Μέγαρο Μαξίμου
  Ηρώδου Αττικού 19
  TK: 106 74 Αθήνα

  Τηλ: 210-33 85 241-244
  Φαξ: 210-33 85 274

  E-mail: ypep@primeminister.gr

 

 

Να ξεκινήσουμε κατ’ ευθείαν με τον Υπουργό Επικρατείας κο Νίκο Παππά, καλημέρα Υπουργέ.

Καλημέρα κα Χρονά, καλημέρα κε Σιαφάκα, καλημέρα στους ακροατές μας.

Καλημέρα κε Παππά να ξεκινήσουμε ευθύς αμέσως με τα ερωτήματα. Το ΣΤΕ έκανε αποδεκτές τις προσφυγές των καναλιών με ψήφους 16- 9 τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Και αν κατά την κρίση σας και αν κατά την κρίση σας αν σ’ αυτό το 16-9 έπαιξε ρόλο και το φορτισμένο κλίμα .

Κατ’ αρχήν σημαίνει ότι έγιναν παραδεκτές οι αιτιάσεις των καναλαρχών σημαίνει ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας τόσο καιρό συζητούσε για το αν πρέπει να μπει στην ουσία της υπόθεσης. Αποφάσισε ότι πρέπει να μπει στην ουσία της υπόθεσης για να συζητήσει. Με ρωτάτε αν έπαιξε ρόλο. Είναι προφανές ότι εδώ και πάρα πολύ καιρό εξελίσσεται ένα γαϊτανάκι πιέσεων τηλεοπτικών και άλλων προς τους δικαστικούς λειτουργούς. Αυτό δεν είναι καμία αποκάλυψη, είναι μία απλή παρατήρηση την οποία μπορεί να κάνει ο κάθε πολίτης εάν παρατηρεί τα δελτία ειδήσεων, τα οποία αναλόγως την περίπτωση διασύρουν ή αποθεώνουν δικαστικούς λειτουργούς. Είναι καλό για τη δημόσια συζήτηση νομίζω να απέχουμε από τις όποιες υπόνοιες που αφορούν την προσωπική ζωή οποιουδήποτε και να συζητάμε για την ουσία. Η Νέα Δημοκρατία αυτή τη στιγμή νομίζω ότι έχει πέσει σε μία διπλή παγίδα, έχει εγκλωβιστεί στη γραμμή μη συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης δηλαδή φεύγει και αποκλίνει από το κομματικό της καθήκον να δημιουργήσει συναινέσεις στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής ώστε να συγκροτηθεί Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και πολύ φοβάμαι ότι πολλοί στην Αξιωματική Αντιπολίτευση νομίζουν κι ευελπιστούν ότι αυτό που δεν κατάφεραν με την λαϊκή ψήφο μπορούν να το καταφέρουν δια των δικαστικών αποφάσεων. Δεν πρόκειται να συμβεί αυτό η Κυβέρνηση αυτή έχει δείξει ότι σέβεται τη δικαιοσύνη και τις αποφάσεις της με αυτές πορεύεται και στη βάση των ειλημμένων αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας και εν μέσω της δικαστικής βασάνου, θα σας έλεγα, και των δεκάδων αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων οι οποίες μέχρι στιγμής έχουν απορριφθεί πορευόμαστε και ολοκληρώσαμε έναν διαγωνισμό και είμαστε αυτή τη στιγμή στο τελικό στάδιο της έκδοσης των αδειών. Θα ήταν καλό και για τη Δημοκρατία και για τον διάλογο μας η Αξιωματική Αντιπολίτευση να προσαρμοστεί σ’ αυτήν την πραγματικότητα.

κε Υπουργέ το Συμβούλιο της Επικρατείας συνεδρίασε χτες με την απουσία δύο μελών του που αυτό μπορεί να συμβεί, επίσης είναι σε εξέλιξη μία πειθαρχική δίωξη εις βάρος ανώτερου μέλους του Συμβουλίου της Επικρατείας, γνωρίζετε βέβαια ότι αν έχουμε την απουσία δύο ακόμα μελών του τότε το Συμβούλιο της Επικρατείας θα πρέπει να διακόψει και να γίνει εξ’ αρχής όλη η διαδικασία, οπότε θα θέλαμε το σχόλιο σας επ’ αυτού, δεδομένου ότι είχαμε και μία πάρα πολύ σκληρή ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων καθώς και της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών οι οποίοι κάνουν λόγο για προσπάθεια εκβιασμού του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας.

Νομίζω ότι τοποθετήθηκα στην αρχή. Λέω ότι οποιοσδήποτε πολίτης παρακολουθεί στοιχειωδώς τις εξελίξεις θα δει ότι δελτία ειδήσεων τα οποία είχαν κυρίως ενασχόληση με την βιομηχανία θεάματος και το life style το λεγόμενο τώρα, έχουν πέσει με εμβρίθεια στο θέμα της αδειοδότησης των καναλιών και μάλιστα θα σας έλεγα ότι ασχολούνται και με συγκεκριμένες περιπτώσεις δικαστικών λειτουργών. Δεν ξέρω αν τα θυμόμαστε όλοι τα δημοσιεύματα προ πολύ λίγων ημερών σε σχέση με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας κι ότι υποτίθεται ότι πήγε μία βόλτα στο κέντρο της Αθήνας και αποδοκιμάστηκε και μία σειρά από τέτοια πράγματα. Είμαστε ενώπιον αυτών των εξελίξεων. Κατά τη γνώμη μου είναι ανήθικο αυτή τη στιγμή τις όποιες εξελίξεις και τα όποια γεγονότα να τα συνδέουν κάποιοι με πτυχές της προσωπικής ζωής του οποιουδήποτε. Αυτό πρέπει να μείνει έξω από τη συζήτηση, δεν αφορά κανέναν, ουδείς δικαιούται στη δημόσια συζήτηση να το ακουμπά και νομίζω ότι θα πρέπει με πνεύμα καλής πίστης και λειτουργίας να προσέλθουμε όλοι στις συνταγματικές μας υποχρεώσεις.

κε Παππά να παραλλάξουμε ένα πολύ παλιό ερώτημα «ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;» «ποιος εκβιάζει ποιον σ’ αυτόν τον τόπο;»

Αυτό είναι ένα ερώτημα το οποίο νομίζω ότι όλοι οι πολίτες διερωτώνται. Λέω δέχονται οι δικαστές πιέσεις από επιχειρηματικά συμφέροντα; Υπάρχουν πολιτικοί βραχίονες αυτών των συμφερόντων οι οποίοι επιθυμούν να παραμείνει το καθεστώς της ανομίας, της ασυδοσίας και της γκρίζας ζώνης στην ενημέρωση; Των ίδιων συμφερόντων που οδήγησαν την ΕΡΤ στο κλείσιμο για να μείνει έξω από τον διαγωνισμό για τον ψηφιακό πάροχο στη χώρα; Τότε που ο αέρας της χώρας υπεκλάπη με τρόπο δόλιο και σκοτεινό; Είναι προφανές ότι υπάρχουν αυτά τα συμφέροντα.

Αυτά τα συμφέροντα έχουν παρεισφρήσει στους κόλπους της δικαιοσύνης, το αφήνετε ανοιχτό;

Δεν κάνω καμία αποκάλυψη. Είναι σαφές ότι υπάρχουν δελτία ειδήσεων τα οποία δεν ασχολούνται με την ενημέρωση των πολιτών. Ασχολούνται με την προάσπιση των επιχειρηματικών συμφερόντων, των αποτυχόντων του διαγωνισμού. Και οι αποτυχόντες του διαγωνισμού έχουν αφιερώσει πάρα πολλές ώρες στοχοποιώντας συγκεκριμένους δικαστικούς λειτουργούς, νομίζω ότι είμαι απολύτως σαφής, αν χρειαστεί θα επανέλθουμε. Είναι όμως κάτι το οποίο εξελίσσεται μπροστά στα μάτια των πολιτών.

κε Υπουργέ εκτιμάτε, υπονοείτε ή λέτε με σαφήνεια –πείτε μου εσείς ποια είναι η σωστή διατύπωση- ότι συμφέροντα επιχειρηματικά προσπαθούν να επηρεάσουν τη δικαιοσύνη, όπως επίσης και η αντιπολίτευση προσπαθεί να επηρεάσει τη δικαιοσύνη; Μέσω δηλώσεων και δημοσιευμάτων;

Η αντιπολίτευση ούτως ή άλλως εδώ και καιρό διατείνεται ότι ο δικός μας ο Νόμος είναι αντισυνταγματικός και αυτό προφανώς είναι άλλη μία παρέμβαση στη δικαιοσύνη. Το πρόβλημα με την Αξιωματική Αντιπολίτευση είναι ότι εμφανίζεται συστηματικά ως ουραγός αυτών των συμφερόντων. Αντιλαμβάνεται και ο τελευταίος Έλληνας και η τελευταία Ελληνίδα ο κάθε άνθρωπος που κατοικεί σ’ αυτή την χώρα ότι διαταράσσεται μία ισορροπία κι ένα σύμπλεγμα συμφερόντων το οποίο άπλωνε τα πλοκάμια του σε όλες τις πτυχές της δημόσιας ζωής. Στους θεσμούς τους κράτους, στους θεσμούς της οικονομίας και αυτή του η εξουσία απέρρεε από το ουσιαστικό μονοπώλιο στην ενημέρωση των πολιτών. Αυτό το πράγμα σπάει και κυρίως θα σας έλεγα άλλαξε το παράδειγμα σχέσεων πολιτικής και οικονομικών συμφερόντων με το γεγονός ότι υποχρεώθηκαν να πληρώσουν γι αυτό που το Σύνταγμα μας προβλέπει. Τι προβλέπει το Σύνταγμά μας; Προβλέπει καθεστώς προηγούμενης άδειας για να έχει κάποιος τηλεοπτικό σταθμό. Το Σύνταγμά μας το αγνοούσαν οι κυβερνήσεις των προηγούμενων ετών. Δεν αναλάμβαναν τις ευθύνες τους και δεν αναλάμβαναν τις ευθύνες τους για να έχουν ένα εφήμερο πολιτικό χαϊδολόγημα εκ μέρους των καναλιών, τα οποία βρίσκονταν και στην αιχμή των σχέσεων εξουσίας τα προηγούμενα χρόνια.

κε Παππά, επειδή μιλάμε για την αντιπολίτευση, έχω μπροστά μου μία ανακοίνωση από την πλευρά της Ν.Δ., που λέει το εξής όχι μόνο η κυβέρνηση επιχειρεί να επηρεάσει τη δικαιοσύνη, αλλά και ότι υιοθετεί πρακτικές παρακράτους και επιχειρεί την ηθική εξόντωση δικαστών. Αυτή τη φράση την ακούσαμε και από τον κ. Βενιζέλο χθες. Θα ήθελα ένα σχόλιο.

Εντάξει. Νομίζω ότι έχει διαπιστώσει ο κάθε Έλληνας πολίτης ποιος λειτουργεί με λογικές παρακράτους, διότι εδώ έχει υπάρξει ένα τηλεοπτικό παρακράτος, το οποίο επιθυμούσε και επιθυμεί να επιβάλλει πολιτικές επιλογές και δικαστικές αποφάσεις. Η κυβέρνηση αυτή έχει υποστεί ανηλεή πόλεμο και εγώ προσωπικά για τις επιλογές αυτές που έχουμε κάνει, αλλά όσοι νομίζουν ότι εμείς θα κοντοσταθούμε ή θα σκεφτούμε να υποχωρήσουμε ενώπιον αυτού του τύπου των πιέσεων κάνουν λάθος. Και κάνουν λάθος, διότι δεν αντιλαμβάνονται στο μικρόκοσμο το τηλεοπτικό που ζουν ότι ο Έλληνας πολίτης βλέπει -ακόμα και πολίτες που έχουν δυσαρέσκεια με την κυβέρνηση μας, η οποία άπτεται άλλων πτυχών της πολιτικής μας- ακόμη και πολίτες, οι οποίοι γενικώς είναι δυσαρεστημένοι με την κυβερνητική πολιτική βλέπουν ότι σε αυτό το ζήτημα αυτή η κυβέρνηση δεν χαρίζεται σε κανέναν όσο ψηλά κι αν βρίσκεται. Δυστυχώς υπήρχε η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην Ελλάδα ότι οι νόμοι υπάρχουν για να εφαρμόζονται για τους όχι και τόσο ισχυρούς και ότι οι ισχυροί είχαν τη δυνατότητα τους νόμους είτε να τους κάμπτουν είτε να τους παρακάμπτουν. Ε, αυτό το πράγμα κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει.

Αυτή η κόντρα, αυτή η αντιπαράθεση, αυτή η αντίκρουση μέχρι που μπορεί να φτάσει; Ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει 2νομίζω και 3 φορές για μιντιακό πραξικόπημα. Θεωρείται ότι ο στόχος είναι αυτός; Η πτώση της κυβέρνησης;

Είναι νομίζω ρητά διατυπωμένο. Βεβαίως. Είναι μία μόνιμη επωδός σε κάθε ανακοίνωση της Ν.Δ. Το πρόβλημα σας εξηγώ και η θεσμική εκτροπή είναι ότι για να πετύχει αυτό το στόχο η αντιπολίτευση γίνεται ουρά συγκεκριμένων συμφερόντων, τα οποία θεωρούν ότι δια της πτώσης της κυβέρνησης θα διαφυλάξουν τα παρανόμως κτηθέντα δημόσια αγαθά τα οποία διαχειρίζονται και η αντιπολίτευση απλώς παρακολουθεί ασθμαίνοντας αυτά τα συμφέροντα και έρχεται να παπαγαλίσει το μεσημέρι όσα αυτά τα συμφέροντα εκστομίζουν το πρωί.

κε Υπουργέ για σήμερα είναι προγραμματισμένη η διάσκεψη Προέδρων προκειμένου να επιχειρηθεί η συγκρότηση του ΕΣΡ. Η Ν.Δ. επισήμως έχει πει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ, αν δεν αποσυρθεί ο νόμος σας. Βεβαίως, κάποια στελέχη έχουν εκφράσει λίγο πιο συναινετική διάθεση. Το θέμα είναι ότι σήμερα είναι να γίνει αυτή η κρίσιμη συνεδρίαση του ΕΣΡ και πώς, τι πιστεύετε, τι εκτιμάτε ότι θα γίνει τελικά. Επίσης υπάρχουν πληροφορίες ότι η τροπολογία, που είχατε καταθέσει την προηγούμενη Παρασκευή το βράδυ και απεσύρθη μετά την παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής, του κ. Βούτση που ζητούσε να προηγηθεί η συνεδρίαση, η Διάσκεψη Προέδρων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, ενδεχομένως να την επαναφέρετε εντός των ημερών.

Για το θέμα της τροπολογίας θα μου επιτρέψετε να τοποθετηθώ και εγώ και η κυβέρνηση συνολικά, αφού περαιωθεί και η προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ και εξαντληθεί οποιοδήποτε περιθώριο εξεύρεσης συναινέσεων. Νομίζω ότι η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Θα πρέπει να κάνει μία ύστατη προσπάθεια η Ν.Δ. Ενδεχομένως να ακούσει κάποια στελέχη της, τα οποία είναι πιο μετριοπαθή και να προστρέξει στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, ούτως ώστε να συγκροτηθεί ΕΣΡ. Ο Πρόεδρος της Βουλής, ο κ. Βούτσης, χειρίζεται το θέμα με τρόπο άψογο και είμαι βέβαιος ότι σε πνεύμα συνεννόησης για άλλη μια φορά θα εξευρεθεί μία πρόταση, η οποία θα είναι συναινετική και θα αφορά και ανθρώπους μάλιστα όλων των αποχρώσεων και των δυνατοτήτων, ούτως ώστε να μπορέσουμε να καταλήξουμε.

Αν δεν συμβεί αυτό; Πρακτικά τι σημαίνει αυτό;

Σωστή η ερώτηση. Κοιτάξτε να δείτε. Τα κράτη και οι κυβερνήσεις δεν μπορούν και δεν πρέπει να λειτουργούν εν κενώ. Δηλαδή αν κάτι ακραίο συμβαίνει, για παράδειγμα στο τηλεοπτικό χώρο, θα πρέπει η Πολιτεία με κάποιο τρόπο να μπορεί να κάνει αυτό που το Σύνταγμα προβλέπει. Να ασκεί δηλαδή τον έλεγχο ο οποίος παίρνει και το καθεστώς άδειας στα θέματα τα τηλεοπτικά. Νομίζω ότι η Ν.Δ. έχει ακολουθήσει ένα δρόμο ολισθηρό. Έχει εγκλωβιστεί και ενδεχομένως κάποιοι να αναζητούν και τρόπους απεγκλωβισμού από αυτή την καταστροφική γραμμή τις ώρες και τις ημέρες αυτές.

Με ποιο τρόπο κε Παππά; Μιλήσατε για απεγκλωβισμό.

Για τη Ν.Δ. από την καταστροφική και αδιέξοδη γραμμή της. Θέλω να το πω για άλλη μία φορά. Τι είχαμε εμείς να αντιμετωπίσουμε. Είχαμε ένα ΕΣΡ, το οποίο δεν είχε νόμιμη σύνθεση. Αυτό έλεγε η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, την οποία ζήτησα εγώ και έλαβα μετά τις αποτυχημένες πρώτες προσπάθειες από την προηγούμενη Βουλή για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Είχαμε τη νομική υποχρέωση, ηθική, συνταγματική υποχρέωση να προχωρήσουμε στην αδειοδότηση των καναλιών και μία αξιωματική αντιπολίτευση να ναρκοθετεί ανοιχτά, ρητά, δημόσια τη συγκρότηση της Ανεξάρτητης Αρχής ακριβώς για να μην αφήσει να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, με το οποίο είχε πάρα πολύ σοβαρές σχέσεις.

Πρακτικά κε Υπουργέ η σημερινή Διάσκεψη Προέδρων είναι η τελευταία προσπάθεια, απόπειρα που γίνεται για τη συγκρότηση ΕΣΡ;

Κα Χρονά, αυτό είναι μία ερώτηση που θα έπρεπε να απευθυνθεί στον Πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος είναι και καθ’ ύλην αρμόδιος. Εμείς έχουμε τη θεσμική ευθύνη να μένουμε διακριτικά έξω από αυτή τη συζήτηση, διότι η Διάσκεψη των Προέδρων και η συγκρότηση της Ανεξάρτητης Αρχής είναι αρμοδιότητα της Βουλής και νομίζω ότι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε σε σχέση με αυτό είναι να καταθέτουμε την αισιοδοξία μας και να καλούμε την αξιωματική αντιπολίτευση να ανταποκριθεί στα συνταγματικά της καθήκοντα.

κε Παππά, σε σχέση με το πρώτο ερώτημα μας ότι το ΣΤΕ έκανε αποδεκτές τις προσφυγές υπάρχουν σήμερα πρωτοσέλιδα αλλά και δηλώσεις και στελεχών της Ν.Δ. που περίπου έχουν προδικάσει ένα αποτέλεσμα. Υπάρχει μία αίσθηση θριαμβολογίας σε κάποιους. Ποια είναι η δική σας αίσθηση;

Η ΝΔ προδικάζει το αποτέλεσμα εδώ και καιρό. Δεν έχει επιβεβαιωθεί από τα γεγονότα διότι σε αλλεπάλληλες αποφάσεις του δικαστηρίου όσον αφορά τα ασφαλιστικά μέτρα –τα οποία επαναλαμβάνω ήταν δεκάδες τα δικόγραφα τα οποία έχουν κατατεθεί και αιτήσεις αναστολών, αιτήσεις ακύρωσης, ασφαλιστικά μέτρα- ήταν απορριπτικές. Επαναλαμβάνω και υπογραμμίζω μιλώ για τις αποφάσεις τις προηγούμενες. Συνεπώς δεν υπάρχει κάτι καινούριο στην στρατηγική της ΝΔ. Όπως η ΝΔ και διά του αρχηγού της επανειλημμένα διατυμπανίζει ότι η δική μας πρωτοβουλία, ο δικός μας νόμος είναι αντισυνταγματικός αυτό κάνει και τώρα και νομίζει ότι κάθε εξέλιξη την δικαιώνει.

κε Υπουργέ να ρωτήσουμε και κάτι ακόμη. Η Κυβέρνηση έχει βάλει πάρα πολύ ψηλά το θέμα της τάξης στο χάος που επικρατούσε σε σχέση με το τηλεοπτικό τοπίο μέσω του νόμου που έχει ονομαστεί ‘νόμος Παππά’. Θα ήθελα να σας ρωτήσω σε περίπτωση που το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικό αυτό το νόμο εκτιμάτε, πιστεύετε, μπορείτε να μας πείτε αν αυτό θα δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις; Γιατί δεν θα είναι αντισυνταγματικό κάτι το οποίο δεν είναι τόσο σπουδαίο για την Κυβέρνηση. Είναι ένα θέμα η τακτοποίηση του τηλεοπτικού τοπίου και η εξαφάνιση της διαπλοκής μεταξύ επιχειρηματικών συμφερόντων και καναλαρχών και πολιτικών και τραπεζικών πολύ ψηλά στις προτεραιότητές σας….

Και τι θα συμβεί και με τις άδειες πριν πάμε στις πολιτικές εξελίξεις…

Θα ήθελα λοιπόν να μου πείτε αν εκτιμάτε ότι μια κρίση του ΣτΕ που θα φέρει το νόμο αντισυνταγματικό θα οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις , σε εκλογές.

Κοιτάξτε, νομίζω ότι είναι σαφές πως αυτό επιδιώκουν. Εγώ δεν θα σας πω τώρα τι εκτιμώ ότι θα γίνει αλλά νομίζω ότι έχει συγκροτηθεί ένα παζλ τοποθετήσεων και συμφερόντων, τα οποία επιθυμούν διακαώς να πυροδοτήσουν πολιτικές εξελίξεις διά μέσω δικαστικών αποφάσεων. Αυτό είναι το θέμα το πολιτικό και νομίζω είναι ηλίου φαεινότερο και προϊδεάζουν οι τοποθετήσεις οι ακραίες ορισμένων στελεχών της ΝΔ τα οποία έχουν μαθητεύσει προσφάτως ή παλιότερα σε κόμματα της ακροδεξιάς. Αυτή είναι η πολιτική πραγματικότητα. Το τι νομικά θα συμβεί είναι σαφές ότι εάν έχουμε μια τέτοια εξέλιξη γυρίζουμε σε ένα καθεστώς το οποίο είναι αντισυνταγματικό, δηλαδή γυρίζουμε σε ένα καθεστώς με τηλεοπτικούς σταθμούς μη αδειοδοτημένους και εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα. Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα και η πολιτική ντροπή για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι ότι καλεί συστηματικά τους δικαστές να βγάλουν λεφτά από τα δημόσιο ταμείο και να τα επιστρέψουν στους καναλάρχες. Πολύ απλά, καθαρά και ξάστερα! Είναι τέτοια η απόλυτη ταύτιση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με πάρα πολύ συγκεκριμένα και περιορισμένα συμφέροντα, η οποία νομίζω δεν έχει προηγούμενο στο πρόσφατο παρελθόν.

Έχουμε κάποια εικόνα για τις περιφερειακές άδειες και τα θεματικά κανάλια;

Αυτές έπονται και θα θέλαμε πάρα πολύ να έχει συγκροτηθεί άμεσα το ΕΣΡ για να προχωρήσει και να ολοκληρώσει αυτή τη διαδικασία αδειοδότησης.

Αν όχι θα προχωρήσετε μόνοι σας;

Εξηγούμαι και λέω ότι υπάρχει μια συνταγματική ρήτρα η οποία υποχρεώνει καθεστώς αδειοδότησης για τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Θέλετε να φανταστούμε κ. Σιαφάκα και κα. Χρονά ποια θα ήταν η κατάσταση εάν η Κυβέρνηση η δική μας αδρανούσε; Πείτε λοιπόν ότι και ο ομιλών –όπως έκαναν οι προκάτοχοί μου – απλώς υπέγραφε αυτό που ήταν ντροπή για το πολιτικό σύστημα, μια τροπολογία παράτασης του καθεστώτος νόμιμης λειτουργίας. Θα βρισκόμασταν μετά από 2 χρόνια με οικονομικά σχήματα τα οποία θα είχαν ακόμη μεγαλύτερα χρέη και ακόμη μικρότερη απασχόληση και ένα τηλεοπτικό τοπίο το οποίο θα ήταν ντροπή για την χώρα. Πολλές ντροπές τηλεοπτικές έχει αυτή η χώρα αυτή τη στιγμή ! Πολλά προγράμματα - τα οποία δεν ανταποκρίνονται ούτε στις προβλέψεις του νόμου, ούτε σε ένα κώδικα δεοντολογίας, ούτε στις προβλέψεις του σχετικού προεδρικού διατάγματος του 2010- υπάρχουν αυτή τη στιγμή και εκπέμπονται από πανελλαδικές συχνότητες. Σε αυτό το πράγμα πρέπει να μπει ένα φρένο. Να μπει ένα φρένο γιατί είναι καλό για τη δημοκρατία μας συνολικά να υπάρξει μια συσπείρωση του πολιτικού κόσμου γύρω από αυτό. Έχουμε χιλιάδες θέματα στα οποία μπορούμε και οφείλουμε, έχουμε δημοκρατικό καθήκον να συγκρουόμαστε πολιτικά τα κόμματα.

κε Παππά θέλω να κλείσω με ένα ευρύτερο πολιτικό ερώτημα. Στο παρελθόν όσες κυβερνήσεις και Πρωθυπουργοί επιχείρησαν να δώσουν μια μεγάλη μάχη με τη διαπλοκή δεν είχαν και την καλύτερη τύχη. Θέλω να σας ρωτήσω τι σας κάνει να πιστεύετε ότι σήμερα εσείς θα είστε νικητές και τροπαιούχοι;

Νομίζω ότι οι κυβερνήσεις που προσπάθησαν ήταν ελάχιστες και αυτές που δεν τα κατάφεραν δεν το έκαναν λόγω εσωτερικών προβλημάτων. Είναι σαφές ότι έχει εκφραστεί η διάθεση από προηγούμενες κυβερνήσεις για να μπει μια τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο αλλά η πρακτική ήταν διαφορετική. Εδώ είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης και αξιόπιστης πολιτικής θέσης διότι και οι προηγούμενοι νόμοι –και αυτό είναι μια άλλη ντροπή- το ξέρετε ότι προβλέπανε να γίνει η διαγωνιστική διαδικασία για τα τηλεοπτικά κανάλια και ποτέ δεν έγινε; Έχουν ψηφιστεί φόροι που ποτέ δεν καταλογίστηκαν και έπρεπε τώρα να βγει η αντιπολίτευση και να εξηγήσει –διότι βλέπω ένα ένα τα στελέχη της ΝΔ να βγαίνουν και να λένε ‘έπρεπε να έχουμε κάνει διαγωνισμό’, το είπε ο κ.Βορίδης και η κα. Μπακογιάννηγιατί δεν το έκανε, ποιος τους πίεσε, ποιος τους πήρε τηλέφωνο και τους είπε ‘μην το κάνεις’. Γιατί δεν προχώρησε; Νομίζω ότι σε αυτό το πλαίσιο κιόλας υπήρξε και μια υποτίμηση της δικής μας Κυβέρνησης, της δικής μας παράταξης από ορισμένα γνωστά συμφέροντα που νόμιζαν και αυτά ότι θα ψηφίσουμε ένα νόμο, θα κάτσουμε στ’ αυγά μας και θα κάτσουμε μετά να κατηγορούμε το κακό μας το ριζικό διότι ο νόμος δεν εφαρμόστηκε. Δεν θα γίνει έτσι αυτή την φορά!

κε Υπουργέ να κλείσω και εγώ με την επισήμανση –αν κατάλαβα καλά- ότι για την όποια απόφαση πάρετε σε σχέση με την επαναφορά της τροπολογίας για το κλείσιμο των καναλιών σε 5 μέρες από τη στιγμή που δεν έχουν άδεια , θα αποφασίσετε να επαναφέρετε την τροπολογία μετά τη σημερινή συνεδρίαση της διάσκεψης Προέδρων για να δείτε πως θα εξελιχθεί το θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ.

Βεβαίως, επαναλαμβάνω και προσθέτω ότι αν υπάρχουν ιδέες για αλλαγές, για άλλες προτάσεις, για προσθήκες, να κάτσουμε και να συζητήσουμε και το πώς θα γίνει η μετάβαση στο νέο τηλεοπτικό τοπίο.

Είστε ανοιχτός λοιπόν σε αυτό. Δεν είναι ότι αποφασίζουμε για το κλείσιμο σε 5 μέρες και τελείωσε.

Απολύτως ανοιχτοί σε κάθε στιγμή είμαστε. Αυτό που δεν μπορεί να γίνει είναι με τη δική μας υπογραφή να γυρίσουμε στο καθεστώς του χάους και της ανομίας όπου συγκεκριμένα συμφέροντα θα νομίζουν ότι θα μπορούν να πατάνε την πολιτεία στο σβέρκο εσαεί! Εδώ πέρα πρέπει να υπάρξει μια τομή και θα πρέπει να είμαστε ανυποχώρητοι!