Μέγαρο Μαξίμου
  Ηρώδου Αττικού 19
  TK: 106 74 Αθήνα

  Τηλ: 210-33 85 241-244
  Φαξ: 210-33 85 274

  E-mail: ypep@primeminister.gr

 

Νίκος Παππάς στο ΚΟΚΚΙΝΟ (14/10/2016)

Πάμε στον Υπουργό Επικρατείας είναι ο κος Νίκος Παππάς. Κε Παππά καλημέρα.

Καλημέρα κ. Αρβανίτη, καλημέρα στη Θεσσαλονίκη, καλημέρα στους ακροατές.

Θα ξεκινήσω από το Συνέδριο θα καταλήξουμε στο κομμάτι των τηλεοπτικών αδειών γιατί κι εδώ κλείνει ο κύκλος. Ουσιαστικά θα λέγαμε ότι σήμερα Παρασκευή κλείνουν κύκλοι στο πολιτικό κομμάτι.

Και στο ραδιοφωνικό απ’ ότι μαθαίνω.

Από Δευτέρα, στην Αθήνα θα κλείσουμε όχι στη Θεσσαλονίκη. Κλείνουν κύκλοι και το ένα κομμάτι είναι το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που κλείνει ένας κύκλος κι ανοίγει ένας άλλος κύκλος, αλλά ας ξεκινήσουμε μ’ αυτόν τον δεύτερο κύκλο.

Νομίζω ότι στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ κάνουμε όλοι μαζί ένα μεγάλο βήμα αυτογνωσίας. Ξανακοιτάμε με ψυχραιμία και με μία ικανή απόσταση το τι έχει συμβεί τα τρία πυκνά τελευταία χρόνια. Πώς και γιατί αυτό το μικρό κόμμα της Αριστεράς κατέληξε να είναι η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα, ποιες ήταν οι συνθήκες, ποιες ήταν οι καταστάσεις μέσα στις οποίες εκκλήθη να ξελασπώσει το λαό και την πατρίδα μας, ποιες δεσμεύσεις παραλάβαμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και ποια κατάσταση, τι καταφέραμε, τι δεν καταφέραμε και το λέμε με ειλικρίνεια και μεταξύ μας και προς το λαό και που θέλουμε να πάμε την πατρίδα. Την πατρίδα μας η οποία έχει απίστευτες κι αστείρευτες δυνατότητες και όσον αφορά το φυσικό της πλούτο και όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο κατά τη γνώμη είναι ενδεχομένως και μοναδικό. Άρα νομίζω ότι μπορούμε σ’ αυτό το συνέδριο να εξάγουμε κρίσιμα συμπεράσματα. Αυτό μπορεί ν’ ακούγεται ως τετριμμένο αλλά αντιλαμβάνεστε όταν μιλάμε για το συνέδριο του κόμματος το οποίο είναι ο κορμός της κυβέρνησης της χώρας πραγματικά είναι πολύ κρίσιμο τι αυτό το συνέδριο θα συζητήσει και τι θα αποφασίσει. Εμείς έχουμε το χρέος αυτή τη στιγμή να οικοδομήσουμε και από την άλλη και το κόμμα, το μεγάλο κόμμα της αριστεράς, την καρδιά αυτού που λέμε δημοκρατική παράταξη το οποίο θα εγγυηθεί μία μακροχρόνια αριστερή προοδευτική διακυβέρνηση που θα επιδιώξει να κλείσει όλες τις πληγές της ελληνικής οικονομίας, της ελληνικής κοινωνίας που ανοίξανε στα χρόνια των δύο πρώτων μνημονίων, της ύφεσης. Αυτό είναι το στρατηγικό ερώτημα σε σχέση με το τι κόμμα εμείς θα θέλαμε.

Κ. Παππά να σας ρωτήσω επειδή γίνεται και σωστά γίνεται και η κριτική και η αυτοκριτική των οργανισμών, των κυβερνήσεων, των κομμάτων και των ανθρώπων θα μπορούσε να πει κάποιος ότι αν το κόμμα πήγαινε στην πρώτη μάχη, την πρώτη φορά που πήρε την εντολή, μ’ αυτή την στρατηγική τα πράγματα θα ήταν καλύτερα; Δηλαδή βάζω το θέμα της κριτικής της πρώτης περιόδου.

Κοιτώντας τα πράγματα από απόσταση νομίζω ότι στρατηγικά, κεντρικά λάθη δεν έγιναν. Έγιναν λάθη προφανώς διότι όποιος υποστηρίζει ότι είναι αλάνθαστος απλώς είναι αναξιόπιστος, αλλά ένα κεντρικό, στρατηγικό λάθος δεν έγινε. Είχαμε μία λαϊκή εντολή την οποία οφείλαμε να εξαντλήσουμε, να πάμε τη διαπραγμάτευση μέχρι εκεί που μπορούσαμε κι έπρεπε να την πάμε και βέβαια να μην βάλουμε σε κίνδυνο το επίπεδο ζωής των κοινωνικών στρωμάτων τα οποία θέλουμε εμείς να εκπροσωπούμε. Αυτός ήταν ο οδηγός μας. Τώρα αν θέλετε να σας πω, θα μπορούσε ας πούμε η επέκταση του προγράμματος την οποία ζητήσαμε το Φλεβάρη θα μπορούσε να είναι μικρότερη. Να έχουμε μεγαλύτερη ενόραση για να έχουμε μεγαλύτερη ευκαιρία και μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας κινήσεων σε σχέση με τα αποθέματα τα ρευστά. Αντιλαμβάνεστε όμως ότι εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι η επιλογή της άλλης πλευράς ήταν η επιλογή της απόλυτης ασφυξίας. Αυτό έχει καταγραφεί ιστορικά. Να σας θυμίσω ότι λίγο πριν το δημοψήφισμα η ελληνική κυβέρνηση είχε ζητήσει ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος, ούτως ώστε ο λαός μας να πάει στην κάλπη του δημοψηφίσματος χωρίς τη δαμόκλεια σπάθη της χρηματοοικονομικής ασφυξίας κι αυτό το αίτημα δεν έγινε αποδεκτό. Είναι καλό να υπενθυμίζουμε, κε Αρβανίτη, ότι αυτή η απόφαση δεν έχει επικριθεί από τη Νέα Δημοκρατία μέχρι στιγμής. Η απόφαση δηλαδή των Ευρωπαίων που είπανε ότι δεν δίνουμε εφτά μέρες παράταση, που ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση εκείνη τη στιγμή έτσι ώστε να μην υπάρχει το πρόβλημα του τραπεζικού.

Γιατί ενδεχομένως το 61% να ήτανε 91%.

Ποιος ξέρει;

Ήθελα να πούμε και γι αυτό το πράγμα δηλαδή το 61%, έχω τοποθετηθεί άλλωστε σ’ αυτό, δεν αλλάζει κάτι αυτό το όχι ήταν πολλά όχι μαζί . Ήταν το όχι, το κεντρικό όχι ήταν όχι στο παλιό …

……………………………………………………

….. χρηματοπιστωτική κατάρρευση. Είναι ένα όχι για να ισχυροποιήσουμε τη διαπραγμάτευση. Δεν πετύχαμε όσα θα θέλαμε, αλλά πρέπει να πούμε ότι είχαμε μία καινούργια συμφωνία, η οποία κάλυψε τις δανειστικές ανάγκες……. Η μάχη της διαπραγμάτευσης ακόμη συνεχίζεται. Έχει κυλήσει νερό στ’ αυλάκι. Αλλά ξέρετε και βλέπετε, νομίζω, και οι ακροατές μας το γνωρίζουν ότι η Ελλάδα δεν είναι πια μόνη. Δεν είναι η Ελλάδα η μία απέναντι σε όλους τους υπολοίπους. Η Ελλάδα είναι μια χώρα, η οποία έχει αποκτήσει πολιτικό εκτόπισμα, ηθική εμβέλεια και δυνατότητα να επηρεάζει και να διαμορφώνει τη συζήτηση για τις εξελίξεις. Αν λέγαμε πριν ένα χρόνο ότι θα γίνονταν …………………..η οποία σταθεροποιεί την οικονομία και νομίζω υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να πάμε ένα βήμα παρακάτω.

Κ. Παππά, ο Πρωθυπουργός χθες είπε μεταξύ των άλλων για τους κυβερνητικούς θώκους. Ουσιαστικά αυτό διαβάζεται καθαρά από ένα αριστερό άνθρωπο ότι έτσι είναι. Κανένας δεν είναι με την καρέκλα μαζί. Πας να κάνεις μια δουλειά. Το δεύτερο είναι ότι ναι, προχωράμε σε ανασχηματισμό. Είναι; Θα μου πείτε το γνωστό, ο Πρωθυπουργός ξέρει. Εντάξει, ωραία. Ευχαριστώ.

Εγώ δεν θα ήθελα να σχολιάσω καθόλου αυτό το ενδεχόμενο, διότι δεν είναι η στιγμή να το κάνουμε. Το ζήτημα είναι να είμαστε από τη Δευτέρα έτοιμοι να ανταποκριθούμε στα υψηλά ιστορικά μας καθήκοντα. Αυτό είναι το μέγιστο και το ύψιστο ερώτημα και νομίζω ότι όλα τα στελέχη του κόμματος μας, όλα τα στελέχη της κυβέρνησής μας αντιλαμβάνονται ότι όλοι μας υπηρετούμε ένα στόχο κι ένα σκοπό, ο οποίος υπερβαίνει και την προσωπική μας πορεία ή τις προσωπικές μας επιλογές ή τις προσωπικές μας προτιμήσεις.

Ωραία. Θα έρθω και στα θέματα του πολύ κλειστού ενδιαφέροντός μου και βεβαίως της αρμοδιότητάς σας, που αφορούν στις τηλεοπτικές άδειες. Θα έχουμε την απόφαση του ΣτΕ. Όποια. Υπάρχει, λοιπόν, ένα ζήτημα το τι θα γίνει με το ΕΣΡ. Αυτό έπρεπε να έχει γίνει έτσι κι αλλιώς.

Νομίζω ότι η χθεσινή μέρα ήταν εξόχως αποκαλυπτική. Δηλαδή η Ν.Δ. είπε έξω από τα δόντια αυτό που όλοι καταλαβαίναμε. Είπε δηλαδή ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ. Πρόκειται για τον έσχατο θεσμικό εκβιασμό, για μία πολιτική επιλογή, η οποία είναι πέραν των συνταγματικών επιλογών και της ηθικής και πολιτικής υποχρέωσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι μία επιλογή, η οποία είναι το καλύτερο δώρο στους αποτυχόντες του διαγωνισμού. Το καλύτερο δώρο στην κατάσταση της ασυδοσίας, στην κατάσταση της αεροπειρατείας, την οποία παραλάβαμε. Καλώ και από τη συχνότητα αυτή τη Ν.Δ. να ανακαλέσει τη στρατηγική αυτή και να προσέλθει με καλή πίστη άμεσα στις συζητήσεις, τις οποίες με τρόπο επίμονο και συστηματικό και με απόλυτη ανταπόκριση στα καθήκοντα του καλεί ο Πρόεδρος της Βουλής. Δεν δικαιούται η Ν.Δ. με τρόπο ανοιχτό και ξεδιάντροπο να υπονομεύει τη συγκρότηση της ανεξάρτητης αρχής, η οποία είναι απαραίτητη ξέρετε και για να διασφαλίζει και αυτά που το Σύνταγμα, οι νόμοι και τα σχετικά προεδρικά διατάγματα προβλέπουν για την ποιότητα των προγραμμάτων που ο ελληνικός λαός δικαιούται να απολαμβάνει.

Σημαίνει μπλοκάρισμα, αν η Ν.Δ. δεν κατέλθει; Τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει;

Η Πολιτεία πρέπει να έχει συνέχεια και να διασφαλίζει ότι η συνταγματική επιταγή για τον άμεσο έλεγχο του κράτους, το ραδιοτηλεοπτικό πεδίο, είναι μία επιταγή, η οποία καλύπτεται. Συνεπώς εμείς, όπως και στις προηγούμενες φάσεις, έχουμε δηλώσει ότι δεν μπορούμε και δεν δικαιούμαστε να μείνουμε αδρανείς. Για φανταστείτε, λοιπόν, ένα σκηνικό όπου η δική μας κυβέρνηση, επικαλούμενη την άρνηση της Ν.Δ. να προσέλθει στη συγκρότηση του ΕΣΡ είχε αδρανήσει. Για φανταστείτε εμείς να είχαμε αδρανήσει σε σχέση με τις τηλεοπτικές άδειες και να λέμε δεν φταίμε εμείς, φταίει η Ν.Δ. που δεν έρχεται να συγκροτήσουμε με τα 4/5 μία πλειοψηφία στη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για να βγάλουμε ΕΣΡ. Θα ήταν μία οδυνηρή επιλογή, νομίζω, για την παράταξη τη δική μας και μία επιλογή , η οποία κυρίως δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του ελληνικού λαού για να μπει τάξη και σε αυτό το άναρχο τηλεοπτικό τοπίο.

Κ. Παππά σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Και εγώ σας ευχαριστώ.