισμός, ο κάθε σταθμός από μόνος του υποχρεούται με βάση το Σύνταγμα κατ’ αρχήν να μην προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα, να μην εκπέμπει μηνύματα μίσους και να παρουσιάζει αντικειμενικά τα γεγονότα. Άρα λοιπόν ο κάθε σταθμός από μόνος του ανεξαρτήτως του αριθμού τους θα πρέπει να έχει μία αντικειμενικότητα για να διασφαλίζει. Παράδειγμα έχει χιλιοειπωθεί , ήταν το περσινό δημοψήφισμα που ο αριθμός των αδειών κάθε άλλο παρά διασφάλισε την αντικειμενική παρουσίαση των απόψεων. Εργασία τώρα λοιπόν και απασχόληση. Όταν κα Κοσιώνη ο ομιλών και η κυβέρνηση συλλογικά προέβλεψε ρύθμιση στον 4339 τον ελάχιστο αριθμό απασχόλησης των 400 ατόμων πλήρους απασχόλησης, ξέρετε ποιο ήταν το επιχείρημα της ΕΙΤΗΣΕΕ της ένωσης των ιδιοκτητών των καναλιών, ότι παραβιάζουμε το διευθυντικό δικαίωμα κι ότι παρεμβαίνουμε παραπάνω απ’ όσο πρέπει τη δυνατότητα του επιχειρηματία να απασχολεί ή να μην απασχολεί κόσμο. Εδώ όμως ακριβώς έρχεται το Σύνταγμά μας να πει ότι οι τηλεοπτικές επιχειρήσεις δεν είναι σαν όλες τις άλλες ακριβώς διότι υπάρχει κατά το άρθρο 15 ο άμεσος έλεγχος του κράτους και εκεί πρέπει να μπαίνουν όρια. Στα κανάλια εθνικής εμβέλειας…

Κ. Υπουργέ…

Να πω μία στιγμή για τους εργαζόμενους;

Ναι, να πείτε. Αλλά ξέρετε και οι υπολογισμοί σας 4Χ4 16 πάλι δεν βγαίνανε, άκουσα από τον κ. Τζανακόπουλο πριν στον ΑΝΤ1 ότι θα λάβετε μέριμνα να απορροφηθούν οι εργαζόμενοι των καναλιών που θα κλείσουν από τα κανάλια που θα επιβιώσουν. Δηλαδή τι θα πείτε; Θα πείτε στον Κυριακό, στον Αλαφούζο θα προσλάβεις και άλλους τόσους; Έχετε την εντύπωση ότι μπορεί ένα σχήμα να απορροφήσει διπλάσιο αριθμό εργαζομένων; Που συμβαίνει αυτό;

Τα κανάλια τα βιώσιμα καταρχήν θα μπορούν να αυξήσουν την απασχόληση τους πάνω από τετρακόσια και αν γίνουν παραγωγικά και περάσουν και στην παραγωγή προγραμμάτων η οποία γνωρίζετε και εσείς όντας ούσα στην τηλεοπτική αγορά ότι έχει πέσει δραματικά τα τελευταία χρόνια. Άρα λοιπόν υπάρχουν όλες οι δυνατότητες αυτή τη στιγμή η διαρκώς μειούμενη απασχόληση στα κανάλια εθνικής εμβέλειας να σταματήσει να είναι μειούμενη, να μπει ένα φρένο. Και θα σας έλεγα και το εξής, ξέρετε εμείς δεν νομοθετούμε για να προασπίσουμε το επιχειρηματικό συμφέρον του ενός ή του άλλου επιχειρηματία. Δυστυχώς κάποιοι, οι αποτυχόντες στο διαγωνισμό, βάζουν μπροστά τους εργαζόμενους ενώ θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε επιχειρηματικές επιλογές που διασώζουν τις θέσεις εργασίας.

Μάλιστα. Λοιπόν θέλω λίγο να βάλουμε μια σειρά στα πράγματα που έχουν απομείνει να συζητήσουμε, γιατί είναι αρκετά και δε θέλω να χάσουμε το χρόνο. Εγώ δεν έχω ακόμη λάβει απάντηση από εσάς κ. Παππά στο γιατί δεν περιμένατε το Συμβούλιο της Επικρατείας να βγάλει μία απόφαση, ούτως ώστε να μη χρειάζεται περίπου είκοσι λεπτά που είμαστε εδώ να συζητάμε όλα όσα συζητάμε. Γιατί δεν θέλετε ένα καθαρό πεδίο να κινηθείτε;

Κοιτάξτε, οι αποφάσεις της διοίκησης αλίμονο αν περιμένανε τις τελεσίδικες αποφάσεις του ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου. Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ.

Ναι αλλά εδώ προκλήθηκε μια θύελλα, άρα θα μπορούσατε να περιμένετε την απάντηση του ΣΤΕ, εάν δικαιώσει το νόμο σας να κλείσετε και στόματα και να κινηθείτε.

Αυτό είναι ένα επιχείρημα πραγματικά, το οποίο, εσείς καλά κάνετε και με ρωτάτε, το καταθέτει στο τραπέζι της συζήτησης η ΝΔ, που κατά το θεσμικό της ρόλο μας αντιπολιτεύεται.

Όχι μόνο και άλλα κόμματα.

Ναι εντάξει.

Όχι γιατί γίνονται περίεργοι συνειρμοί έτσι όπως το θέτετε.

Όχι κανένας συνειρμός. Πρώτη η ΝΔ νομίζω το κόμισε. Αλλά εν πάση περιπτώσει η ουσία είναι ότι το χειρότερο που εμείς είχαμε να κάνουμε, είναι να αδρανήσουμε. Αν εμείς είχαμε αδρανήσει νομίζω ότι τώρα θα ήταν μία υπόθεση, η οποία θα είχε παγιωθεί και θα είχαν ξεχαστεί οι εξελίξεις.

Ξέρετε τι λένε πολλοί σήμερα με αφορμή αυτή τη νέα προσπάθεια για συγκρότηση του ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου; Ότι τώρα το ξαναφέρνετε το θέμα, σας το λέω ανοιχτά έτσι όπως κυκλοφορεί και εσείς το έχετε ακούσει και είμαι σίγουρη και πολύς κόσμος που έτσι ψάχνει και διαβάζει, ότι θέλατε τώρα να συγκροτηθεί το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο έτσι ώστε να του πετάξετε το μουντζούρη να κλείσει αυτό τα κανάλια.

Όχι καθόλου, με συγχωρείτε, εδώ πέρα εμείς θα ολοκληρώσουμε τη διαγωνιστική διαδικασία, η οποία διαγωνιστική διαδικασία δεν είναι μόνο η μέρα της δημοπρασίας είναι όλη η προετοιμασία, είναι ο έλεγχος ο εξοντωτικός των φακέλων που υποβλήθηκαν για τον διαγωνισμό και είναι και η διαδικασία της μετάβασης στο νέο τηλεοπτικό πεδίο.

Λοιπόν για να έρθουμε στη μετάβαση. Περιμένουμε μία τροπολογία.

Μάλιστα.

Πείτε μου αν αυτή η τροπολογία θα είναι η ίδια με αυτή που ήρθε προχθές και αποσύρθηκε και πότε θα έρθει.

Να σας πω. Εμείς έχουμε αποδείξει και θα σας καλούσα έτσι κάποια στιγμή να γυρίσετε να δείτε τα πρακτικά της Βουλής όταν συζητούσαμε το σχετικό νόμο, ότι κάνουμε πάντα προσπάθειες να υπάρχουν ευρύτερες συναινέσεις. Όταν ψηφίζαμε το σχετικό νόμο, κόμματα της αντιπολίτευσης ψηφίσανε τα περισσότερα άρθρα που αφορούν το διαγωνισμό. Έτσι λοιπόν και τώρα είμαστε διατεθειμένοι εάν υπάρχουν ιδέες για βελτίωση να τις λάβουμε σοβαρά υπόψη αλλά αυτό που δεν μπορεί να γίνει είναι τώρα που ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία να κάτσουμε εμείς στα αυγά.

Προτάσεις για βελτιώσεις σε πιο πεδίο δέχεστε; Ας πούμε στο πενθήμερο που δίνετε προκειμένου να κλείσει ένας τηλεοπτικός σταθμός;

Νομίζω ότι θα μπορούσε να προκληθεί ένας πολύ δημιουργικός διάλογος αν ξεκινήσει μία σοβαρή συζήτηση. Είναι κάτι που μας αφορά όλους. Θεωρώ ότι είναι προς το συμφέρον όχι της δικής μου παράταξης, όχι της δικής μας κυβέρνησης αλλά συνολικά του πολιτικού συστήματος να σταλεί ένα μήνυμα ενότητας του πολιτικού κόσμου και μέσα από ένα διάλογο να καταλήξουμε στο τρόπο, με τον οποίο θα μεταβούμε στην επόμενη μέρα της τηλεόρασης.

Άρα κ. Παππά αν καταλαβαίνω καλά δηλώνετε ανοιχτός, αφήνετε ανοιχτό το ενδεχόμενο, όπως λέμε εμείς οι δημοσιογράφοι, αυτή η νέα τροπολογία να έρθει προβλέποντας ένα άλλο χρονικό διάστημα για την μετάβαση.

Αφήνω ανοιχτό το ενδεχόμενο να κάνουμε αλλαγές, οι οποίες θα διαμορφώσουν ευρύτερες συναινέσεις, που σημαίνει, βέβαια να σας πω την αλήθεια νομίζω ότι παραβιάζουμε ανοιχτές θύρες και εσείς που με ρωτάτε και εγώ που απαντώ γιατί; Διότι μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο…

Όχι εσείς έχετε το μαχαίρι, εσείς έχετε και το πεπόνι.

Όχι δεν είναι έτσι και έχουμε δείξει νομίζω ότι εξαντλούμε κάθε περιθώριο συναίνεσης. Διότι θα είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις και ιδέες μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο που θα ψηφιστεί η τροπολογία. Είναι σαφές.

Ωραία αν έρθουν λοιπόν και σας προτείνουν το μαύρο να πέσει μόνο όταν έρθει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και εφόσον αυτή η απόφαση δικαιώνει το νόμο σας.

Αυτό δεν μπορεί να νομοθετηθεί. Δεν μπορεί να νομοθετηθεί μία τέτοια διάταξη. Οι διατάξεις νομοθετούνται.

Τότε περιμένετε τη συναίνεση ποιού κόμματος ακριβώς στο να πέσει μαύρο στα κανάλια για ένα νόμο, τον οποίο δεν αποδέχονται;

Όλοι μπορούν να συναινέσουν εάν σκεφτούν λογικά, εάν καταλάβουν ότι πρέπει να σταματήσουν να δίνουν μάχες οπισθοφυλακών, να καταλάβουν ότι το δημόσιο έχει ήδη επωφεληθεί πάρα πολύ από τη διεξαγωγή του διαγωνισμού αυτού και να πάμε μαζί παρακάτω για να δούμε πως θα γίνουν και βιώσιμα σχήματα, τα οποία θα μπορούν να δίνουν στον Έλληνα πολίτη το πρόγραμμα που δικαιούται.

Κύριε Υπουργέ το πρωί μιλήσατε τηλεφωνικά στην ΕΡΤ και είπατε εκεί στους συναδέλφους μας το εξής, ότι αν ο νόμος κριθεί αντισυνταγματικός τότε γυρίζουμε πίσω στο παλαιό καθεστώς ανομίας, κάπως έτσι το είπατε. Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι η κυβέρνηση σας παραιτείται των προσπαθειών εξυγίανσης του τηλεοπτικού τοπίου; Δηλαδή αν ο νόμος κριθεί αντισυνταγματικός να μην περιμένουμε από σας να τον πάρετε το νόμο πίσω στο υπουργείο σας, να τον θεραπεύσετε όπως λένε στη νομική γλώσσα και να τον ξαναστείλετε στη Βουλή;

Υπάρχουν δύο ζητήματα που είναι στον πυρήνα αυτής της δικαστικής διαδικασίας, ο αριθμός των αδειών και το ζήτημα των αρμοδιοτήτων. Το ζήτημα των αρμοδιοτήτων δεν αφορά το νόμο, τον οποίο ψηφίσαμε τον περασμένο Οκτώβρη, αφορά τις πρόσθετες ρυθμίσεις τις οποίες κάναμε για τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού. Εάν αυτός ο διαγωνισμός ακυρωθεί, εάν το δημόσιο υποχρεωθεί αυτά τα διακόσια εξήντα εκατομμύρια να τα επιστρέψει στους υπερθεματιστές γυρίζουμε σε αυτό που λέμε το status quo ante.

Ναι και μετά τι είναι, μετά τι κάνετε; Μετά αναλαμβάνετε νέα πρωτοβουλία, μετά λέτε ελάτε να φτιάξουμε το ΕΣΡ άρα δικαιώνετε τη στάση της ΝΔ να κάνει αυτό το διαγωνισμό;

Κυρία Κοσιώνη η ανάγκη για να συγκροτηθεί Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ήταν είναι και θα είναι εκεί και θα την υπηρετούμε συστηματικά.

Μάλιστα.

Ο πρόεδρος της Βουλής ο κ. Βούτσης έχει αποδείξει ότι η κυβερνητική ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία αυτή το εννοεί και σε αυτή την κατάσταση θα συνεχίσουμε.

Ο κ. Βούτσης θα κάνει αυτό. Εσείς τι θα κάνετε;

Τι εννοείτε; Τι μπορώ να κάνω εγώ; Εάν αυτός ο νόμος και αυτός ο διαγωνισμός κριθεί αντισυνταγματικός.

Θα κάνετε άλλο διαγωνισμό; Είναι απλό το ερώτημα.

Πώς θα κάνω διαγωνισμό; Αν έχει πέσει η μεταφορά των αρμοδιοτήτων.

Δηλαδή ή αυτό ή τίποτα;

Ακούστε με κ. Κοσιώνη σας παρακαλώ. Τι θα μπορούσα να κάνω πείτε μου.

Έχω φιλοξενήσει πολλούς Υπουργούς εδώ πέρα που οι νόμοι τους έχουν κριθεί αντισυνταγματικοί, τους έχουν πάρει πίσω, τους έχουν ξαναδουλέψει, τους έχουν ξανακαταθέσει.

Αν όμως υπάρχει μία απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που τους αφαιρεί την αρμοδιότητα για να διεξάγουν ένα διαγωνισμό τι θα κάνανε;

Άρα μετά θα έρθει ένα Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο και θα τραβήξει το δρόμο προς ένα νέο διαγωνισμό, αυτό λέτε.

Νομίζω ότι συζητάμε για τα αυτονόητα, διότι αν πέσει αυτός ο διαγωνισμός γυρνάμε στην προτεραία κατάσταση και Θεός ξέρει πότε και αν..

Και με τις εταιρίες που έχουν συμμετάσχει σε αυτό το διαγωνισμό τι θα γίνει; Θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους;

Αυτό σας λέω ο διαγωνισμός αυτός δεν θα έχει καμία νομική βάση.

Θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους δηλαδή.

Νομίζω ότι αν κινηθούν δικαστικά.

Και οι νεοεισερχόμενοι οι οποίοι έχουν μπει σε μία διαδικασία, έχουν κάνει κόπο, έχουν πληρώσει δεν θα έχουν άδεια;

Αυτό θα είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα πραγματικά.

Μάλιστα. Τώρα θέλω να έρθουμε και στο θέμα της δικαιοσύνης γιατί έχει προκληθεί πολύ μεγάλος θόρυβος κ. Υπουργέ και όλα αυτά σχετίζονται μεταξύ τους. Υπήρξε η πειθαρχική δίωξη σε βάρος ενός ανώτατου δικαστή, που συμμετέχει στην ολομέλεια του ΣΤΕ, αντιπρόεδρος του ΣΤΕ με αφορμή ένα δημοσίευμα που αφορούσε στην προσωπική του ζωή, το οποίο στη συνέχεια..

Όχι δεν είναι ακριβές αυτό. Το πειθαρχικό του δεν αφορά καθόλου τις πτυχές, τις οποίες μόλις αναφέρατε και οι οποίες..

Να το πω αλλιώς;

Όχι, να είμαστε ακριβείς.

Το πειθαρχικό του στηρίχθηκε σε ένα δημοσίευμα;

Το πειθαρχικό του δεν αφορά καθόλου πτυχές της προσωπικής του ζωής.

Είναι άμεσα συσχετιζόμενο όπως γνωρίζετε πολύ καλά.

Όχι. Θα μου επιτρέψετε να σας πω πως όχι.

Το θέμα αυτό με τα προσωπικά δεδομένα που βγήκαν στη φόρα.

Όχι και δεν θα έπρεπε να γίνεται και αντικείμενο διαλόγου. Τα προσωπικά δεδομένα και η προσωπική ζωή είναι απαραβίαστα πράγματα.

Αυτό σε ποιόν το απευθύνετε τώρα;

Σε όλους μας, όλοι όσοι έχουμε δημόσιο βήμα.

Και στην Αυγή φαντάζομαι.

Η Αυγή δεν έκανε καμία αναφορά στην προσωπική του ζωή και σας καλώ να δείτε το δημοσίευμα, καμία απολύτως αναφορά.

Έκανε αναφορά στο όνομα, το οποίο δεν γνωρίζαμε ως τότε όμως.

Όχι κάνετε λάθος. Το όνομα στην Αυγή δημοσιεύτηκε την Τρίτη και τη Δευτέρα υπάρχει ερώτηση στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, όπου αναφέρεται ρητά το όνομα.

Κύριε Παππά εδώ υπάρχει μία περίεργη σύμπτωση.

Ναι πείτε μου.

Υπάρχει ένα δημοσίευμα, ξεκινά από τον ηλεκτρονικό τύπο, αναπαράγεται στη συνέχεια, ας μην διαφωνήσουμε στα επιμέρους, στις λεπτομέρειες. Νομίζω καταλαβαινόμαστε.

Όχι, έχει σημασία. Ξέρετε γιατί, όμως, στενοχωριέμαι, διότι η εφημερίδα το Βήμα έκανε αναφορά ακριβώς στην προσωπική ζωή του εν λόγω. δεν έχει απασχολήσει αυτό τα πυρά της αντιπολίτευσης εναντίον μας.

Δεν το γνωρίζω, αν το έκανε κακώς το έκανε.

Λοιπόν την Κυριακή σας το λέω εγώ.

Δεν το γνωρίζω αυτό που μου λέτε. Σας το λέω ειλικρινά δεν το γνωρίζω.

Και το έκανε και μάλιστα ισχυρίστηκε το ρεπορτάζ το συγκεκριμένο της εφημερίδας το Βήμα, το οποίο έχει μία συγκεκριμένη πρακτική, ας μη μπούμε σε αυτό- ότι ο εν λόγω δικαστής είχε εναντιωθεί στη συνταγματικότητα του νόμου μας.

Να έρθουμε όμως στον πυρήνα του προβλήματος που έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Αυτός ο άνθρωπος συμμετέχει στην ολομέλεια του ΣτΕ που κρίνει το νόμο σας. Μια μέρα πριν συνεδριάσει έρχεται η πειθαρχική του δίωξη με εντολή του κ. Παρασκευόπουλου, ο οποίος κ. Παρασκευόπουλος έχει στηριχθεί σε δημοσιεύματα τα οποία με τη σειρά τους έχουν στηριχθεί σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και έχουν διαρρεύσει. Ο ίδιος ο κ. Παρασκευόπουλος έρχεται σήμερα και διατάσσει έρευνα. Σας φαίνεται κανονικό αυτό; Αν δεν ήσασταν Υπουργός και ήσασταν στην αντιπολίτευση και το παρακολουθούσατε δεν θα σας φαινόταν περίεργο;

Ο Υπουργός κινήθηκε ακριβώς μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των καθηκόντων του. Όταν αυτή η υπόθεση η οποία απ’ ότι φαίνεται ήταν γνωστή από παλαιότερα αλλά αφορούσε στοιχεία τα οποία ήταν μάλλον παρανόμως κτηθέντα τη στιγμή που υπήρξε δημοσιότητα και κοινοβουλευτικός έλεγχος δεν είχε απολύτως καμία άλλη επιλογή παρά να εκκινήσει την διαδικασία.

Αγνοώντας τη λεπτότητα της συγκυρίας;

Θα ήταν εγκαλούμενος εάν δεν το έκανε κα. Κοσιώνη. Θέλω να παρακαλέσω και εσάς και τους άλλους δημοσιογράφους να μιλάμε για την ουσία της υπόθεσης. Η ουσία της υπόθεσης είναι ότι το πειθαρχικό αφορά την υπόθεση της παραβίασης των κανόνων των εξετάσεων των δικαστών.

Με ποια αφορμή κ. Παππά κινήθηκε η διαδικασία;

Υπήρξε δημοσιότητα η οποία ξεκίνησε και πυροδοτήθηκε από πολύ συγκεκριμένα κέντρα

Αθώα λέτε ξέσπασε λίγο πριν τη συζήτηση του ΣτΕ; Ξέρετε εσάς δεν συμφέρει αυτό.

Καθόλου αθώα! Αμέτρητα ρεπορτάζ έχουμε δει για το ποιος είναι ο βίος του Α ή του Β δικαστικού λειτουργού ή ακόμα και του Προέδρου του ΣτΕ ή τι συνέβη στο Κολωνάκι τάχα μου-τάχα μου μία μέρα που πέρναγε. Επιφυλλίδες, editorials το ένα πίσω από το άλλο. Ζούμε λοιπόν στον κυκεώνα τέτοιου τύπου πιέσεων στους δικαστές.

Μισό λεπτό, ποιοι ασκούν πιέσεις στους δικαστές;

Αυτοί που έχουν έννομο συμφέρον να κινηθούν οι δικαστές με βάση τα δικά τους συμφέροντα.

Ποιοι; Οι επιχειρηματίες των media; Δηλαδή λέτε αυτή τη στιγμή δημοσίως ότι είναι ευάλωτοι σε πιέσεις επιχειρηματιών οι δικαστές.

Όχι, δεν είπα ότι είναι ευάλωτοι. Πιέσεις μπορεί να δέχονται αλλά δεν τις αποδέχονται. Λέω ότι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες των ΜΜΕ έχουν επιλέξει την οδό της δημόσιας άσκησης πιέσεων στους δικαστικούς λειτουργούς.

Να σας ρωτήσω κάτι κ. Υπουργέ. Γιατί οι δικαστές πιέζονται από τα δελτία ειδήσεων ή από τους δημοσιολογούντες που όπως λέτε θίγονται τα συμφέροντά τους και δεν πιέζονται από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ο οποίος χαρακτήρισε σχεδόν αδιανόητο να βγάλει κάποια άλλη απόφαση από αυτή που περιμένει το ΣτΕ.

Κοιτάξτε να δείτε, εδώ πέρα έχουν γίνει πολιτικές αξιολογήσεις για το που μπορεί να πάει η απόφαση. Κατά τη ίδια λογική θα έπρεπε να πούμε και ότι όλες οι τοποθετήσεις των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίες λένε ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός, θα πέσει, θα γίνει ο τάφος μας, θα γίνει το ένα, θα γίνει το άλλο, θα γίνει το τρίτο ….

Καλά και εσείς ως αντιπολίτευση λέγατε ότι είναι αντισυνταγματικός ο ΕΝΦΙΑ, αντισυνταγματικές οι περικοπές, παρεμβαίνατε στη δικαιοσύνη τότε;

Άρα λοιπόν ας κρατήσουμε χαμηλούς τόνους ως προς αυτό αλλά είναι νομίζω σαφές και το έχει δει και ο ελληνικός λαός . Εσείς νομίζετε ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή δελτία ειδήσεων που κάθε άλλο παρά δελτία ειδήσεων είναι; Ας μην τα ξαναπώ. Τα χω πει και τα ονόματα, δεν είμαι από τους ανθρώπους που θα διστάσουν να ονοματίσουν αν χρειαστεί αλλά είναι σαφές και στα μάτια του ελληνικού λαού μπροστά παίζεται το θέατρο του παραλόγου.

Εντάξει, ξέρετε και τα δελτία ειδήσεων τώρα που λέτε καταγράφουν ένα θέατρο του παραλόγου από τη δική τους οπτική που αφορά τις κινήσεις της δικής σας Κυβέρνησης. Μην περιμένετε ένα κανάλι που κλείνει να μην αντιδράσει αυτή τη στιγμή σε ένα νόμο, ο οποίος δέχεται αμφισβήτηση από πάρα πολλές πλευρές.

Ένα κανάλι το οποίο οφείλει να έχει άδεια για να εκπέμπει, ο επιχειρηματίας του οφείλει να έχει τρόπο να σώσει και τις θέσεις εργασίας.

Να επιστρέψουμε στο θέμα της δικαιοσύνης για να το κλείσουμε κιόλας. Επειδή αναφερθήκατε και πριν στη δημοσιότητα της οποίας τυγχάνει και ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΣτΕ, εγώ δεν θα κομίσω γλαύκα τώρα, λίγο πολύ όλα αυτά συζητιούνται. Με κάθε διακριτικότητα και προσοχή όμως θέλω να σας πω ότι είναι διάχυτη η καχυποψία το τελευταίο διάστημα και έρχεται και ως απόρροια μιας διαδοχής συμπτώσεων. Λέγεται λοιπόν -και αυτό σας το λέω ανοιχτά- ότι ο κ. Σακελλαρίου επειδή εσείς τον διορίσατε τυγχάνει και της εύνοιά σας και αυτό εντάθηκε και από τις δηλώσεις που ο ίδιος έκανε μετά από αυτή την περίφημη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου που συζήτησαν για τους μισθούς, που ο ίδιος είπε και για το πόσο πρέπει να αφουγκράζεται ένας δικαστής το κοινωνικό κλίμα και να παίρνει αποφάσεις. Υπάρχει λοιπόν από κάποιους η υπόνοια και εκφράζεται δημοσίως ότι ίσως ο κ. Σακελλαρίου χρονοτριβεί προκειμένου να δημιουργηθούν τετελεσμένα, να δημιουργηθεί νέα κατάσταση πραγμάτων και έτσι να περάσει το πράγμα στα ψιλά. Αυτό πως το σχολιάζετε;

Τώρα είδα και μια δήλωση του κ. Φορτσάκη στη Βουλή, την οποία τη θεωρώ απαράδεκτη. Είπε ότι οι δικαστές κάνουν διακοπές και δεν συνεδριάζουν. Πρέπει να πούμε στους τηλεθεατές ότι είχαμε 75 δικόγραφα με τα οποία ασχολήθηκαν μέσα στο καλοκαίρι οι δικαστές. Ασχολήθηκαν ασταμάτητα με την υπόθεση αυτή.

Για τη συγκεκριμένη αναφορά -για τον Πρόεδρο του ΣτΕ- δεν θα ήθελα να κάνω κανένα σχόλιο. Θέλω να πω ότι τηρήθηκαν οι από το σύνταγμα προβλεπόμενες διατάξεις για τον ορισμό της ηγεσίας των δικαστηρίων και πέραν τούτου ουδέν.

Γυρνώντας τον χρόνο πίσω κ. Παππά , οι χειρισμοί σας σε αυτό το θέμα που λέγεται τηλεοπτικές άδειες θέλω να μου πείτε με το χέρι στην καρδιά αν θα ήταν οι ίδιοι με ευτούς που κάνατε μέχρι σήμερα.

Νομίζω ότι θα έπρεπε ενδεχομένως λίγο πιο γρήγορα να διαβλέψουμε την μεθοδευμένη άρνηση της ΝΔ για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Είναι μια ιστορία που έχει ταλαιπωρήσει και την πολιτική ζωή και μας έχει βάλει όλους σε σκέψεις. Νομίζω όμως πως έχει καταλάβει και ο ελληνικός λαός πως πρόκειται για μια πάρα πολύ μεγάλη τομή. Είναι μια τομή η οποία ακριβώς αντιστρέφει το βέλος της προτεραιότητας. Δυστυχώς κα. Κοσιώνη στην Ελλάδα τα συμφέροντα τα ιδιωτικά είχαν κάμψει το δημόσιο συμφέρον όπως αυτό το αντιλαμβάνεται η κάθε φορά εκλεγμένη κυβέρνηση.

Ήτανε στρέβλωση της τηλεοπτικής αγοράς να είναι οι πάροχοι περιεχομένου και πάροχοι δικτύου. Εν πάση περιπτώσει η τερατώδης στρέβλωση της μη αδειοδότησης και η σκιώδης αλληλεξάρτηση επιτέλους πάει στο πλάι, πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά.

Εάν το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο σας κ. Παππά, εσείς έχετε θέση στο Υπουργείο Επικρατείας;

Τι εννοείτε;

Θα παραιτηθείτε, θα είναι μια προσωπική σας ήττα, θα πείτε στον Πρωθυπουργό ‘τα θαλάσσωσα , φεύγω’ . Απλό είναι.

Εγώ θεωρώ ότι ειδικά στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών έχουμε σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και δεν μιλάω για τον εαυτό μου. Μιλάω για τους αμέτρητους ανθρώπους οι οποίοι πραγματικά έβαλαν υπερπροσπάθεια για να ολοκληρωθεί αυτή η ιστορία και νομίζω ότι είμαστε δικαιωμένοι και στην συνείδηση του ελληνικού λαού και θα δικαιωθούμε στο ανώτατο συνταγματικό δικαστήριο.

Μήπως κάνετε παρέμβαση στη δικαιοσύνη τώρα, με αυτό που λέτε;

Τι εννοείτε; Ωραία. Θα το κρατήσω λοιπόν. Θα πω ότι μέχρι τώρα όλα τα ασφαλιστικά μέτρα των τηλεοπτικών σταθμών έχουν απορριφθεί.

Εντάξει, αυτό δεν είναι απόφαση. Θέμα εκλογών στην περίπτωση που η έκβαση δεν είναι αυτή που περιμένετε ;

Κοιτάξτε, εκλογές ζητάει η ΝΔ εδώ και τόσο καιρό. Δε νομίζω ότι υπάρχει λόγος να συμβεί κάτι τέτοιο. Οι εκλογές ξέρετε συμβαίνουν όταν χάνεις την κοινοβουλευτική πλειοψηφία!

Δύο τελευταία ερωτήματα.

Ένα, αν θέλετε να το απευθύνετε και στους δικαστές και στις ενώσεις που χθες έβγαλαν αυτές τις πολύ σκληρές ανακοινώσεις και τους εργαζόμενους. Σε ασυνήθιστα οξείς τόνους χτες μίλησαν για πολιτικές παρεμβάσεις, για πρακτικές που παραπέμπουν σε φασιστικά καθεστώτα. Θέλετε να απαντήσετε κάτι;

Τα είδα. Όχι, δεν θα ήθελα να το σχολιάσω αυτό. Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο 2 μηνών όπου εξελίσσονται τέτοια γεγονότα. Καλό είναι όλοι να αποφεύγουμε τις ακραίες εκφράσεις, να κοιτάμε να προασπίζουμε αυτά που πρέπει ο καθένας από τη θέση του και είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι πάμε σε μια καινούρια μέρα όπου τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα και η εμπιστοσύνη μεταξύ των θεσμών της πολιτείας θα βελτιωθεί.

Στους συναδέλφους μου που αγωνιούν και σας παρακολουθούν τώρα; Δεν κάνουμε εμπόριο ευαισθησίας. Είπατε πριν ότι ‘και εγώ θα μπορούσα να είμαι στη θέση τους’. Το γεγονός ότι δεν είστε στη θέση τους δεν με εμποδίζει από το να σας κάνω όλες τις ερωτήσεις και να σας φέρνω ενώπιον αυτών των συναδέλφων μου. Είναι δύσκολες εποχές ξέρετε κ. Υπουργέ. Βλέπω ανθρώπους ,άλλοι έχουν τις οικογένειες και τα παιδιά τους, υπάρχουν ζευγάρια που δουλεύουν στον ίδιο σταθμό -ο ένας στον ένα σταθμό που κλείνει και ο άλλος στον άλλο που κλείνει-, υπάρχουν μονογονεϊκές οικογένειες και εσείς τους λέτε περίπου ‘περιμένετε και μπορεί να απορροφηθείτε από κάποιες συμπράξεις που πιθανώς να γίνουν και αύριο μεθαύριο μπορεί να φτιάξουν τα πράγματα επειδή είναι τέσσερις και μοιράζονται την πίτα σε μεγαλύτερα κομμάτια’.

Η Ελλάδα έχει χάσει γύρω στο 1.5 εκατομμύριο θέσεις εργασίας.

Και αυτό τι σημαίνει;

Σημαίνει το εξής. Πρέπει όπου μπορεί η πολιτεία να παρεμβαίνει για να προστατεύσει τις θέσεις εργασίας. Αυτό κάνει και η δική μας παρέμβαση. Ποια θέση εργασίας ήταν διασφαλισμένη εάν αφήναμε εμείς να ξεχειλώνει το παράτυπο καθεστώς των υπερχρεωμένων τηλεοπτικών σταθμών, των μη βιώσιμων τηλεοπτικών σταθμών ; Τώρα ερχόμαστε αυτή τη στιγμή και υποκριτικά αφού οι ίδιοι μας λέγανε αυτό το νούμερο 400 βγάλτε το από το νόμο, είναι παράβαση του διευθυντικού δικαιώματος.

κ. Υπουργέ ο ΣΚΑΙ έχει αυτή τη στιγμή 500 εργαζόμενους.

Πάρα πολύ θα χαρούμε όλοι να τους κάνει 600 και 700.

Πόσους πιστεύετε μπορεί να τους κάνει;

Μπορεί να τους αυξήσει. Εάν καθαρίσει το τηλεοπτικό τοπίο, εάν προχωρήσουμε και στις άλλες μεταρρυθμίσεις με την ηλεκτρονική πλατφόρμα για την αγορά του διαφημιστικού χρόνου πραγματικά νομίζω ότι μπορούνε και οι πόροι των σταθμών …

Άρα αυτή είναι η απάντηση σας στον κόσμο που θα απολυθεί; Περιμένετε όταν ο ΣΚΑΙ μεγαλώσει να πάρει άλλους 200;

Η απάντησή μου στον κόσμο που κινδυνεύει αυτή τη στιγμή είναι πως κινδυνεύει λόγω επιχειρηματικών επιλογών που επιμένουν να μην κάνουν οι ιδιοκτήτες…

Και όχι λόγω του 4;

Όχι. Δεν κινδυνεύουν από αυτό διότι δεν υπήρχε καμία ρύθμιση και όλες οι θέσεις εργασίας στο τηλεοπτικό τοπίο ήταν επισφαλείς. Τώρα θα πάμε σε βιώσιμα σχήματα! Εν πάση περιπτώσει, εμείς δεν ήρθαμε εδώ για να προασπιστούμε τα συμφέροντα του ενός ή του άλλου ιδιοκτήτη. Αυτοί επέλεξαν να πάνε στο διαγωνισμό και να μην είναι υπερθεματιστές. Δεν είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε το δικαίωμά τους να έχουν πανελλαδική άδεια.